24/11/11

Εφιάλτης η κρίση πνίγει την ευρωζώνη! ΕΚΤ: Εκατοντάδες δις € δώρο στις τράπεζες!

Ούτε η Γερμανία κάλυψε έκδοση δεκαετών ομολόγων!

ΔΝΤ: νέα εργαλεία για μεγαλύτερη δανειοδότηση της ευρωζώνης! Αναλυτές: "Δεν φτάνουν ούτε για τσίχλες!"

Ρεκόρ! Μέσα σε μια εβδομάδα η ΕΚΤ δάνεισε €247 δις στις τράπεζες!

Financial times: Οι αγγλικές τράπεζες κόβουν τις πιστώσεις προς το ελληνικό, το ιρλανδικό και το ισπανικό τραπεζικό σύστημα!
Τις τελευταίες εβδομάδες είναι προφανές ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν περάσει το "σημείο χωρίς επιστροφή", συμπαρασύροντας μαζί τους τη Γαλλία και τη Γερμανία, και φυσικά το σύνολο του σαθρού οικοδομήματος της Ευρωζώνης στο γκρεμό!
Έτσι η σημερινή δημοπρασία γερμανικών κρατικών ομολόγων διάρκειας 10 ετών ήταν απολύτως καταστροφική

Συγκεκριμένα, το γερμανικό δημόσιο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο €3,644 δις όταν το αιτούμενο ποσό της δημοπρασίας έφτανε τα € 6 δις. Το επιτόκιο έφτασε το 1,98% από 2,09% στην προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του Bloomberg: «Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή (...) «Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια τότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη".
Άμεση ήταν η ανοδική αντίδραση των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Στη Γαλλία έφτασαν το 3,63%, στο Βέλγιο το 5,21% και στην Ισπανία το 6,65%.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έλαβαν χώρα στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του το ΔΝΤ να προχωρήσει σε μια κίνηση παροχής ασπιρινών στο καρκίνωμα της ευρωζώνης, εγκρίνοντας δύο νέα πιστωτικά εργαλεία.

Η πρώτη πιστωτική γραμμή (Precautionary and Liquidity Line - PLL), θα παρέχει ρευστότητα διάρκειας ενός ή δύο ετών σε κράτη με "γερά θεμελιώδη μεγέθη" και για ποσά έως και 10 φορές τη συνεισφορά τους στα κεφάλαια του ΔΝΤ. Εναλλακτικά παρέχεται η δυνατότητα παροχής εξάμηνης ρευστότητας και για ποσά έως και πέντε φορές το εισφερόμενο κεφάλαιο.

Μέχρι χθες η γραμμή αυτή ονομαζόταν PCL (Precautionary Credit Line) και χρηματοδοτούσε κράτη που αντιμετώπιζαν φυσικές καταστροφές ή εξέρχονταν από πολεμικές συρράξεις. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ ρίχνει ακόμα περισσότερο βάρος στις μάταιες προσπάθειες διάσωσης της ευρωζώνης!

Η δεύτερη πιστωτική γραμμή Rapid Financing Instrument, θα προσπαθεί να καλύψει τα κενά ρευστότητας που προκαλούνται από "σοκ" στο ισοζύγιο πληρωμών!

Στις ανακοινώσεις του ΔΝΤ, όλοι διάβασαν τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, λόγω των τραγικών γεγονότων στην ευρωζώνη - χθες ενδεικτικά η Ισπανία δανείστηκε με επιτόκια υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τα δεσμευόμενα ποσά δεν επαρκούν για την κάλυψη των τεράστιων και επειγουσών χρηματοδοτικών αναγκών των δύο αυτών χωρών!

Οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές, όπως ο Mark McCormick της Brown Brothers Harriman κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που "(δεν) θα καταφέρει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού (...) θα προσφέρει όμως στήριξη στο ευρώ βραχυπρόθεσμα" .

ΠΑΓΩΣΕ Η ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - Η ΕΚΤ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Η δραματική παρόξυνση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες ως γνωστόν αποτελούν τους κύριους πιστωτές κάθε χώρας!

Το αποτέλεσμα είναι η διατραπεζική αγορά ρευστότητας που αποτελεί την κύρια πηγή ρευστότητας, για κάθε υγιές πιστωτικό σύστημα μιας οποιασδήποτε καπιταλιστικής οικονομίας, να έχει παγώσει ξάνα και με χειρότερους όρους από ότι άλλες φορές μετά το 2008! Σύμφωνα με την σοκαριστική, αλλά ειλικρινή παραδοχή του Ντιβιάνγκ Σαχ της IFR "δεν αντιμετωπίζουμε μόνον κρίση ρευστότητας, αλλά και αυξημένες ανησυχίες για χρεοστάσιο".

Το αποτέλεσμα είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες να σημειώνουν την ρεκόρ εβδομαδιαίου δανεισμού από την ΕΚΤ, συνολικού ύψους €247 δις! Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ διετίας και χορηγήθηκε σε 178 συνολικά τράπεζες με το γνωστό σκανδαλώδες επιτόκιο του 1,25%.

Το ύψος των κεφαλαίων ήταν το μεγαλύτερο από το μέσον του 2009 και πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για δανεισμό € 220 δις, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ είχε διοχετεύσει στη διατραπεζική κεφάλαια € 230 δις
Ουσιαστικά τη στιγμή αυτή, το "ευρωπαϊκό δημόσιο", δηλαδή η ΕΚΤ, σώζει τους μεγαλομετόχους των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρέχοντας τους δημόσιο χρήμα!

Η πιο εξτρήμ περίπτωση στο κεφάλαιο του παγώματος της διατραπεζικής αγοράς περιγράφτηκε στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times προ μερικών ημερών με το οποίο περιέγραφε πως οι 4 μεγαλύτερες αγγλικές τράπεζες, μείωσαν την έκθεσή τους προς τις ελληνικές, τις ιρλανδικές και τις ισπανικές τράπεζες κατά 24% σε 10,5 δις στερλίνες, μέσα σε τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η HSBC που ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής, έκοψε τις πιστώσεις της κατά 40%. Ουσιαστικά εξάλειψε τα δάνειά της σε ελληνικές τράπεζες και έκοψε τα δάνεια στην Ισπανία και την Ιρλανδία κατά τα 2/3.

πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου