2/12/11

Βρετανία: Η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων 30 ετών! 2 εκατομμύρια στο δρόμο!

Εκκωφαντική απάντηση στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον!

Μία από τις μεγαλύτερες (ίσως η μεγαλύτερη) απεργίες των τελευταίων τριών δεκαετιών έγινε χθες στην Βρετανία όπου περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα συμμετείχαν διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της κυβέρνησης Κάμερον, ιδιαίτερα στο θέμα των συντάξεων.
Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη απεργία από τη δεκαετία του '80 όταν η εργατική τάξη της χώρας αντιδρούσε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Θάτσερ.

Τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου η Μεγάλη Βρετανία έχει βιώσει πρωτοφανείς λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως την εξέγερση του καλοκαιριού και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον της επιβολής διδάκτρων!
Η χθεσινή απεργία είχε συμμετοχή κυρίως από τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δικαστήρια, αλλά και στις μεταφορές. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, στην Αγγλία το 60% των σχολείων έμεινε κλειστά, στην Ουαλία το ποσοστό έφτασε το 80%, στη Βόρειο Ιρλανδία το 50%, ενώ στη Σκωτία λειτούργησαν μόλις 33 από τα 2.700 σχολεία.
Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις 21 ατόμων του κινήματος "Occupy London" γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ..
Τα συνδικάτα δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένα από τις εξελίξεις και ασφαλώς το μεγάλο στοίχημα είναι να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία και να υπάρξει συνέχεια στη μαζικότητα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα σε μελλοντικές κινητοποιήσεις.

Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στον Guardian, η κοινή γνώμη συμφωνεί με τα αιτήματά τους.
Πάντως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έσπευσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων να υποβαθμίσει την επιτυχία της απεργίας, παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα....
Στον πρωθυπουργό απάντησε ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, λέγοντας χαρακτηριστικά (και ξεχνώντας παράλληλα τις ευθύνες των εργατικών στην ΕΠΕ: «Γιατί δεν βλέπετε ότι σκληρά εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν κατεβεί σε διαδήλωση, σήμερα το έπραξαν; Γιατί ήθελαν να σας περάσουν το μήνυμα ότι δεν τους ακούτε».
Φυσικά, ο Εντ Μίλιμπαντ φαίνεται πως ξεχνά τον πρωτοπόρο ρόλο που είχαν οι Εργατικοί στην εμβάθυνση του νεοφιλελευθερισμού στη Βρετανία με προεξάρχοντα τον Τόνι Μπλερ...

Πηγή: http://www.iskra.gr/, 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου