22/2/11

«Σφαγή» στη Λιβύη

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αλλά και η βίαιη καταστολή τους σε χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Στη Λιβύη 
Ταραχές σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. 
Μαρτυρίες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς μέσα στους δρόμους της πόλης, για συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές και για οχήματα που καίγονται.  
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, πολλά τμήματα της πόλης βυθίστηκαν στο σκοτάδι, καθώς διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. 
Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν και συγκρούσεις με υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία.
Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, προειδοποίησε ότι «η Λιβύη βυθίζεται στο χάος, καθώς διασπαστικές κινήσεις απειλούν την ενότητα της χώρας».


Στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και προπύργιο της αντιπολίτευσης, όπου την Κυριακή υπήρξε νέο αιματοκύλισμα, μέλη του στρατού  είπαν σε κατοίκους της ότι αυτομόλησαν και απελευθέρωσαν την πόλη από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρίες.


Ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae και ο δικηγόρος Μουχάμαντ Αλ-Μάνα είπαν στο Ρόιτερς ότι μέλη της μονάδας «Κεραυνός» μετέβησαν στο νοσοκομείο μαζί με στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί στις συμπλοκές με την προσωπική φρουρά του Καντάφι. «Τώρα λένε ότι επικράτησαν της Πραιτοριανής Φρουράς και ότι ενώθηκαν με τον λαό», είπε τηλεφωνικώς ο Μουάμαρ. Ωστόσο, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή.


Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν σοβαρά το μεσημέρι, δήλωσε ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι.


Νωρίτερα, δικηγόρος είχε πει ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από ένα δικαστήριο και κάποιοι, που επιτέθηκαν στην φρουρά, δέχτηκαν πυροβολισμούς.


Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών.


Πληροφορίες ανέφεραν ότι 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε.

Η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW), επικαλούμενη ιατρικές πηγές, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λιβύη από την έναρξη των διαδηλώσεων.


Στο μεταξύ, ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων της τάξης και πολίτες στην Αλ Μπάιντα. Οπως ανέφερε, η ομηρεία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών. «Αυτή η ομάδα ζητεί την άρση της κατάστασης πολιορκίας που έχει επιβληθεί από τις δυνάμεις της τάξης για να μην εκτελέσει τους ομήρους», πρόσθεσε.


Ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «καταπίεση εις βάρος των διαδηλωτών», σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera.


Την ίδια ώρα, η Λιβύη ανακοίνωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα διακόψει τη συνεργασία μαζί της σε θέματα παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, αν η ΕΕ ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.


Την ανησυχία της για τα γεγονότα στον αραβικό κόσμο , εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ προειδοποίησε ότι η ανατροπή του Καντάφι πιθανόν να έχει καταστροφικές συνέπειες. «Δεν εξυπηρετεί κανέναν, αν επέμβουμε εκεί με ισχυρό τρόπο μόνο για να αποδείξουμε την ίδια την αξία μας», πρόσθεσε.
Στο Μπαχρέιν

Εκατοντάδες διαδηλωτές βρίσκονται από το Σάββατο στην Πλατεία του Μαργαριταριού, την οποία κατέλαβαν μετά την αποχώρηση του στρατού.


Η σιιτική αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι η έναρξη του διαλόγου εξαρτάται από την παραίτηση της κυβέρνησης.  Ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, είπε ότι «η αντιπολίτευση δεν αρνείται τον διάλογο που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα, αλλά ζητά μία πλατφόρμα που θα τον ευνοεί». «Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει το λαό της πρέπει να παραιτηθεί και οι υπεύθυνοι της σφαγής πρέπει να δικαστούν», τόνισε.


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι βιαιότητες που προκάλεσαν πολλούς νεκρούς τις τελευταίες ημέρες στο Μπαχρέιν είναι «απαράδεκτες» και επισήμανε ότι οι αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε «μεταρρυθμίσεις» όσο το δυνατόν γρηγορότερα.


Αυτή η μικρή μοναρχία του Περσικού Κόλπου είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς εκεί εδρεύει ο πέμπτος στόλος τους (απαραίτητος για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν).


Στην Υεμένη

Νέες βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο στην Υεμένη. Ενας έφηβος σκοτώθηκε και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Άντεν, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά.


Σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο SABA, ο πρόεδρος Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 32 χρόνια, υποστήριξε ότι η Υεμένη είναι χώρα «δημοκρατική». «Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν τις απόψεις τους με τρόπο ειρηνικό, με δημοκρατικές μεθόδους (. . .) χωρίς να κλείνουν δρόμους, χωρίς να σκοτώνουν», ανέφερε.


Στο Άντεν οι διαδηλώσεις εναντίον του Σάλεχ επαναλήφθηκαν το απόγευμα, όταν ένας έφηβος 16 ετών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα καθώς αστυνομικοί έριχναν «προειδοποιητικά» πυρά, για να διαλύσουν διαδηλωτές, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή. Ο έφηβος βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Σεΐχ Οσμάν όταν επλήγη θανάσιμα από τη σφαίρα, ανέφερε η οικογένειά του.


Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Άντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την 13η Φεβρουαρίου.


Για τέταρτη συνεχή ημέρα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πολλές συνοικίες του Άντεν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο λαός απαιτεί να πέσει το καθεστώς», αψηφώντας την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.


Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει πορείες, ρίχνοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας σφαίρες από καουτσούκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο κορίτσια 9 και 11 ετών, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων που άνοιξαν πυρ εναντίον τους κοντά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όπως και προηγούμενα βράδια νέοι απέκλεισαν πολλούς δρόμους.


Ο Σάλεχ κατηγόρησε, χωρίς να τους κατονομάσει, τους αυτονομιστές του νότου ότι υποκινούν τις ταραχές.


Δύο νεκροί σε αντικαθεστωτική διαδήλωση στο Τζιμπουτί

Τρεις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν το Σάββατο στο Τζιμπουτί, μετά από μία πρωτοφανή διαδήλωση κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ, η οποία εξελίχθηκε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Δύο από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίζει τι συνέβη με τον τρίτο. Πρόκειται για τους προέδρους του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, της Ένωσης για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία και του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζιμπουτί.


Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Γκουέλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές.


Μετά από την διαδήλωση, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να παραμείνουν στην περιοχή κατά την διάρκεια της νύχτας και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να τους διαλύσουν, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.


Ειρηνική διαδήλωση στο Μαρόκο

Χιλιάδες Μαροκινοί διαδήλωσαν την Κυριακή στην Καζαμπλάνκα και στην Ραμπάτ μετά από έκκληση του κινήματος της «20ης Φεβρουαρίου» που ξεκίνησε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μείωση των εξουσιών του βασιλιά.


Ο πρίγκιπας Μουλάι Χίσαμ ελ Αλάουι, εξάδελφος του βασιλιά Μοχάμεντ VI, απηύθυνε έκκληση για τον εκδημοκρατισμό του συστήματος και εξέφρασε την υποστήριξή του στους χιλιάδες Μαροκινούς που διαδήλωσαν.

«Οι άνθρωποι θέλουν σήμερα να δουν μια πρόοδο, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σε μια μοναρχία», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 ο 46χρονος εξάδελφος του βασιλιά, ο οποίος κατατάσσεται στην τρίτη θέση στη διαδοχή για το θρόνο του Μαρόκου και αποκαλείται «πρίγκιπας αντάρτης», επειδή είναι επικριτικός στο πολιτικό σύστημα στη χώρα.

«Από νομική και συνταγματική άποψη, μοναρχία είναι απόλυτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα είναι κλειστό ή ολοκληρωτικό. Είναι ένα χαλαρό αυταρχικό σύστημα», εκτιμά ο πρίγκιπας, ο οποίος είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μουλάι Χίσαμ ελ Αλάουι, ευχήθηκε επίσης, για να «διαιωνιστεί η μοναρχία», την οποία θεωρεί νόμιμη και με πολιτιστικές ρίζες, μια εξέλιξη προς μια συνταγματική μοναρχία, όπως της Ισπανίας ή της Βρετανίας.

Ο πρίγκιπας έχει πάντως αρνηθεί να παίξει οποιαδήποτε ρόλο σε μια ενδεχόμενη πολιτική μετάβαση στη χώρα του.

Πηγές: nooz.gr και http://www.stopcartel.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου