10/2/11

Η κυβέρνηση σε πανικό, επιμένει στην ποινικοποίηση του κινήματος «δεν πληρώνω»!

Μέλη κινήματος «Δεν πληρώνω»:  
Πολιτική και φρονηματική η δίωξη μας!

Την βούληση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με όρους καταστολής και ποινικοποίησης το κίνημα «Δεν πληρώνω», επανέλαβε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε τα «επιχειρήματα» επιπέδου νηπιαγωγείου περί «τζαμπατζήδων» και πως «αυτά που δεν πληρώνεις εσύ, τα πληρώνει στο πολλαπλάσιο ο διπλανός σου». 

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Πεταλωτής, έφτασε να κουνήσει και το δάχτυλο στην Αριστερά, η οποία στηρίζει το κίνημα «Το "Δεν πληρώνω" είναι μια φιλοσοφία που δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία και κάθε άλλο παρά προοδευτική και δήθεν αριστερή φιλοσοφία είναι» τόνισε.

Φυσικά, είναι τουλάχιστον εξωφρενικό οι υπουργοί της Κυβέρνησης του Μνημονίου, που παράλληλα παίζουν και το ρόλο του υπερασπιστή των συμφερόντων των εργολάβων των αυτοκινητοδρόμων, να κουνούν το δάχτυλο επικαλούμενοι τη δημοκρατία και την πρόοδο απέναντι σε εργαζόμενους που δεν έχουν να βγάλουν το μήνα...

Το σίγουρο είναι πάντως, πως η Κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί σε λεονταρισμούς και φραστικές επιθέσεις. Σύμφωνα με κατευθυνόμενες «διαρροές» στον φιλοκυβερνητικό τύπο, η Κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να καταθέσει εντός 15 ημερών, ενιαία τροπολογία που θα προβλέπει ποινές για τους ανυπάκουους τόσο των διοδίων όσο και των αστικών συγκοινωνιών.

Στις μεν συγκοινωνίες, η ποινή για την αποφυγή αγοράς και ακύρωσης εισιτηρίου (μεταξύ των οποίων και η αποδοχή ήδη ακυρωμένου εισιτηρίου από άλλο επιβάτη) θα τιμωρείται με το ανώτατο προβλεπόμενο όριο του άρθρου 392 του Ποινικού Κώδικα: τρεις μήνες φυλάκιση ενώ η ποινή θα είναι εξαγοράσιμη. 

Στους δε αυτοκινητοδρόμους, η μη πληρωμή ιδιωτικών διοδίων θα θεωρείται παράβαση του ΚΟΚ, όπως ακριβώς ισχύει και με τα κρατικά διόδια.

Είναι εύλογο, πως οι σχετικές κινήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναδεικνύουν τον πανικό της Κυβέρνησης, απέναντι στην αυξανόμενη δυναμική και μαζικότητα του κινήματος «δεν πληρώνω». Είναι εύλογο, πως όσο αυτή η δυναμική και η μαζικότητα μένει ζωντανή, όσες νομοθετικές ρυθμίσεις ποινικοποίησης και καταστολή να θεσπίσει η Κυβέρνηση, θα μείνουν «στα χαρτιά».

Συνέντευξη τύπου του Πανελλαδικού Συντονιστικού των διοδίων

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής, παραχώρησε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, συνέντευξη τύπου, σχετικά με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον αγωνιστών του κινήματος.

Ο δικηγόρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων, Κώστας Παπαδάκης, έκανε λόγο για «κλασική περίπτωση δίωξης πολιτικού λόγου» και μίλησε για νομικό αδιέξοδο των εργολάβων, καθώς δεν υπάρχει αδίκημα. «Γίνεται μια προσπάθεια για ποινικοποίηση του αγώνα των κατοίκων χωρίς κανένα ατομικό ενοχοποιητικό στοιχείο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δημοτική σύμβουλος, Ιωάννα Στεργίου, επισήμανε πως στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού υπάρχουν 8 σταθμοί διοδίων ενώ ανέδειξε και τις πολλαπλές παρατυπίες των κατασκευαστικών εταιρειών.

«Εκφράζουμε το δίκαιο και το νόμιμο ενάντια στο άδικο και παράνομο» τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Παναγής, ο οποίος υποστήριξε ότι η σύμβαση θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί ήδη από το ίδιο το Δημόσιο, αφού, όπως είπε, πολλά έργα και μελέτες, ενώ έχουν πληρωθεί, δεν έχουν υλοποιηθεί.

«Το αίτημά μας γεννήθηκε από την ασυδοσία της κυβέρνησης και τον εταιρειών», ανέφερε ο Σταύρος Κουδούνης, ενώ επεσήμανε ότι ειδικά για τους κατοίκους στις περιοχές της ΒΑ Αττικής, το κόστος των διοδίων θα έπρεπε να είναι γύρω στα 0,45 λεπτά με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν, ενώ πληρώνουν 2,5 ευρώ.

«Δεν είμαστε τζαμπατζήδες. Τζαμπατζήδες είναι όσοι κρύβονται πίσω από αυτές τις συμβάσεις, πίσω από αυτή τη διαπλοκή που σήμερα πληρώνουμε όλοι» είπε ο Στράτος Λουπάτατζης και υπογράμμισε ότι «τα μέλη του κινήματος είναι άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, ενεργοί πολίτες στον τόπο τους».

Ο Κώστας Λίτσας, αναφερόμενος στις μηνύσεις που κατατέθηκαν, είπε ότι «η δίωξη είναι πολιτική, άρα και η λύση πρέπει να είναι πολιτική».

Παρέμβαση έκανε και η Μαρία Γασπαρινάτου, εκπροσωπώντας το κίνημα «Δεν πληρώνω» για την Αττική Οδό, η οποία υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο πρέπει να παραχωρηθεί στο Δημόσιο, αφού οι εταιρείες έχουν εισπράξει ήδη τα προβλεπόμενα από τη σύμβασή τους κέρδη.

Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόνισαν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν κάτω από την τρομοκρατία της Κυβέρνησης, καθώς ο αγώνας τους βρίσκει ευρύτατη λαϊκή υποστήριξη!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου