13/12/11

Έρχεται η τρόικα για να αφήσει συντρίμμια στην Ελλάδα!

kanapesΠλήρης στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου για να συνεχιστεί η λεηλασία!

«Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης» για τους εργαζόμενους η 5η αναθεώρηση του μνημονίου!

Οι 5 αιχμές της: εργασιακά, ληξιπρόθεσμες οφειλές, νέα μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, πολιτική συναίνεση

Στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η τρόικα ήρθε στην Ελλάδα, για να εφαρμόσει, με τους δυσμενέστερους όρους για το λαό και τους εργαζόμενους, τη σκληρή δημοσιονομική πειθάρχηση και να βυθίσει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στην ύφεση στο όνομα της συγκράτησης των ελλειμμάτων.

Ως εκπρόσωπος των δανειστών και «οπλισμένη» με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου, η τρόικα θα «διαπραγματευτεί» με την κυβέρνηση τους όρους του νέου δανείου που θα συνάψει η Ελλάδα και θα αποτελέσει μια ακόμα αναθεώρηση του καταστροφικού μνημονίου.
Οι δανειστές στοχεύουν για μια ακόμα φορά στην περαιτέρω αναδιάρθρωση του κοινωνικού χάρτη της Ελλάδας εις βάρος των εργαζομένων, με ριζικές παρεμβάσεις σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα: δραστικές ανατροπές εργασιακών κεκτημένων με αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και τους βασικούς μισθούς και νέο πλαίσιο για το μη μισθολογικό κόστος (εισφορές εργοδοτών), νέα πακέτα μέτρων τουλάχιστον 7,7 δισ. ευρώ, διεύρυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Παράλληλα, τοποθετούνται επόπτες στα υπουργεία ενώ απαιτείται πολιτική συναίνεση «διαρκείας», ώστε να εξασφαλιστεί η επιβολή των αλλαγών. 

ΠΡΟ ΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

Φυσικά, η λέξη «διαπραγμάτευση» καθίσταται μάλλον κενή περιεχομένου, αφού μεγάλο μέρος των μέτρων είναι προαποφασισμένο από την ελληνική κυβέρνηση. Ήδη, από τις 31 Οκτωβρίου, η 5η αναθεώρηση του μνημονίου για την καταβολή της δόσης των 8 δισ. ευρώ ήταν υπογεγραμμένη και συνοδευόταν από τρισέλιδη επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου προς την τρόικα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα διορθωτικά μέτρα που μπορεί να καταστούν κατάλληλα» για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου «καθώς οι συνθήκες αλλάζουν».
Το κείμενο, παρ' όλα αυτά, δεν δόθηκε ποτέ επισήμως στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε καθιερωθεί στις 4 προηγούμενες αναθεωρήσεις. Θα αποτελέσει τη βάση για το νέο μνημόνιο, το οποίο, όπως ανέφερε στη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, θα συνταχθεί μαζί με την τρόικα και στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2012. Σε αυτό είναι σαφές ότι θα περιλαμβάνεται ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για το ποια θα είναι τα νέα εισπρακτικά μέτρα αλλά και θα επεκτείνεται χρονικά κατά 6 μήνες έως το τέλος του 2014.

ΟΙ 5 ΑΙΧΜΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Το εν λόγω κείμενο, εκτός από τις διάφορες παρεμβάσεις - στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας), αλλαγή του καθεστώτος επιστροφής του ΦΠΑ των αγροτών, νέο κύμα εφεδρείας το 2012, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, νέο ασφαλιστικό, νέες περικοπές στις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων και μηχανικών - περιλαμβάνει και πρόσθετες αλλαγές.
Αυτές κινούνται σε 5 βασικούς άξονες, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τα «θηράματα» των επιδρομών της τρόικας για το επόμενο διάστημα:

1. Αλλαγές στο εργασιακό.
Η τρόικα εκτιμά ότι «η αύξηση στον βασικό μισθό κατά 1,6% τον Ιούλιο δεν είναι συμβατή (!) με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας και ρισκάρει αύξηση της ανεργίας ειδικά σε όσους έχουν χαμηλά προσόντα». Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι εντός του έτους «θα προωθήσει τις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη σύναψη εθνικής τριμερούς Συμφωνίας συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των κατώτερων ημερομισθίων, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης».
Δήθεν προβληματισμένη για την πιθανότητα αύξησης του βασικού μισθού πείνας (κατά 1,6%!!!) εμφανίζεται η τρόικα και η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου προσφέρει πλήρη αναθεώρηση των εργασιακών δεδομένων, βάζοντας όλα τα βασικά εργασιακά επίδικα (ΕΣΣ, κατώτατα ημερομίσθια, κόστος εργασίας, κτλ.) στον «πάγκο του χασάπη» και μάλιστα εντός του έτους! Μόνο δε ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί το… «ασυμβίβαστο» της αύξησης του βασικού μισθού κατά 1,6% με την επακόλουθη αύξηση της ανεργίας!!!

2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Έρχονται επίτροποι στο ΓΛΓ για να δώσουν τέλος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ και να συγκρατήσουν τα ελλείμματα που δημιουργούν υπουργεία και φορείς του Δημοσίου. Επίτροποι έρχονται και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Στόχος είναι να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2011 και των υπόλοιπων ετών. Αναλόγως θα διαμορφωθεί και το τελικό πακέτο πρόσθετων μέτρων.
Οι αρχές της σκληρής δημοσιονομικής πειθάρχησης, όπως διαμορφώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να χτυπήσουν αλύπητα τον ελληνικό λαό, παρότι, εδώ και καιρό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική θέση, βουλιάζουν στην ανέχεια, πλήττονται ασταμάτητα από περικοπές σε μισθούς – συντάξεις και τοποθετούνται με γεωμετρική πρόοδο κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι απορίας άξιον ποιες πόρτες θα χτυπήσει η κυβέρνηση και η τρόικα για να εισπράξει, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός αδυνατεί να ανταποκριθεί, όχι πλέον στα χρέη του, αλλά στις βασικές του ανάγκες, εξαιτίας ακριβώς των μέτρων του μνημονίου! Η αυστηροποίηση των δημοσιονομικών στόχων είναι παντελώς αναντίστοιχη με τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και στοχεύει μόνο στη μαζικότερη εξαθλίωση της.

3. Νέα μέτρα.
Η νέα «ομπρέλα» μέτρων αγγίζει τα 7,7 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ το 2013 και 4,5 δισ. ευρώ το 2014), ενώ ταυτόχρονα αφήνει και παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2012 για να καλύψουν τις φετινές αστοχίες, αν αυτές θα καλυφθούν. Οι πηγές προέλευσης των πόρων θα καθοριστούν τώρα και να περιληφθούν στο μνημόνιο αλλά τα μέτρα θα θεσπιστούν τον επόμενο Ιούνιο. Έτσι, ο συνολικός «λογαριασμός» του μνημονίου στα εκτιναχθεί στα 61,9 δισ. ευρώ! Στο φορολογικό πεδίο, το μνημόνιο αυξάνει το ποσό που αναζητείται από επιπλέον φόρους το 2012 (σε 5,4 από 4,7 δισ. ευρώ), χωρίς όμως να εξηγείται πώς, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο αναβάλλεται ακόμη μια φορά για τον Μάρτιο του 2012, θα περιλαμβάνει τον νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, μείωση συντελεστών (φυσικών και νομικών προσώπων, στον ΦΠΑ αλλά και στις εισφορές εργοδοτών) καθώς και πλήρη κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών αλλά και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων.
Μέσα στον κυκεώνα της ύφεσης λοιπόν, η κυβέρνηση θα επιλέξει να προωθήσει νέα μέτρα και νέους φόρους. Σύμφωνα μάλιστα με προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είναι πάντα ανοιχτό, αφήνοντας περιθώρια για νέες φοροεισπρακτικές «επιδρομές», μετά τις - ήδη δυσβάσταχτες – επιβαρύνσεις έμμεσων και άμεσων φόρων (αύξηση ΦΠΑ, μείωση του αφορολόγητου ορίου, φόρος επιτηδεύματος, χαράτσι για τα ακίνητα, κτλ.) του 2011.

4. Ιδιωτικοποιήσεις.
Παρότι η νέα αναθεώρηση του μνημονίου θεωρεί ανέφικτους τους στόχους για τις αποκρατικοποιήσεις, εμμένει στη διατήρηση τους ως προτεραιότητα, προσμένοντας να λάβει έστω 22 δισ. ευρώ έως το 2015 (από τα 50 που επισήμως υπολογίζονται). Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για ολικές ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή για πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει ακόμη και σε περιπτώσεις (π.χ. ΑΤΕ, λιμάνια, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ) που το πρόγραμμα προβλέπει μέχρι σήμερα τη διατήρηση μειοψηφικού πακέτου του Δημοσίου. Δεσμεύθηκε επίσης και για την ένταξη στο πρόγραμμα των εσόδων από την πώληση των μετοχών των τραπεζών που θα κρατικοποιηθούν το 2012, μετέχοντας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αν και ο απώτερος στόχος είναι τα 50 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων, εκτιμάται ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να φτάσει αυτό το ποσό, δηλαδή μέχρι το 2020, αντί για το 2015» και ότι «ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα πρέπει να ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2%-2,5% του ΑΕΠ ετησίως, για αρκετά χρόνια, ένα αποτέλεσμα που μόνο σε λίγες χώρες έχει καταστεί εφικτό». Εκτιμά ότι το 2012 θα φέρει τελικά 3,2 δισ. ευρώ και από 4,3 έως 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Η τακτική της πλήρους παράδοσης δημόσιας περιουσίας εκ μέρους της κυβέρνησης και της λογικής «πλιάτσικου» εκ μέρους της τρόικας είναι ενδεικτική της διάθεσης περαιτέρω υποθήκευσης του ελληνικού λαού. Από τη μια, η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου δεσμεύεται για συνολικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και παραίτηση από οποιαδήποτε κρατική συμμετοχή σε επιχειρήσεις του Δημοσίου και μη. Από την άλλη, η προσκόλληση των τεχνοκρατών της τρόικας σε στόχους που εκ των προτέρων αναγνωρίζονται ως «ανέφικτοι» και η επιμήκυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 2020 θα βάλει την ελληνική κοινωνία να κυνηγάει «ανεμόμυλους», με αποφάσεις που έχουν παρθεί ερήμην της και με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση της.

5. Πολιτική συναίνεση.
Η συνοδευτική έκθεση της Κομισιόν που αποτιμά το μνημόνιο ήταν σαφής ως προς τις απαιτήσεις που έχουν Ευρωπαίοι και τραπεζίτες από τους κυρίαρχους ελληνικούς πολιτικούς κύκλους: συναίνεση και συνεννόηση εντός του αστικού μπλοκ για να γίνουν πράξη τα δυσβάσταχτα μέτρα. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι «το σενάριο της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος δεν είναι πιθανό» και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν πράξη τα μέτρα είναι η σύγκρουση «με τα οργανωμένα συμφέροντα» και κρούει τον κώδωνα ότι νέες καθυστερήσεις «θα καταστρέψουν απλώς πολιτικό κεφάλαιο και θα αυξήσουν την αβεβαιότητα». Στο ίδιο κείμενο, η Κομισιόν εκτιμά ότι «η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα καταστήσει την πολιτική λήψης αποφάσεων ακόμη πιο πολύπλοκη» και η «συναίνεση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία θα παραμείνει πιο ουσιαστική και αποφασιστική» από ποτέ.
Ουσιαστικά, η Κομισιόν ζητάει από τους νυν διαχειριστές του μνημονίου την σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα των εργαζομένων και το τσάκισμα των συλλογικών αντιστάσεων. Ταυτόχρονα, η γνωστή «εθνική συναίνεση» προωθείται ως …νουθεσία (ουσιαστικά επιβολή!) και μόνη λύση για τη μακροημέρευση του μνημονίου και την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, δίνοντας ουσιαστικά τον τόνο για διατήρηση του σχήματος «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» επ’ αόριστον, υπό το φόβο της επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.  
Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού δηλαδή!
 
Είναι προφανές συνεπώς ότι η άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα η μόνη απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανατροπή αυτής της πολιτικής. 

Προοδευτική ανατροπή εδώ και τώρα!

πηγή: Ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου