9/8/13

Nέο σχολείο με παλιά υλικά: Μη ζωγραφίζεις, μην τραγουδάς, προσευχήσου...


της Αφροδίτης Τζιαντζή 

Μπορεί τα καλλιτεχνικά και τα τεχνολογικά μαθήματα να υποβαθμίζονται στο νέο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, κάποιες αξίες όμως, ειδικά οι ελληνορθόδοξες, παραμένουν σταθερές. Για παράδειγμα στη νέα Β' και Γ' Γυμνασίου, σύμφωνα με το μη οριστικό non paper του υπ. Παιδείας, οι ώρες της μουσικής και των καλλιτεχνικών είναι μηδενικές, προβλέπονται όμως δύο ώρες την εβδομάδα θρησκευτικά, ως υποχρεωτικό μάθημα. Σε μεγάλο βαθμό, παρά τις επιμέρους αλλαγές, η διδασκαλία των θρησκευτικών παραμένει μάθημα κατήχησης και ομολογίας πίστης, επικεντρωμένο στην καλλιέργεια ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, με ελάχιστες αναφορές στις άλλες θρησκείες.
Εν τω μεταξύ γονείς, μέλη της Ένωσης Άθεων και πολίτες, με κείμενο 870 υπογραφών, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της χορήγησης απαλλαγής από τα θρησκευτικά και να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης, ζητώντας «να γίνει σαφές ότι δικαίωμα στην απαλλαγή από τα θρησκευτικά έχουν όλοι οι πολίτες και όχι μόνον όσοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι». 
Με αφορμή πρόσφατα και παλαιότερα περιστατικά διευθυντών σχολείων που αρνούνταν να δώσουν σε μαθητές απαλλαγή από τα θρησκευτικά, η Ένωση Άθεων υπέβαλε πρόσφατα αναφορά στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος προς όλες της σχολικές μονάδες, που να αποκαθιστά συγχύσεις που προκαλούν παλαιότερες και αντιφατικές μεταξύ τους οδηγίες. Ζητούν να σταματήσουν οι διευθυντές να ελέγχουν το θρήσκευμα των παιδιών που αιτούνται την απαλλαγή είτε μέσω αρχείων όπου αυτό αναγράφεται είτε απαιτώντας δηλώσεις θρησκευτικών πεποιθήσεων, καθώς κάτι τέτοιο παραβαίνει τον νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον να μη χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως «αλλόθρησκοι», «ετερόδοξοι» και «μη ορθόδοξοι» για όσους μαθητές επιθυμούν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, προς αποφυγή συγχύσεων. 
 
Οι δύο από τις έξι περιπτώσεις που καταγράφονται αφορούν μαθητή Β' Γυμνασίου στο 1ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών και μαθητή της Α' Λυκείου στο 17ο Λύκειο Παγκρατίου. Στον πρώτο αρνήθηκαν να του χορηγήσουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά, με το σκεπτικό ότι είναι καταγεγραμμένος ως Χ.Ο. στο δελτίο μαθητή. Η νέα αίτηση, που ζητούσε την απαλλαγή για «λόγους πεποίθησης», όπως του είχε συστήσει και ο σχολικός σύμβουλος θεολόγων, απορρίφθηκε ως καταχρηστική, ενώ ο διευθυντής αποκαλούσε το παιδί «Ιούδα». Στον μαθητή στο Παγκράτι δεν δόθηκε καν αιτιολόγηση και ο διευθυντής απαίτησε από τον γονέα δήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων, αν είναι «ορθόδοξος ή ετερόδοξος». Μολονότι έχουν ενημερωθεί οι διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το γραφείο του υπουργού Παιδείας, έχουν γίνει ερωτήσεις στη Βουλή και αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. 
 
Τα περιστατικά αυτά, που βγήκαν στην επιφάνεια κυρίως χάρη στην αποφασιστικότητα των γονέων, σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά. Αν συνεχιστεί η ασάφεια των αντικρουόμενων εγκυκλίων, που ουσιαστικά αφήνουν στην προαίρεση του κάθε διευθυντή τη χορήγηση ή όχι απαλλαγής από τα θρησκευτικά, το νέο σχολείο, εκτός από λιγότερα καλλιτεχνικά μαθήματα, θα έχει και λιγότερες ελευθερίες στη θρησκευτική συνείδηση. 
 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών και http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου