6/5/11

Ο... Σαρκοζί 'έκαψε' τον Γιώργο!


http://4.bp.blogspot.com/-kh28ThIXbAQ/TcPZQEV3JlI/AAAAAAAAQOA/lBWtl90dpdo/s1600/DSK.jpg
του Γιώργου Δελαστίκ

Πολιτικός σάλος έχει δικαιολογημένα προκληθεί από την προβολή στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου ενός από τα κομμένα τμήματα ντοκιμαντέρ για τον Ντομινίκ Στρος - Καν, τον σοσιαλιστή πρόεδρο του ΔΝΤ, όπου αυτός αναφέρει επί λέξει: «Δουλέψαμε επί μήνες πριν (σ.σ. για την επίτευξη συμφωνίας πάνω στους όρους του Μνημονίου) με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στον λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχαν πάρει τηλέφωνο Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009 λέγοντάς μου ότι χρειάζονται βοήθεια».

Είναι αναμφισβήτητο ότι το κατεξοχήν κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό ζήτημα έχει να κάνει με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού, αφού την ίδια ώρα που ο Στρος - Καν διαβεβαιώνει ότι δούλευαν «υπόγεια» με τον Γ. Παπανδρέου για το Μνημόνιο, ο τελευταίος διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υφίσταται θέμα προσφυγής στο ΔΝΤ. Η πολιτική συζήτηση επ' αυτού θα συνεχιστεί.

Υπάρχει όμως και ένα δευτερεύον ζήτημα που προκαλεί απορίες στην ελληνική κοινή γνώμη: ποιος διοχέτευσε το επίμαχο βίντεο, γιατί τώρα και τι στόχο έχει αναφορικά με την κυβέρνηση Παπανδρέου;
Οι ερμηνείες που επιχειρούν να δώσουν υπουργοί, κυβερνητικοί παράγοντες και δημοσιεύματα εκπορευόμενα από κυβερνητικές πηγές αναζητούν ελληνοκεντρικές αιτίες και στόχους, με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση.

Κανένας ξένος παράγοντας δεν έχει στόχο σήμερα την κυβέρνηση Παπανδρέου στην υπόθεση αυτή. Η απροσδόκητη αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη φάση ο Γ. Παπανδρέου είναι... «παράπλευρη απώλεια» της ανελέητης μάχης που διεξάγεται ήδη εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου της... Γαλλίας, που θα γίνουν σε έναν χρόνο!

Τα επίμαχα κομμάτια που είχαν κοπεί από το ντοκιμαντέρ για τον Στρος - Καν που προβλήθηκε διοχετεύθηκαν από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για να υπονομεύσουν την υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος - Καν!
Ο λόγος είναι ο εξής: ο Ντομινίκ Στρος - Καν είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος από τους σοσιαλιστές για τον Σαρκοζί, γιατί έχει πολύ ισχυρή υποστήριξη στους κύκλους της γαλλικής ελίτ και στο γαλλικό και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Στρος - Καν δεν είναι όμως καθόλου αγαπητός στα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας. Έτσι, αν γίνουν προκριματικές εκλογές για το ποιος θα είναι υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας, είναι εξαιρετικά πιθανό ο Ντομινίκ Στρος - Καν να χάσει! Θέλει λοιπόν να ανακηρυχθεί υποψήφιος των σοσιαλιστών «αριστίδην» - να οριστεί δηλαδή υποψήφιος χωρίς αντίπαλο, έχοντας κάνει μυστικές συμφωνίες με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και μοιράζοντάς τους από τώρα... κυβερνητικά και κρατικά αξιώματα, ώστε να αποσυρθούν από τις προκριματικές και να μείνει μοναδικός υποψήφιος! Στο πλαίσιο αυτό λέγεται π.χ. ότι έχει συμφωνήσει με τη γραμματέα του κόμματος, τη Μαρτίν Ομπρί, να τον υποστηρίξει αυτή ως πρόεδρο και αυτός να την κάνει πρωθυπουργό.

Για να ενισχύσει τον «μεσσιανικό» του ρόλο, ο Στρος - Καν ήθελε να εμφανιστεί ενώπιον των Γάλλων ισχυριζόμενος ότι ως διευθυντής του ΔΝΤ αυτός έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, άρα έσωσε έτσι και την ευρωζώνη από υπαρξιακή κρίση, οπότε η Γαλλία του χρωστάει ήδη ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες του.

Ο Σαρκοζί, από την άλλη πλευρά, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου ο Στρος - Καν αποκαλύπτει δημοσίως ότι ένας πρωθυπουργός ζήτησε μυστικά τη βοήθειά του, εμφανίζει τον Ντομινίκ Στρος - Καν ως αναξιόπιστο πρόσωπο, ανάξιο του αξιώματός του αφού βγάζει στη φόρα μυστικές συμφωνίες.

Για μια χώρα σαν τη Γαλλία, όπου τα μυστικά του κράτους συνιστούν τα ιερά και τα όσια της αντίληψης περί διακυβέρνησης, μια τέτοια συμπεριφορά απαξιώνει πλήρως τον Στρος - Καν στα μάτια της γαλλικής ελίτ. Η ζημιά που του έκανε αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν όντως πολύ μεγάλη.

ΜΑΘΗΜΑ
Η αλαζονεία του Στρος - Καν

Ο πρωθυπουργός υπέστη σίγουρα δυσάρεστο σοκ από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου αποσπάσματος των δηλώσεων του προέδρου του ΔΝΤ. Το πρώτο σοκ πάντως το είχε σίγουρα πάθει όταν έλαβε γνώση του περιεχομένου των κομμένων κομματιών του ντοκιμαντέρ και διαπίστωσε την αλαζονεία με την οποία μιλούσε γι' αυτόν και για την Ελλάδα ο υποτιθέμενος «φίλος» και «σύντροφός» του εν Σοσιαλιστική Διεθνή, Ντομινίκ Στρος - Καν. 

Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο αυτό έχουν σχηματίσει χειρίστη εντύπωση. Δεν βάζει τίποτα πάνω από το εντελώς προσωπικό του συμφέρον. Αν δεν το καταλάβει κανείς αυτό, παθαίνει αυτά που έπαθε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου