6/5/11

WALL STREET JOURNAL: Σκυλοκαβγάς στην ευρωζώνη πάνω από το 'κουφάρι' της Ελλάδας!

Επιμήκυνση αύριο, κούρεμα μεθαύριο και μνημόνια για "πάντα"

Μόνη λύση η διαγραφή του χρέους!

Σκυλοκαβγάς στην Ευρωζώνη, έχει ξεσπάσει πάνω από το ελληνικό "πτώμα", η αιτία θανάτου του οποίου είναι το μνημονιακό πρόγραμμα.
Αντικείμενο του καβγά, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως στην Iskra, είναι το πότε και το πώς θα αναδιαρθρωθεί το ομολογιακό τμήμα (€260 δις) από το σύνολο των €340 δις περίπου του συνόλου του δημοσίου χρέους.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο: «Το ελληνικό χρέος διευρύνει το διχασμό στην Ευρωζώνη», αναφέρεται ότι η Γερμανία πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί για να συζητήσει φέτος με τους κατόχους των ομολόγων της την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, αυτό που ονομάζεται αναπρογραμματισμός (rescheduling) του χρέους.

Όπως επισημαίνει ανταποκριτής της Wall Street Journal (WSJ), στο Βερολίνο, σε χθεσινό (5.5) δημοσίευμα της εφημερίδας, αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα είναι αυτό της Γερμανίας από τη μια μεριά και αυτό της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.
Η μεν Γερμανία εμφανίζεται απρόθυμη να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Ελλάδα μέσω της τρόικα, από το 2012, όταν η χώρα θα πρέπει να αντλήσει €30 δις από τις χρηματαγορές, όπως προέβλεπε το μνημονιακό πρόγραμμα, εξ΄ου και η αποτυχία αυτού. 

Σύμφωνα, με υπολογισμούς της JP Morgan, μια πιθανή νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα οδηγήσει την Ελλάδα, να χρωστά €142 δις στις χώρες της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2013.

Αυτό πρακτικά δίνει στα χέρια της Γερμανίας, αλλά και ορισμένων άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που συμμερίζονται τους προβληματισμούς της Γερμανίας, μια καυτή "πατάτα". Πρώτον, οι γερμανοί και όχι μόνο ψηφοφόροι, είναι μάλλον απρόθυμοι να συναινέσουν, στη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ελλάδα, λόγω και της ανόδου της Ακροδεξιάς. Δεύτερον, όσο καθυστερεί η αναδιάρθρωση και όσο τα ομόλογα αντικαθίστανται από κρατικά δάνεια, τόσο περισσότερο το επερχόμενο κούρεμα, θα "σκάσει" στα κρατικά ταμεία.

Από την άλλη η Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν, αντιδρούν λυσσαλέα σε κάθε σκέψη για μια έστω ήπια αναδιάρθρωση προκειμένου, να βοηθήσουν το τραπεζικό κεφάλαιο (πχ οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα €12 δις) να μεταβιβάσει το ελληνικό χρέος στα κράτη μέσω της τρόικα! Φυσικά, οι ως άνω πλευρές φοβούνται και την πιθανότητα οι αγορές να πιστέψουν πως Ιρλανδία και Πορτογαλία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, ζημιώνοντας ακόμα περισσότερο τις ευρωπαϊκές τράπεζες!

Εν τέλει, η Γερμανία φαίνεται πως προσανατολίζεται στη λύση του αναπρογραμματισμού (reschedling), δηλαδή σε μια γρήγορη, (μέσα στους επόμενους μήνες και πάντως μέσα στο 2011), επιμήκυνση του ομολογιακού (σσ ιδιωτικού) χρέους για πέντε χρόνια, με ένα κούρεμα στο μέλλον. Ένα κούρεμα το οποίο μπορεί να είναι μικρότερο από ότι σήμερα και κυρίως να μην αναταράξει τις αγορές γύρω από το πορτογαλικό και το ιρλανδικό πρόβλημα.

Φυσικά, όμως, όλες αυτές οι "λύσεις" που ακούγονται γύρω από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ουδόλως αποτελούν "λύσεις" που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας. 

Αντιθέτως, κύριος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των ζημιών για τις τράπεζες, την ΕΚΤ και τη Γερμανία, και ταυτόχρονα η όσο το δυνατόν πιο μακροχρόνια οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας στο πλαίσιο του Μνημονίου!

Μοναδική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους είναι η διαγραφή του ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του, με όρους σύγκρουσης με τους πιστωτές, και άρα με την ταυτόχρονη απεμπλοκή από τις συνεχείς και εναλλασσόμενες μνημονιάδες!

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου