14/12/11

Λαπαβίτσας - Σκαπέρδας στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα


"Καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα η έξοδος από την ευρωζώνη"!

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνέδριο του βρετανικού περιοδικού Economist με τίτλο "Debating on Europe and its currency: What's best for Greece after all?" (Διάλογος για την Ευρώπη και το νόμισμά της: Τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα τελικά";).

812Κ. Λαπαβίτσας: Έξω από την ευρωζώνη!

Η ταυτόχρονη ύπαρξη πλεονασμάτων και ελλειμμάτων εντός της Ευρωζώνης προκάλεσε τη σημερινή κρίση χρέους, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σύστημα άνισης ανταγωνιστικότητας που δεν είναι βιώσιμο. 
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει προοπτική», τασσόμενος υπέρ της στάσης πληρωμών με πρωτοβουλία του δανειζόμενου και υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ.
Κατά τη γνώμη του, αυτή η εξέλιξη θα υποτιμήσει το χρέος και θα ωθήσει την ανάπτυξη. Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος επέστησε την προσοχή στην ανάγκη λήψης διοικητικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν κινδύνους σε σχέση με τραπεζικούς ή συναλλαγματικούς κινδύνους οι οποίοι θα προκύψουν, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν έλεγχος των κεφαλαιακών ροών, βιομηχανική πολιτική, κοινωνική κινητοποίηση και βαθιά πολιτική αλλαγή.
Αναφορικά με την ΕΚΤ, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ως μια κλασική κεντρική τράπεζα, καθώς αφορά και στα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να εγγυηθεί το χρέος ενός.

pelatesΣ. Σκαπέρδας: Η έξοδος από το ευρώ βραχυπρόθεσμο κόστος αλλά μεσομακροπρόθεσμο όφελος!

Αβέβαιη χαρακτήρισε τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Irvine) Στέργιος Σκαπέρδας, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επί της ουσίας αναβάλλει την εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης βιώσιμης λύσης.
 
Όπως ανέφερε, ακόμη και μετά το PSI, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2010.
Σημείωσε δε ότι χώρες οι οποίες ακολούθησαν περιοριστικές πολιτικές στο παρελθόν αντιμετώπισαν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, όπως στην περίπτωση του «κανόνα του χρυσού».

«Η στάση πληρωμών δεν είναι ντροπή», διαμήνυσε, και υπερασπίστηκε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έστω ως διαπραγματευτικό εργαλείο.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η έξοδος από το Ευρώ (με δική μας πρωτοβουλία) θα έχει για τη χώρα κάποιο βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, καθώς ανάμεσα σε άλλα θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα και θα μειωθούν οι τιμές.

Άλλωστε, κατέληξε, η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να συμβεί ούτως ή άλλως και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται τεχνικά για αυτή την εξέλιξη.

πηγή: Ίσκρα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου