17/2/11

Το «Τυνησάμι» των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο!

Η Αριστερά σε Ελλάδα και Ευρώπη μπροστά στις ευθύνες της!

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο αραβικός κόσμος σε Αφρική και Μέση Ανατολή, με τις λαϊκές εξεγέρσεις να λαμβάνουν διαστάσεις «Τυνησάμι», όπως έχει ονομαστεί, από τις λέξεις «Τυνησία» και «τσουνάμι». 

Μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο, το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στρέφεται αυτές τις μέρες σε Υεμένη, Μπαχρέιν και Ιράν, ενώ εκκλήσεις για ξεσηκωμό διατυπώνονται και στη Σομαλία και τη Λιβύη. 

Στην Αλγερία, συνταρασσόμενη και εκείνη από μαζικές κινητοποιήσεις, το καθεστώς επιχειρεί να αποφύγει τα χειρότερα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μουράντ Μεντέλσι, να επαναλαμβάνει την υπόσχεση που είχε προ ημερών διατυπώσει ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ότι «μέσα στις επόμενες μέρες» θα αρθεί η ισχύουσα εδώ και 19 χρόνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το ντόμινο των λαϊκών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και οι γεωπολιτικές αλλαγές που αυτό κυοφορεί προκαλεί όπως είναι αναμενόμενο έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις ΗΠΑ, το Ισπαήλ, τη Ρωσία και χώρες της Ε.Ε., που βλέπουν να απειλείται η στρατηγική τους επικυριαρχία στις περιοχές αυτές, κυρίως σε τομείς όπως η ενέργεια. 

Η παλιά τάξη πραγμάτων κλονίζεται συθέμελα, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνολικής ανατροπής των καθεστώτων που οδήγησαν τους λαούς σε εξαθλίωση. δικτατορίσκοι, εμίρηδες και μονάρχες, που συνοδεύουν την απολυταρχική τους εξουσία με της πολιτικές της φτώχειας, της ανέχειας και της ιμπεριαλιστικής εξάρτισης, κυριολεκτικά «κρέμονται όλοι από μια κλωστή».
 
Και οι ηγεσίες της Ε.Ε. βέβαια, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν καθώς οι εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους εργαζόμενους της Ευρώπης στην εξαθλίωση ανάλογη σε βάθος χρόνου με αυτή των αραβικών χωρών, γεγονός που αναπόφευκτα θα πυροδοτήσει λαϊκές εξεγέρσεις
 
Η βαθειά αυτή μετάλλαξη της Ε.Ε. σε μια αντιδραστική περιφερειακή ολοκλήρωση με ένα ακραίο μονεταριστικό και νεοφιλελεύθερο πυρήνα, συνθέτουν ένα νέο πολιτικό τοπίο για την αριστερά στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας, νέες, ταξικές, ιστορικές!
 
Ακολουθεί ένα σύντομο οδοιπορικό των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, όπως αυτές αποτυπώνονται στα διεθνή και εγχώρια ειδησεογραφικά πρακτορεία

Αίγυπτος: Ο στρατός προωθεί την αναθεώρηση του συντάγματος
Κόμμα ετοιμάζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα

 
Την ίδρυση κόμματος όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, προανήγγειλε χτες η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μοναδική οργανωμένη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ταράζοντας τα νερά στην πολιτική ζωή της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας.
Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωνε ότι οι εργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ο στρατός έχει ήδη προσεγγίσει έναν συνταξιούχο δικαστή με πολύ καλό όνομα στους νομικούς κύκλους της χώρας για την αντικειμενικότητά του, για να τεθεί επικεφαλής της υπό σύσταση οκταμελούς επιτροπής που θα προτείνει τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Πρόκειται για τον δικαστή Τάρεκ αλ Μπίσρι, που έχει αποσυρθεί από το δικαστικό σώμα, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

 
Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και ένας από τους αναμορφωτές της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, με δηλώσεις του στο αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα σκιαγράφησε το πρότυπο που κατά την άποψή του θα πρέπει να πληροί ο επόμενος πρόεδρος του χώρας.
«Ο πολιτικός που θα διαδεχθεί τον Μουμπάρακ θα πρέπει να είναι από 40 έως 50 ετών», υποστήριξε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου, εφόσον του ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Αυτόνομη παρέμβαση: Αλληλεγγύη στα συνδικάτα και τους δοκιμαζόμενους εργαζόμενους της Αιγύπτου! 

Η Αυτόνομη Παρέμβαση χαιρετίζει τη σημαντική νίκη που κατέκτησε ο λαός της Αιγύπτου, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι νέοι και οι νέες, τα κινήματα που αμφισβήτησαν και εκδίωξαν τον δικτάτορα Χ. Μουμπάρακ.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στα συνδικάτα της Αιγύπτου που έχουν τεθεί εκτός νόμου, από το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας, ενώ πρωτοστάτησαν στη πάλη δημοκρατία και ελευθερία.

Μια «μετάβαση» προς τη «δημοκρατία» που δε διασφαλίζει την ελεύθερη δράση των συνδικάτων, τη δίκαιη πάλη για διεκδίκηση για αξιοπρεπή εργασία και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση θεωρεί ότι ένας νέος διεθνισμός και αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους της Β. Αφρικής και της Ν. Ευρώπης είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Η κοινή μας πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία, για ισότιμη μεταχείριση όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από την προ-έλευση τους, το χρώμα τους και τη θρησκεία τους, αποτελούν βασικά στοιχεία της κοινής μας πάλης.

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε την άμεση ανάγκη στήριξης εδώ και τώρα των αγώνων των συνδικάτων και των εργαζομένων της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής.

Σομαλία – Ο πνευματικός ηγέτης των ισλαμιστών καλεί το λαό σε εξέγερση  

Στη Σομαλία, ο σεΐχης Τζάμα Αμπντουσαλάμ, από τους πνευματικούς ηγέτες των ισλαμιστών Σεμπάμπ, κάλεσε τους Σομαλούς να εξεγερθούν κατά της, στηριζόμενης από τη Δύση, μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας: «Καλώ το λαό της Σομαλίας να εξεγερθεί, όπως στην Αίγυπτο και στην Τυνησία», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Alfurqaan, από τα κυριότερα όργανα προπαγάνδας των Σεμπάμπ.

Μπαχρέιν  

Πρωτοφανείς εικόνες αντίκρισε χθες η οικογένεια Αλ Χαλίφα που κυβερνάει το Μπαχρέιν, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα, ζητώντας συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, την ώρα που στην Υεμένη συνεχίστηκαν για πέμπτη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών του προέδρου Σαλέχ.
 
Όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, τα πνεύματα άναψαν στο Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός σιίτη διαδηλωτή που έχασε τη ζωή του στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν οι συγκεντρωμένοι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να πέσει νεκρός άλλος ένας άνθρωπος!
 
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι η πρώτη φορά που η βασιλική οικογένεια του Μπαχρέιν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους διαδηλώσεις και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ σημειώνεται πως βασικό αίτημα των διαδηλωτών, που είναι στην πλειονότητά τους σιίτες -όπως και το 70% του πληθυσμού-, είναι να δοθεί τέλος στις διακρίσεις που υφίστανται από την κυβερνώσα σουνιτική ελίτ.
 
Μετά τον θάνατο και του δεύτερου διαδηλωτή, και παρά τις διαβεβαιώσεις του σεΐχη για «απόδοση των ευθυνών από ειδική επιτροπή έρευνας», η σελίδα του Facebook μέσω της οποίας οργανώθηκαν οι διαδηλώσεις κάλεσε τους πολίτες σε νέες μαζικές κινητοποιήσεις. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, ορισμένοι διαδηλωτές, εμπνευσμένοι από τις εικόνες της Πλατείας Ταχρίρ στην Αίγυπτο, άρχισαν να στήνουν σκηνές στην κεντρική πλατεία του Μαργαριταριού διαμηνύοντας πως θα παραμείνουν εκεί «έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά» τους.

Χιλιάδες στους δρόμους της Υεμένης
 
Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη ανάμεσα σε διαδηλωτές που προσπαθούσαν να κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο στη Σάναα και υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος. Περίπου 17 άτομα τραυματίστηκαν. Υποστηρικτές του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου οπλισμένοι με ρόπαλα, επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών και πέταξαν πέτρες εναντίον τους, προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς.
 
Οι περίπου 3.000 διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, απάντησαν με πέτρες. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές, επαναλαμβάνοντας το βασικό σύνθημα της εξέγερσης στην Αίγυπτο. Οι φοιτητές διαδηλώνουν για τέταρτη συνεχή ημέρα εναντίον του καθεστώτος του Προέδρου της Υεμένης, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια. Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση αποφάσισε να επαναλάβει το διάλογο με το καθεστώς της Υεμένης και δεν συντάχθηκε με τους διαδηλωτές.

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την Υεμένη «να ελέγξει τις δυνάμεις ασφαλείας και να σταματήσει τη χρήση υπερβολικής βίας».
Από την πλευρά της η Human Rights Watch ζήτησε από τις Αρχές της Υεμένης να μη χρησιμοποιούν όπλα ηλεκτροσόκ (taser) για να διαλύουν τους διαδηλωτές.

Λιβύη
 
Εκατοντάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης Βεγγάζη στη Λιβύη. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά τη σύλληψη δικηγόρου, γνωστού επικριτή της κυβέρνησης.

Την Τετάρτη εκατοντάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπαγκντάντι Αλ Μαχμούντι. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για παραίτηση του ηγέτη της χώρας, Μοαμάρ Καντάφι.

Οι πολίτες της Λιβύης χρησιμοποιούν το Facebook και άλλα νέα μέσα, προκειμένου να οργανώσουν «ημέρα οργής» την Πέμπτη.

Οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει την Τρίτη. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για περίπου 2.000 διαδηλωτές, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους μετά τη σύλληψη δικηγόρου, γνωστού επικριτή της κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι ο δικηγόρος Φέτχι Ταρμπέλ αφέθηκε αργότερα ελεύθερος, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν την Τρίτη 14 άνθρωποι, σύμφωνα με εφημερίδα της Λιβύης.

Επικαλούμενη διευθυντή νοσοκομείου, η εφημερίδα Quryna αναφέρει ότι μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται τρεις διαδηλωτές και δέκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος: «Βεγγάζη ξύπνα, ήρθε η ώρα που περίμενες», «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια« ή «Ο λαός θέλει να ρίξει τη διαφθορά».
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία απάντησε με ρίψεις νερού, δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ.
Αργότερα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που έδειχναν εκατοντάδες άτομα να εκφράζουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα.

Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση εξέφρασαν επίσης διαδηλωτές στη Σύρτη, τη Σέμπχα και την Τρίπολη, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.
Την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στήριξης του Μοαμάρ Καντάφι σε ολόκληρη τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την Τετάρτη να απελευθερώσει 110 μέλη της απαγορευμένης Ισλαμικής Ομάδας της Λιβύης από τη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη.
Το τελευταίο διάστημα δεκάδες διαδηλώσεις συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο, οδηγώντας στην «έξωση» του Μπεν Άλι στην Τυνησία και του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο. 

Νέα επεισόδια την Τετάρτη 16.02 στην Τεχεράνη

Υποστηρικτές της ιρανικής κυβέρνησης συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια κηδείας φοιτητή που σκοτώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο IRIB στον ιστότοπό του.
«Φοιτητές και οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία του μάρτυρα Σανέ Ζαλέχ συγκρούστηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων προφανώς συνδεδεμένων με το κίνημα της εξέγερσης και τους ανάγκασαν να τραπούν σε φυγή φωνάζοντας "θάνατος στους υποκριτές"», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Ζαλέχ έπεσε νεκρός από πυρά κατά τη διάρκεια της πρώτης αντικυβερνητικής διαδήλωσης εδώ και ένα χρόνο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

 
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όσο και η αντιπολίτευση έσπευσαν να «οικειοποιηθούν» τον νεκρό, ανακηρύσσοντάς τον και η δύο ως μάρτυρα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο θάνατος του οφείλεται σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση ο φοιτητής σκοτώθηκε από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

 
Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδίκασαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μ. Μουσαβί και Μ .Καρουμπί, την εκτέλεση των οποίων ζητούν σκληροπυρηνικοί βουλευτές. Οι Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί απέρριψαν τις όποιες διασυνδέσεις τους με ξένες χώρες.

«Το Πράσινο Κύμα θέλει απλώς να υλοποιηθούν οι αξίες της επανάστασης (του 1979), θέλει ελευθερία και εφαρμογή του Συντάγματος και αυτό το κίνημα επαφίεται στην δύναμη του ιρανικού λαού και όχι σε ξένους» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

Περισσότεροι από 200 βουλευτές ζήτησαν την Τρίτη να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον Μ. Μουσαβί και στον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί επειδή, όπως τους κατηγορούν, διοργάνωσαν τις τελευταίες διαδηλώσεις με τη βοήθεια δυτικών χωρών.
«Έχω υπάρξει στρατιώτης αυτής της χώρας για περισσότερα από 40 χρόνια και δεν φοβάμαι τις απειλές. Είμαι έτοιμος να πληρώσω όποιο τίμημα χρειαστεί» έγραψε ο Μ. Καρουμπί στην ιστοσελίδα του.
«Αλλά αντί για απειλές, εσείς (η κυβέρνηση) πρέπει να απελευθερώσετε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσετε να καταπιέζετε τον λαό, να επιτρέψετε την ελευθερία του Τύπου και να δεσμευτείτε απέναντι στο ίδιο σας το Σύνταγμα» προσθέτει ο ίδιος.

Πόλεμος δηλώσεων ΗΠΑ – ΙΡΑΝ
 
Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Ιράν «δεν οδηγούν πουθενά» δηλώνει ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απειλώντας ότι θα τιμωρήσει τους διοργανωτές.
Σε μήνυμά του στη δημόσια τηλεόραση, ο Μ.Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι «εχθροί» προσπαθούν να «αμαυρώσουν τη λαμπρότητα του έθνους».

Ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις ήθελαν να υπονομεύσουν τους εορτασμούς για την 32η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το ιρανικό έθνος έχει εχθρούς, μιας και πρόκειται για ένα έθνος που θέλει να λάμψει, να κατακτήσει κορυφές και να αλλάξει τις (διεθνείς) σχέσεις του» υποστήριξε.
«Φυσικά υπάρχει εχθρότητα ενάντια στην κυβέρνηση. Αλλά γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγηθεί πουθενά» είπε.

Μιλώντας για το Ιράν είπε ότι είναι «ένας λαμπρός ήλιος. Ρίχνουν σκόνη προς τον ήλιο... αλλά η σκόνη θα επιστρέψει στα μάτια τους». Είχε προηγηθεί σκληρή κριτική στην Τεχεράνη από τον Αμερικανό πρόεδρο για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι είναι «ειρωνικό» το γεγονός ότι το ιρανικό καθεστώς προσποιείται ότι γιορτάζει αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο.
«Οι πράξεις τους ήταν πλήρως αντίθετες με τα όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο» είπε, αναφερόμενος στη χρήση βίας κατά διαδηλωτών.
Τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν υπαγορεύουν τα γεγονότα στο Ιράν», πρόσθεσε, όμως, ότι είναι ελπίδα του ότι ο λαός του Ιράν θα έχει το θάρρος να εκφράζει τη θέλησή του για μεγαλύτερη ελευθερία και για μια διακυβέρνηση που θα τον αντιπροσωπεύει περισσότερο.

Μετά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας, σκληροπυρηνικοί βουλευτές ζήτησαν να παραπεμφθούν σε δίκη και να εκτελεστούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Μουσαβί, Καρουμπί και Χαταμί.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, Έθνος, Ναυτεμπορική, in.gr, Σημερινή, Ελευθεροτυπία, iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου