17/12/11

Για μια λευκή σελίδα

της Κύρας Αδάμ

Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από τη σύνοδο κορυφής με τις «ιστορικές αποφάσεις της» για πανευρωπαϊκή λιτότητα, ελέγχους και κυρώσεις στους «απείθαρχους» και την ηθελημένη απομόνωση της Βρετανίας, αλλά ο αναμενόμενος «θετικός αντίκτυπος» στην ευρωζώνη και τις αγορές δεν λέει ακόμη να εμφανιστεί.
Αντιθέτως, όσο περνούν οι ημέρες αυξάνεται ο προβληματισμός και οι δεύτερες σκέψεις πολλών κρατών-μελών, όπως των Σουηδίας, Δανίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας κ.λπ. όχι μόνο για το περιεχόμενο της νέας Συνθήκης, αλλά και για τα εμπόδια στη συμφωνία και την υλοποίησή της.

Οι πρώτες αυτές αντιδράσεις δεν δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας «Ένωσης για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», όπως επιμένουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, αλλά περιγράφουν μια Ένωση για την αστάθεια και την ύφεση.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από χώρες μη μέλη της ευρωζώνης, που ανήκουν στην κατηγορία των «προθύμων» να συμμετάσχουν στη «νέα Ένωση». Ο προβληματισμός τους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, αφορούν στον έλεγχο που θα ασκούν οι Βρυξέλλες πάνω στους εθνικούς προϋπολογισμούς τους, με άλλα λόγια στον περιορισμό των εθνικών Κοινοβουλίων να ψηφίσουν τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεών τους ανάλογα με τα ειδικά οικονομικά συμφέροντα της κάθε χώρας.
Γιατί μπορεί οι χώρες-μέλη, μπροστά στον τρόμο των αγορών και την ανικανότητα της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το «τσουνάμι» των επιτοκίων δανεισμού, να δέχτηκαν στα γρήγορα την ένταξή τους σε μια Ένωση λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δεν θέλουν να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους να περάσουν τη νέα συμφωνία ενδεχομένως από δημοψήφισμα, αν έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας.

Αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αλλά και η «ομάδα των προθύμων», βρίσκονται μπροστά σε μια λευκή κόλλα χαρτί, πάνω στην οποία μέχρι τον Μάρτιο θα έχει αποτυπωθεί η συμφωνία που θα δεσμεύσει την τωρινή, αλλά και την επόμενη γενιά των χωρών τους. Δύσκολα πράγματα, δηλαδή, ακόμη και για τους προθυμότερους εκ των προθύμων.

Από την άλλη πλευρά, η «ιστορική συμφωνία» της περασμένης εβδομάδας δεν εντυπωσίασε τις αγορές ούτε τα χρηματιστήρια. Το ευρώ τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι διεθνείς οίκοι επαναλαμβάνουν τις απειλές τους για υποβάθμιση ακόμη και της Γαλλίας ή της Γερμανίας, όσο έχουν μπροστά τους ακόμη τη «λευκή σελίδα» της «Νέας Συμφωνίας».

Τη λευκή σελίδα του ευρωπαϊκού μέλλοντος, που μάλλον πρέπει οι Λαϊκοί  αγώνες να την "σχίσουν".
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου