25/8/11

Το άσυλο...


του Γιάννη  Παντελάκη

Είναι από τις σπάνιες φορές που ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (συνεπικουρούμενα από λοιπούς πολιτικούς συγγενείς) "ομονοούν" σε κάτι. Και το έκαναν με έμφαση αυτό, όταν χθες ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν πως πρέπει να καταργηθεί το άσυλο στα Πανεπιστήμια.


Η επικοινωνιακού τύπου βαρύτητα που έδωσαν και οι δύο στη συμφωνία τους, όταν μάλιστα δεν συμφωνούν σε εξίσου ή μεγαλύτερης σημασίας ζητήματα, δείχνει εκ των πραγμάτων και την αξιολογική σημασία που δίνουν στα θέματα της εκπαίδευσης. 

Θεωρούν, δηλαδή, πως αν όχι το βασικό, αλλά ένα εκ των βασικότερων προβλημάτων που έχουν οδηγήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη σημερινή άθλια κατάσταση, είναι το πανεπιστημιακό άσυλο! Άθλια κακοπαιγμένη πολιτική παρωδία!

Προφανώς για την κατάντια των Πανεπιστημίων δεν έχουν ευθύνες οι διαχειριστές της εξουσίας έως τώρα, που μείωναν δραστικά τα ποσά του προϋπολογισμού για την Παιδεία. Ευθύνες δεν έχουν οι κομματικές τους νεολαίες που έκαναν τα αλισβερίσια με φοιτητές, με ανταλλάγματα εύκολα πτυχία. 

Καμία ευθύνη και στους πανεπιστημιακούς εκείνους που με κομματικές πλάτες οδηγούσαν μεγάλα κονδύλια για έρευνες σε αλλότριες κατευθύνσεις. Ούτε προφανώς υπάρχουν ευθύνες στους εκπαιδευτικούς που μιμούμενοι μέρος του πολιτικού προσωπικού ακολουθούσαν λογικές νεποτισμού στις επιλογές καθηγητών.


Οι ευθύνες για όλα τα δεινά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επικεντρώνονται στο άσυλο, το οποίο προστατεύει τη διακίνηση ιδεών, αλλά μερικές φορές προστατεύει και τους νεαρούς που δεν βολεύονται με όσα ο πολιτικός κόσμος τους παρέχει: ανεργία, ισοπέδωση, αναξιοκρατία, παρακμή και μιζέρια...


Πηγή: http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου