9/11/11

Ιταλία: πρώτα θα περάσουμε μνημονικά μέτρα και μετά εκλογές!

Παραίτηση Μπερλουσκόνι μετά την ψήφιση των μέτρων ΕΕ – ΔΝΤ μέσα στο Νοέμβρη!

Όλη η ευρωπεριφέρεια έχει γίνει μια μνημονική κόλαση!


Σε τροχιά πρόωρων εκλογών μπαίνει η Ιταλία μετά την δέσμευση Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί μετά τη χθεσινή ψηφοφορία επί του οικονομικού απολογισμού του 2010, στην Κάτω Βουλή. Κατά την ψηφοφορία 8 βουλευτές του Μπερλουσκόνι επέλεξαν να τον "μαυρίσουν", δείχνοντας του το δρόμο προς την παραίτηση.

Στην εν λόγω ψηφοφορία ο Μπερλουσκόνι έλαβε 308 ψήφους χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία των 630 βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα νέα μνημονιακά μέτρα κάτι που επιβεβαίωσε αμέσως μετά και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. 

Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου, μετά την παραίτηση Μπερλουσκόνι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος (οικονομικής σταθερότητας) και καθότι θεωρώ ότι δεν είναι πιθανή μια πλειοψηφία, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές» φέρεται ότι είπε σε συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της εφημερίδας La Stampa. 

Βλέπουμε λοιπόν πως οι χώρες της ευρωπεριφέρειας δεν έχουν μόνο κοινά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας του ευρώ (οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είναι σε επίπεδα χρεοκοπίας ξεπερνώντας πλέον το 6,75%), αλλά αντιμετωπίζουν και τα ίδια προβλήματα αυταρχικοποίησης της δημοκρατίας. Κοινώς ο ιταλικός λαός θα κληθεί να εκλέξει νέους βουλευτές και νέα κυβέρνηση αφού έχει περάσει από πάνω του το πρώτο κύμα των μνημονιακών μέτρων ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, και για το οποίο δεν θα ρωτηθεί καν!

Αντιστοίχως στην Ελλάδα, η μέχρι τώρα δεδηλωμένη πρόθεση του μνημονιακού μπλοκ και της ΕΕ, είναι πρώτα να περάσει από τη Βουλή η αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση και μετά να κάνουμε εκλογές.

Καταφθάνουν και οι ευρω-ελεγκτές...

Εν μέσω αυτού του οικονομικού και πολιτικού σκηνικού, καταφθάνουν σήμερα στην Ιταλία και οι ευρωελεγκτές που θα ξεκινήσουν την εφαρμογή της τροϊκανής εποπτείας στην Ιταλία.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα "αποβιβαστούν" και οι ελεγκτές του ΔΝΤ. 
Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (4.11), σε κοινή συνέντευξη τύπου των Ρομπέι - Μπαρόζο, η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων της ΕΕ την εποπτεία και του ίδιου του ΔΝΤ.
Το πρόβλημα της Ιταλίας ουσιαστικά επιταχύνει την πορεία διάλυσης και αποσύνθεσης της ευρωζώνης καθώς το μέγεθος του χρέους της είναι τόσο μεγάλο (€1,9 τρις) που ακόμα και η εφαρμογή του αδιέξοδου ημιμέτρου της αναχρηματοδότησης του χρέους της μέσω EFSF - ΔΝΤ, είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Ενδεικτικά, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες στο περιθώριο του ECOFIN, ότι η Ιταλία είναι υπερβολικά μεγάλη για να μπορεί να στηριχθεί σε ένα σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας... 

Πλέον μόνη χώρα της ευρωπεριφέρειας που βρίσκεται, προς το παρόν, εκτός μνημονιακού καθεστώτος είναι η Ισπανία....
  
Πηγή: Ίσκρα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011, 10:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου