16/2/11

Η ΕΕ γλίτωσε από το «γεράκι»

του Γιώργου Δελαστίκ
 
Ψυχρό, παγωμένο το ανακοινωθέν του εκπροσώπου της γερμανικής καγκελαρίας την περασμένη Παρασκευή: «Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ (σ.σ. της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας) πληροφόρησε την καγκελάριο... ότι επιθυμούσε να θέσει τέλος στα καθήκοντά του στη θέση αυτή μετά από επτά χρόνια, στις 30 Απριλίου 2011. 

Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών έλαβαν γνώση αυτής της απόφασης και σέβονται τους προσωπικούς λόγους του καθηγητή Βέμπερ. Ο διάδοχός του θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας». 

Ούτε ένα «ευχαριστώ»! Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν έξω φρενών με τον Αξελ Βέμπερ: τον προόριζαν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτός τους «πούλησε» εγκαταλείποντας τον αγώνα για τη θέση αυτή!

Δεν πρόκειται για απλή ιστορία. Η Μέρκελ είχε επενδύσει πολιτικά πάνω του. Ο Βέμπερ είναι γνωστό «γεράκι λιτότητας». Ανήκει στην παραδοσιακή σχολή της γερμανικής οικονομικής σκέψης: τα πάντα στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού ώστε το νόμισμα να είναι εξαιρετικά σκληρό, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται φτώχεια και μιζέρια για εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμη και Γερμανούς!
 
Ο Αξελ Βέμπερ διαφώνησε ανοιχτά με την περσινή απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, του Γάλλου Ζαν - Κλοντ Τρισέ, να αγοράζει η κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, έστω και μέσω των εμπορικών τραπεζών, κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης σαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία κ.λπ., υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδυναμώνει το ευρώ.
 
Προωθώντας τον Βέμπερ ως αντικαταστάτη του Τρισέ στο τέλος Οκτωβρίου, που λήγει η θητεία του, η Μέρκελ ήθελε να στείλει το μήνυμα στη γερμανική κοινή γνώμη ότι η ΕΚΤ θα διοικείται πλέον με γερμανικές αρχές και γερμανική αυστηρότητα.
 
Με δεδομένο τον θόρυβο και την άθλια προπαγάνδα που έχει εξαπολυθεί στη Γερμανία ότι δήθεν «οι τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίοι έχουν αράξει και τρώνε τα λεφτά των σκληρά εργαζομένων Γερμανών», η τοποθέτηση ενός γνωστού γερμανικού «γερακιού λιτότητας» επικεφαλής της ΕΚΤ σαν τον Αξελ Βέμπερ είχε τεράστια προπαγανδιστική σημασία για τη δεξιά γερμανική κυβέρνηση η οποία στη Γερμανία βάλλεται από... ακόμη δεξιότερα (!) ότι ακολουθεί πολύ χαλαρή πολιτική απέναντι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Εννοείται ότι καμία από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συγκαταλέγονται στις «επαρχίες του Ράιχ» δεν ήθελε ως πρόεδρο της ΕΚΤ τον Αξελ Βέμπερ , αλλά και καμία δεν τολμούσε να φέρει ουσιαστική αντίρρηση στο Βερολίνο, ειδικά αυτή την εποχή. Έτσι όταν ο Βέμπερ «τσάκισε» την περασμένη εβδομάδα και διέρρευσε η πληροφορία ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ, παράλληλα με τις φήμες ότι προορίζεται για πρόεδρος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Γερμανίας, της Ντόιτσε Μπανκ, προκειμένου να αντικαταστήσει τον φίλο του Γιόζεφ Ακερμαν, που η θητεία του λήγει το 2013, ξέσπασε πανηγύρι σε όλη την Ευρώπη. Εχοντας ποντάρει τα πάντα στον Βέμπερ, το Βερολίνο δεν έχει ετοιμάσει άλλον υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ.
 
Την ίδια ώρα οι Γερμανοί έχουν γίνει πυρ και μανία εναντίον του Βέμπερ. Η καγκελάριος Μέρκελ τον έδιωξε κλοτσηδόν από την προεδρία της Μπούντεσμπανκ εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση.
Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» είναι έξαλλη και αυτή εναντίον του. «Φυγή από την ευθύνη» ήταν ο τίτλος του κύριου οικονομικού άρθρου της. «Ο Αξελ Βέμπερ θα μπορούσε ως πρόεδρος της ΕΚΤ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ» τόνιζε με πικρία στον υπότιτλο. «Θα περιποιούσε τιμή στον Βέμπερ ως πρόεδρο της ΕΚΤ, αν κατόρθωνε να εδραιώσει εκ νέου στην ΕΚΤ την παράδοση νομισματικής σταθερότητας της Μπούντεσμπανκ υπέρ της οποίας αναμφίβολα τάσσεται ο Βέμπερ. 

Οι πολιτικές αντιστάσεις που θα έπρεπε να υπερβεί θα ενίσχυαν, δεν θα έβλαπταν το αξίωμά του» τονίζει η εφημερίδα, η οποία τον κατηγορεί ευθέως ως «ριψάσπιδα».
Τώρα λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου της ΕΕ που θα μετατρέψει την Ευρωζώνη σε «κοινότητα διαρκούς μεταφοράς πόρων», γράφει «η παραίτηση Βέμπερ λειτουργεί ως φυγή από την ευθύνη του».

 
«ΜΟΝΤ»
«Τον σταμάτησε το γαλλικό βέτο»

 
Πανηγυρίζουν οι Γάλλοι, με δεδομένη πλέον την παραίτηση του Βέμπερ από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΕΚΤ. «Χωρίς αμφιβολία, ο Α. Βέμπερ εκτίμησε ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ζαν - Κλοντ Τρισέ, πρόεδρο της ΕΚΤ, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Οκτωβρίου εξαιτίας του βέτο της Γαλλίας η οποία δεν του συγχώρησε τη στάση του ''γερακιού'' που τήρησε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης» γράφει η γαλλική «Μοντ», με εμφανή διάθεση κομπασμού. Το ότι το Παρίσι δεν ήθελε τον Βέμπερ είναι βέβαιο. Το ότι όμως αυτή η γαλλική αντίθεση υπήρξε καταλυτική για την εξουδετέρωση του Βέμπερ από υποψήφιο για την προεδρία της ΕΚΤ είναι αδιευκρίνιστο.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου