11/12/11

Ριζικές ανατροπές στο ΕΣΥ για εργαζόμενους και παροχές

Τι προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου υγείας για την αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας
 

Σε απόλυτη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και των δημοσίων νοσοκομείων φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, ελέω τρόικας.

Σε πόρισμα άνω των 500 σελίδων, που καταρτίστηκε από την ειδική επιτροπή των «σοφών» του υπουργείου Υγείας και αναμένεται να παραδοθεί αύριο στην τρόικα, προτείνονται ριζικές ανατροπές στον χάρτη των νοσοκομείων, τόσο σε σχέση με τη λειτουργία και το χαρακτήρα τους όσο και σε σχέση με τους εργαζόμενους και τις παροχές στους ασθενείς.

Με τις προτάσεις τους, που εξασφάλισε η «Κ.Ε.», οι «σοφοί» της Υγείας (κυρίως πανεπιστημιακοί και υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου της υγείας) εισηγούνται ουσιαστικά την επιβολή ενός «υγειονομικού μνημονίου» στο ΕΣΥ, με μέτρα που θα αλλάξουν άρδην το δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά και τη σχέση εργασίας των γιατρών και του προσωπικού.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα θέσει προς έγκριση στην τρόικα και την κυβέρνηση ακόμη και την πώληση δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και την παραχώρηση ολόκληρων κλινικών σε ιδιώτες! Εκτός αυτού, θα θέσει υπ' όψιν των τροϊκανών και την αναθεώρηση του θεσμού του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ θα προτείνει ακόμη και την εφαρμογή ειδικού «ποινολογίου» για όσους γιατρούς και νοσηλευτές δεν είναι αποδοτικοί και οι οποίοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν πρόστιμα! 

Στην εφεδρεία και εργαζόμενοι στην Υγεία

Υπεγράφη επίσης η υπουργική απόφαση για την ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.

Αφορά σε δέκα υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, 600 εργαζόμενους στα νοσοκομεία και 300 στον τομέα της πρόνοιας. Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν θα μπουν σε εφεδρεία γιατροί και νοσηλευτές. 

Αλλά γεγονός είναι ότι το σύστημα καταρρέει.

πηγή: "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου