10/11/11

Νέες μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο!

Λονδίνο: Χιλιάδες οργισμένοι φοιτητές διαδήλωσαν κατά του Κάμερον
Τους λονδρέζικους δρόμους κατέκλυσαν την Τετάρτη χιλιάδες φοιτητές, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές στην χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. 

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο Σίτι, όπου «εδρεύει» το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

«Παιδεία για το 99%» έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές, ενώ άλλα ήταν εμπνευσμένα από το κίνημα «Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου» και ζητούσαν να αφαιρέσουν τον πλούτο από το 1%.
Το περσινό κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων είχε καταλήξει σε ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία, και αυτή τη φορά τα μέτρα είναι δρακόντεια και η πορεία ελέγχεται στενά από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι υψηλά ιδιαίτερα στο Σίτι, ενώ συνολικά βρίσκονται επί ποδός 4.000 αστυνομικοί. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι είναι η πλέον ελεγχόμενη πορεία που έχει δει ποτέ στο Λονδίνο.
Ορισμένοι διαδηλωτές αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο και έστησαν περίπου 20 σκηνές στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, η αστυνομία επενέβη και διέλυσε την μικρή κατασκήνωση αφού ανάγκασε με τη βία τους διαδηλωτές να φύγουν από την περιοχή.

«Λοιπόν, αυτή είναι η δημοκρατία;» φώναζε ένας διαδηλωτής, τον οποίο είχαν συλλάβει οι αστυνομικοί και είχε αίμα στο πρόσωπο. «Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησής μας, η οποία τροφοδοτείται από τα χρήματα και τους τραπεζίτες» ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της καταστολής που ετοίμαζε από την αρχή η κυβέρνηση είναι πώς για 10.000 διαδηλωτές αντιστοιχούσαν περίπου  4.000 αστυνομικοί! 

Και τούτο επειδή είχαν προηγηθεί οι εκτεταμένες συγκρούσεις σε πολλές βρετανικές πόλεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2010, στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 50.000 φοιτητές. 

Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις εξουσιοδοτήθηκαν  να χρησιμοποιήσουν πλαστικές σφαίρες, ενώ προειδοποίησαν τους διαδηλωτές για το πώς θα κινηθούν σε περίπτωση επεισοδίων ή αν κινηθούν εκτός της πορείας που τους έχει επιτραπεί.

Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο του Λονδίνου, κυριολεκτικά περικυκλωμένοι τόσο από έφιππους όσο και από πεζούς αστυνομικούς. Οι οργανωτές της κινητοποίησης κάλεσαν σε «ειρηνική διαδήλωση».

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι ανήκουν στο κίνημα «Καταλάβατε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου». Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι παραμένουν στις σκηνές τους οι διαδηλωτές έξω από τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.

Οι φοιτητές είναι εξαγριωμένοι με τα εκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος, ενώ εξακολουθούν να αντιδρούν με την απόφαση του περασμένου έτους για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Τέσσερις παρόμοιες διαδηλώσεις φοιτητών τον τελευταίο χρόνο συνοδεύτηκαν από συγκρούσεις με την αστυνομία, επιθέσεις σε δημόσια κτίρια και κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, ενώ η αστυνομία είχε προχωρήσει σε περίπου 400 συλλήψεις.

Πηγή:   http://www.tovima.gr/ και http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου