της Μαριάννας Τζιαντζή
Την περασμένη εβδομάδα, δύο νέοι καταδικάστηκαν από βρετανικό δικαστήριο σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση επειδή κρίθηκαν ένοχοι για παρακίνηση σε βία μέσω των σελίδων τους στο Facebook.
Ένας 21χρονος Βρετανός καταδικάστηκε σε τεσσάρων μηνών φυλάκιση επειδή έγραψε στη σελίδα του: «Αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα μου άρεσε να σπάσω ένα περιπολικό. Εσάς θα σας άρεσε;»
Πρώτη φορά σε δυτική χώρα επιβάλλονται τέτοιες ποινές για την «κακή» χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι το Διαδίκτυο ήταν το μέσο με το οποίο οργανώθηκαν και συντονίστηκαν οι ταραχές και οι λεηλασίες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του «λουκέτου». Καμία απόδειξη δεν παρουσιάστηκε ότι οι δύο νέοι που κάλεσαν τους ψηφιακούς «φίλους» τους σε εξέγερση προκάλεσαν τις ταραχές. Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους ήταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν ως υπαίτιους. Προφανώς η βαριά καταδίκη τους έχει προειδοποιητικό, εκφοβιστικό χαρακτήρα.
Ο Μεγάλος Αδελφός σάς παρακολουθεί, σάς καταγράφει και σας καταδικάζει όχι για ό,τι κάνετε, αλλά για ό,τι σκέφτεστε και ό,τι γράφετε.
Αυτή την εβδομάδα, η εφημερίδα Γκάρντιαν μελέτησε 2,5 εκατ. μηνύματα στο Τwitter που στάλθηκαν κατά τις τέσσερις μέρες των ταραχών και σχετίζονται άμεσα με αυτές καθώς περιέχουν λέξεις-κλειδιά. Σύμφωνα με μια πρώτη εξέταση, ο χρόνος αποστολής καθώς και η γεωγραφική κατανομή των «τουίτ» δείχνουν ότι τα μηνύματα αυτά στέλνονταν «μετά» το ξέσπασμα των ταραχών και αφού είχε επιβεβαιωθεί ότι «κάτι συμβαίνει» στη μια ή την άλλη περιοχή. Δηλαδή τα «τουίτ» παρείχαν μια συνεχή ροή πληροφόρησης για τα γεγονότα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Διαδίκτυο δεν έπαιξε και συντονιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις.
Στην Ελλάδα, στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τα παράνομα τυπογραφεία και οι κρύπτες με ασυρμάτους για επικοινωνία με το λεγόμενο Παραπέτασμα ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία που έστειλαν ανθρώπους στη φυλακή ή και στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Σήμερα η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου δεν είναι μόνο βαριά βιομηχανία, αλλά γίνεται και μέσο εντοπισμού κι εξόντωσης του «εσωτερικού εχθρού».
Γι’ αυτό και το σχέδιο για κατάργηση της ανωνυμίας των μπλογκ δεν εξυπηρετεί την «τάξη και ηθική», αλλά δείχνει τον πανικό των κρατούντων μπροστά στις καταιγίδες που έρχονται.
Πηγή http://aristerovima.gr/ από το Πριν (29.8)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου