17/12/11

Δέκα φορές πάνω από το όριο η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα

«Οι κάτοικοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους» διαπιστώνει η Greenpeace

Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα «έχουν αφεθεί στην τύχη τους» δήλωσε σήμερα εμπειρογνώμονας της Greenpeace, υποστηρίζοντας ότι οι μετρήσεις που πραγματοποίησε εκτός της εκκενωθείσας περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, δείχνουν επίπεδα ραδιενέργειας δεκαπλάσια του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου. 

"Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα αφέθηκαν στην τύχη τους", δήλωσε η Ίκε Τέλινγκ, εμπειρογνώμονας ειδικευμένη σε θέματα που αφορούν τη ραδιενέργεια της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Greenpeace. "Η ιαπωνική κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να απομακρύνει τις εγκύους και τα παιδιά μέχρι ο τόπος διαμονής τους να απορρυπανθεί κατάλληλα", επισημαίνει.
 
"Σε ορισμένα σημεία, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι τόσο υψηλό που οι κάτοικοι αυτής της πόλης μπορεί να εκτίθενται σε δόση δεκαπλάσια της ετήσιας επιτρεπόμενης δόσης", διευκρινίζει η Τέλινγκ στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά τον ισχυρό σεισμό και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 ετών.


Η Greenpeace διαβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε τις μετρήσεις σε απόσταση 60 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο, σε μια περιοχή που δεν έχει εκκενωθεί.


"Είναι παντελώς ανεύθυνο και επικίνδυνο να αφήνουν τους κατοίκους να φροντίζουν οι ίδιοι για την απορρύπανση από τη ραδιενέργεια ή να τους αφήνουν να περιμένουν επί μήνες σε ένα ραδιενεργό περιβάλλον χωρίς στο μεταξύ να έχουν το δικαίωμα να απομακρυνθούν από την περιοχή", επισημαίνει η Τέλινγκ.

 Στις 15 Νοεμβρίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Ιαπωνίας για την απολύμανση από τη ραδιενέργεια στην πληγείσα από την πυρηνική καταστροφή Φουκουσίμα το Μάρτιο, κρίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος.

Η Tepco, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εντοπίστηκε νέα διαρροή ραδιενεργού ύδατος προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. 

πηγή: http://www.enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου