Και 2ος νεκρός από αστυνομικά πυρά -στους 3 οι νεκροί μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης!
Πρωτοφανείς κοινωνικές αναταραχές στο Μάντσεστερ!
Εικόνες από το κοντινό μέλλον των καπιταλιστικών κοινωνιών!
Εικόνες από το κοντινό μέλλον, που γεννούν έντονες αναμνήσεις από το πολύ πρόσφατο παρελθόν της αραβικής άνοιξης, στέλνει ανά την υφήλιο η εξέγερση των πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία με αφορμή τη δολοφονία νεαρού από αστυνομικά πυρά και αιτίες τη φτώχεια και την ανεργία που διογκώνονται σε βρετανικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα όσα συμβαίνουν στη Βρετανία σηματοδοτούν την κοινωνική διάσταση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο. Οι συνήθεις ύποπτοι σπεύδουν πάλι να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους μιλώντας για κουκουλοφόρους και εγκληματικά στοιχεία, γυρίζοντας την πλάτη στην πραγματικότητα.
Τα όσα συμβαίνουν στη Βρετανία σηματοδοτούν την κοινωνική διάσταση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο. Οι συνήθεις ύποπτοι σπεύδουν πάλι να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους μιλώντας για κουκουλοφόρους και εγκληματικά στοιχεία, γυρίζοντας την πλάτη στην πραγματικότητα.
Στο βάθος, όμως, γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά πως η επίθεση του εξεγερμένου κόσμου σε καταστήματα και οι καταστροφές αυτοκινήτων ή άλλων υλικών αγαθών δεν είναι παρά το αποτέλεσμα που γεννά η κοινωνική αδικία που έχει επισωρεύσει η παράδοση των ηγετών της Ευρώπης στις βουλές των αγορών και η επέλαση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης.
Είναι το κραχ του μοντέλου ανάπτυξης που ακολούθησε τη δίδυμη πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ‘70, κορυφώθηκε μετά το 1990 και πλέον πνέει τα λοίσθια, αφού πρώτα παρέδωσε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην ανεργία και τη δραστική υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, εικόνες σαν αυτές του Λονδίνου, του Λίβερπουλ, του Μπρίστολ και πλέον του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ δεν θ’ αργήσουμε να δούμε και αλλού στην Ευρώπη. Τα κινήματα των αγανακτισμένων ανά την Ευρώπη ήταν η προαναγγελία ότι οι λαοί αρνούνται να συναινέσουν στα βάρβαρα, ληστρικά μέτρα που προωθούνται στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όσο οι κυρίαρχοι ευρωπαϊκοί κύκλοι θα οξύνουν την επίθεση τους στους ευρωπαίους εργαζόμενους τόσο θα πρέπει να αναμένουν τις θύελλες που θα θερίσουν από τους ανέμους που σπέρνουν.
Μέσα σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση οι συλλογικότητες της Αριστεράς και του ταξικού εργατικού κινήματος, χωρίς καμία διάθεση αφ' υψηλού κριτικής, πρέπει να είναι σε θέση να μπολιάζουν με ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά τις λαϊκές εξεγέρσεις και να μην τις αφήνει να ξεσπούν και να σιγοσβήνουν, χωρίς να αφήνουν πίσω τους υλικές νίκες. Το παραπάνω αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να η Ευρώπη να μπει σε μια διαδικασία μετασχηματισμού της σε προοδευτική, σοσιαλιστική κατεύθυνση.
Γενικεύεται η εξέγερση – αυξάνονται τα θύματα!
Γενικεύεται η εξέγερση – αυξάνονται τα θύματα!
H εξέγερση στη Βρετανία έχει εξαπλωθεί από το βόρειο Λονδίνο όπου ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου σε διάφορες άλλες πόλεις του Νησιού.
Οι συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών έχουν πλέον μεταφερθεί και στο Μάντσεστερ και στο Μπέρμιγχαμ.
Μάλιστα στο Μάντσεστερ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι διαστάσεις που έχουν πάρει είναι τεράστιες, κάνοντας τους Βρετανούς να μιλάνε για πρωτοφανή γεγονότα.
Εν τω μεταξύ στο Μπέρμιγχαμ αυτοκίνητο παρέσυρε 3 άτομα, 2 εκ των οποίων υπέκυψαν στα τραύματα τους και κατέληξαν ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μετά το ξέσπασμα της βρετανικής εξέγερσης στους 3 (ο πρώτος από αστυνομικά πυρά).
Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί εάν το περιστατικό στο Μπέρμιγχαμ συνδέεται με τις μάχες που λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλης καθώς η ροή πληροφοριών, γίνεται με τεράστια κενά και καθυστερήσεις.
Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση απαντά με γιγαντιαία σε έκταση καταστολή συγκαλώντας διαρκώς έκτακτες συσκέψεις της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης ταραχών Cobra και ανακαλώντας όλες τις άδειες αστυνομικών.
Τρίτη 9/8
Εξεγερσιακές διαδικασίες βιώνει πλέον όχι μόνο η αγγλική πρωτεύουσα αλλά και άλλες βρετανικές πόλεις. Πλέον, η εξέγερση που ξεκίνησε από το βόρειο Λονδίνο έχει "μεταφερθεί" όχι μόνο σε άλλες γειτονιές του νοτίου και ανατολικού Λονδίνου, αλλά και στο Λίβερπουλ, το Μπέρμνιγχαμ και το Μπρίστολ.
Σήμερα (9.8) το μεσημέρι έγινε γνωστό πως ένας 26χρονος διαδηλωτής που τραυματίστηκε στα χθεσινά επεισόδια, από σφαίρα υπέκυψε στα τραύματά του. Τελικά, όπως ανακοινώθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega, από έλληνα ανταποκριτή στο Λονδίνο, ο 26χρονος, πυροβολήθηκε από αστυνομικό όπλο, μέσα στο αυτοκίνητό του. Παρόλα αυτά, η πληροφορία αυτή δεν έχει διασταυρωθεί αλλά ούτε και έχει διαψευστεί...
Ο ίδιος μάλιστα ανταποκριτής έκανε μάλιστα λόγο και για τρίτο πτώμα το οποίο έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, από "άγνωστους"!
Γενικά η ροή πληροφοριών, γίνεται με τόσα κενά και καθυστερήσεις, που είναι άκρως ανησυχητικά σχετικά με την έκταση και την ένταση της αστυνομικής βίας!
Στο στόχαστρο μέρους των διαδηλωτών έχουν μπει καταστήματα των πόλεων στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι συγκρούσεις, με την αστυνομία να απαντάει με όξυνση της κατασταλτικής της δράσης έχοντας προβεί σε 334 συλλήψεις, μία εκ των οποίων ενός ανήλικου βρετανού, ηλικίας μόλις 11χρονών.
Χιλιάδες νέοι, κυρίως, άνθρωποι διαδηλώνουν καθημερινά το αίτημα τους για δικαιοσύνη, το οποίο συμπυκνώνει τα θέλω των Βρετανών πολιτών για δουλειά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Αφορμή, του βίαιου ξεσπάσματος στάθηκε η δολοφονία εικοσιαννιάχρονου Βρετανού από αστυνομικά πυρά την Πέμπτη (4/8).
Σκληρή καταστολή προαναγγέλλει ο Κάμερον κάνοντας λόγο για εγκληματίες!
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Κάμερον, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει με σκληρή καταστολή αλλά και με "αναγωγή" των εξεγερμένων σε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
Επιστρέφοντας εσπευσμένα από τις διακοπές του, ο πρωθυπουργός Κάμερον, ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν, μέχρι σήμερα το βράδυ, στους δρόμους του Λονδίνου 16.000 αστυνομικοί, ενώ ανακαλούνται όλες οι άδειες του προσωπικού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
Οι δηλώσεις Κάμερον, έγιναν μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Cobra ενώ την Πέμπτη θα συγκληθεί εκτάκτως και το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Κάμερον, θύμιζε κάποιον πολιτικό που αναφερόταν σε...ληστές τράπεζας και όχι σε εξεγερμένους στα πρόθυρα εξαθλίωσης. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για "εγκληματικότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Συμπάσχω με αυτούς που ζουν με το φόβο λόγω αυτών των επονείδιστων πράξεων», όπως είπε, ενώ συνεχάρη τους αστυνομικούς χωρίς να πει ούτε μια λέξη για τη δολοφονία του 29χρονου από τα αστυνομικά πυρά.
Μάλιστα, απείλησε με σκληρή ποινική αντιμετώπιση ακόμα και τα...ανήλικα, κάνοντας το εξής γελοίο νοητικό άλμα: "Αν είστε αρκετά μεγάλοι για να διαπράξετε αυτά τα εγκλήματα, είστε αρκετά μεγάλοι για να τιμωρηθείτε". Όλα αυτά τη στιγμή, που έχει κάνει το γύρο του κόσμου, η είδηση για τη σύλληψη 11χρονου στα χθεσινά επεισόδια...
Η εξέγερση είναι κοινωνικό φαινόμενο και όχι... ποινικό αδίκημα
Η φτώχεια που μαστίζει τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και τα εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας που πλήττουν κυρίως τις βιομηχανικές περιοχές της Βρετανίας, όπως το Βόρειο Λονδίνο όπου δολοφονήθηκε τις προάλλες ο Μαρκ Ντάγκαν, έχουν κάνει την οργή των Βρετανών πολιτών να ξεχειλίσει.
Οι πολιτικές άγριας λιτότητας που ακολουθεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η κυβέρνηση Κάμερον επιτείνουν τις τεράστιες κοινωνικές αντιφάσεις και ανισότητες που ούτως ή άλλως ενυπήρχαν στη βρετανική κοινωνία και δίνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις στους τρόπους και την ένταση με την οποία βρετανοί πολίτες εκφράσουν την αντίθεση τους σε αυτές.
Η βρετανική εξέγερση αποτυπώνει εύγλωττα τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουν οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και συνιστά μια εικόνα από το μέλλον των καπιταλιστικών κοινωνιών.
Αυτό το μέλλον αφορά πρωτίστως τις συλλογικότητες της Αριστεράς και του ταξικού εργατικού κινήμτος, οι οποίες χωρίς καμία διάθεση αφ' υψηλού κριτικής, πρέπει να είναι σε θέση να μπολιάζουν με ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά τις λαϊκές εξεγέρσεις και να μην τις αφήνει να ξεσπούν και να σιγοσβήνουν, χωρίς να αφήνουν πίσω τους υλικές νίκες.
Η εξεγερσιακή βία ως πρόσχημα για τη στοχοποίηση της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο
Σε μια συγκυρία, όπου όλο και περισσότερες κοινωνίες ανά τον κόσμο, μπαίνουν σε εξεγερσιακή τροχιά, το διαδίκτυο από χρήσιμο μέσο προώθησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, γίνεται ένα ενοχλητικό αγκάθι για τους "από πάνω". Το Internet είναι "καλό" όταν ο κόσμος το χρησιμοποιεί για να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες (γλυτώνοντας και έξοδα διατήρησης σημείων πώλησης...) αλλά είναι "κακό" όταν χρησιμοποιείται ως μέσο αντιπληροφόρησης αλλά και εργαλείο συντονισμού των λαϊκών αντιστάσεων.
Έτσι η εφημερίδα Guardian, στο χθεσινό της (8.8) φύλλο έκανε λόγο για ταραχές που "πυροδότησαν τα κοινωνικά δίκτυα" φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει μέχρι και τα κινητά Blackberry, για τη δυνατότητα που έχουν να στέλνουν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες ταυτόχρονα, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των Αρχών...
Άλλοι πάλι μίλησαν για "χάος οργανωμένο από το Twitter".
Φυσικά όλες αυτές οι ερμηνείες και οι αναλύσεις, καμία σχέση δεν έχουν με την ουσία αυτού που συμβαίνει στην Αγγλία. Κανένα κοινωνικό δίκτυο δεν μπορεί να πυροδοτήσει εξεγέρσεις. Οι εξεγέρσεις ξεσπούν για κοινωνικούς λόγους, και εν συνεχεία αξιοποιούν τα διαθέσιμα "κανάλια" επικοινωνίας.
Τέτοιες όμως "αναλύσεις" και ερμηνείες, είναι εξαιρετικά χρήσιμες, για τις κυβερνήσεις. Από τη μια προλειαίνουν το έδαφος για την διαδικτυακή καταστολή και από την άλλη λειτουργούν και αποενοχοποιητικά για το συλλογικό φαντασιακό των συντηρητικών κοινωνικών στρωμάτων...
πηγή: http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου