6/12/11

Το τοπίο σκοτεινιάζει κι άλλο, όσο οι λαοί αργούν να παρέμβουν δυναμικά

Τιμωρία για όσους παραβαίνουν τους κανόνες για το έλλειμμα από τους Μερκοζύ!

"Θα υποβαθμίσουμε όλη την Ευρωζώνη" λέει η S&P!
 
του Γιώργου Σαρρή

Ακούσαμε πριν λίγες ώρες τους 2 ηγέτες Γαλλίας-Γερμανίας να κάνουν μια εισαγωγή στο σχέδιο αλλαγής των Ευρωπαϊκών συνθηκών.

Την κεντρική ιδέα την ξέραμε και είχε να κάνει πρώτο με τον έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών από την ΕΕ και όχι από τα ξεχωριστά κοινοβούλια και δεύτερο με την αυτόματη επιβολή κυρώσεων για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα στο 3%. 

Το πώς θα γίνουν αυτά ακριβώς ας περιμένουμε να το δούμε τις επόμενες μέρες.

Οι λεπτομέρειες που δόθηκαν και έχουν κάποια σημασία είναι 1)το ότι οι "παραβάσεις"  δεν θα κρίνονται από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά από τα Εθνικά ανώτατα δικαστήρια-μάλλον υποχωρεί η Γερμανία έναντι της Γαλλίας για να μην αισθανθεί προσβεβλημένη μια χώρα ηγετική, ή ίσως και οι 2 κάνουν ένα βήμα πίσω για να μην έρθουν σε κόντρα με πολλούς άλλους αλλά και με το εσωτερικό των χωρών τους- και 2) η αντικατάσταση της ομοφωνίας από μια πλειοψηφία 85% που εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί μια μικρή χώρα όπως π.χ. η Σλοβακία να αντιδρά και να ακυρώνει μια παρέμβαση-διάσωση, δίνοντας όμως στις μεγάλες χώρες αυτό το δικαίωμα του βέτο.
 
Αυτό που σε πρώτη φάση μπορούμε να δούμε είναι η συνέχιση της πίεσης προς τις αδύναμες χώρες για την επιβίωση των οποίων  δείχνουν να μην ενδιαφέρονται οι 2 μεγάλοι συνεχίζοντας έτσι τον άγριο τζόγο.
Βέβαια μέσα στις προβληματικές χώρες βρίσκεται και η Ιταλία. Και αν στην περίπτωση της Ελλάδας οι ισχυροί Βόρειοι μπορεί να πείθουν κάποιους όταν απειλούν, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν μιλούν για μια χώρα με 2 τρις χρέος, αν και σήμερα και μετά τα μέτρα 30δις που πήρε η Ιταλία η ΕΕ και οι Μερκοζύ στάζουν μέλι για την κυβέρνηση Μόντι και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν θα είναι όμως το ίδιο και τις επόμενες εβδομάδες όταν όλοι διαπιστώσουν ότι παρά τις περί αντιθέτου βεβαιότητες η Ιταλία θα βαδίσει στα βήματα της Ελλάδας, αφού η λιτότητα μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. 

Η συνέχεια θα είναι ύφεση και τίποτα άλλο με όλα τα γνωστά παρελκόμενα.
 
Πάντως οι αγορές (τις οποίες προσπαθούν να ηρεμήσουν) δεν έδειξαν κανένα ενθουσιασμό από όσα ακούστηκαν αυτές τις πρώτες ώρες. Η μεν ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έκανε μια μικρή βουτιά από την ώρα της ανακοίνωσης, ο δε δείκτης Dow Jones γύρισε προς τα κάτω τις 3 τελευταίες ώρες της συνεδρίασης.
 
Το κορυφαίο ήταν η ανακοίνωση της S&P που προειδοποίησε ότι θα θέσει σε παρακολούθηση και τις 6 χώρες της Ευρωζώνης με ΑΑΑ(και τη Γερμανία) τις οποίες θα υποβαθμίσει πιθανά μέσα στις επόμενες 90 μέρες αν δεν γίνουν όσα πρέπει για την κρίση. Για τη Γαλλία άφησε περιθώριο για υποβάθμιση κατά 2 βαθμίδες! Η ανακοίνωση μάλιστα έγινε ακριβώς μετά τη συνέντευξη των 2 ηγετών, ενώ είναι μάλλον βέβαιο ότι οι 2 είχαν ενημερωθεί από το πρωί από τον οίκο. Το τι ρόλο έπαιξε αυτό στα όσα ανακοινώθηκαν δεν μπορούμε να ξέρουμε.
 
Όπως και να έχει το πράγμα η υπόθεση εξελίσσεται άσχημα και εκτός ορίων αφού για τα ευρωομόλογα η τοποθέτηση ήταν εντελώς αρνητική(παρά τα λεγόμενα περί Γαλλικών και άλλων πιέσεων) συνεχίζοντας έτσι τον εκβιασμό, η δε τιμωρία των απείθαρχων δημοσιονομικά μπήκε καθαρά στο τραπέζι δείχνοντας ότι ο Γαλλογερμανικός άξονας θα επιμείνει στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας.
 
Μια ακόμα γελοία απόφαση ετοιμάζεται λοιπόν, αφού δεν ξέρουμε τι απάντηση μπορεί να υπάρχει στο τι ακριβώς θα κάνουν αν π.χ. η Ιταλία παρεκκλίνει από το 3% του ελλείμματος. Θα την βυθίσουν βυθίζοντας έτσι και το ευρώ και τον πλανήτη ολόκληρο; Δηλαδή απειλούν ότι αν οι υπόλοιπες χώρες δεν υπακούσουν δημοσιονομικά τότε θα ανατινάξουν το Ευρώ αυτοκτονώντας και οι ίδιοι!
 
Προφανώς κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Κάποιοι μιλούν για τον πλούτο των αδύναμων χωρών, κάποιοι για τον συνολικό έλεγχο των οικονομιών και της εργασίας.
Πάντως το τοπίο σκοτεινιάζει κι άλλο, όσο οι λαοί αργούν να παρέμβουν δυναμικά...
Είναι βέβαιο ότι βαδίζουμε προς μια σύγκρουση στην οποία δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε πίσω, ούτε να χάσουμε. 

Είναι απλά ζήτημα ζωής ή θανάτου. Κυριολεκτικά.

πηγή: http://giorgossarris.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου