Ο λαός διεκδικεί την πραγμάτωση των ανολοκλήρωτων στόχων της επανάστασης
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν προχθες στην πλατεία Ταχρίρ, στην επέτειο του ενός χρόνου από την εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ. Πολλά καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, εντός και εκτός Αιγύπτου, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη χθεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση, ως μια εορταστική επέτειο.
Όμως για τους προοδευτικούς και αριστερούς νέους και νέες που αποτελούσαν μεγάλο τμήμα των χθεσινών διαδηλώσεων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Για αυτούς και για αυτές, κύριο επίδικο, ήταν η ανάδειξη του γεγονότος πως οι στόχοι της αιγυπτιακής επανάστασης, παραμένουν ανολοκλήρωτοι.
Οι περισσότεροι από αυτούς τονίζουν πως, ο Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να ανατράπηκε, όμως ο στρατός συνεχίζει να ελέγχει με ασφυκτικό τρόπο την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
«Δεν είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε, είμαστε εδώ για να καταργήσουμε το στρατιωτικό καθεστώς», είπε ο 27χρονος φαρμακοποιός Ιμάν Φαχμί, που φορούσε επίδεσμο στο μάτι ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους τραυματίες των πρόσφατων συγκρούσεων στρατού - διαδηλωτών. Τότε οι δυνάμεις καταστολής στόχευαν τα μάτια των διαδηλωτών...
Άλλωστε όλοι θυμόμαστε την φρικώδη βία με την οποία η χούντα του στρατάρχη Χουσεϊν Τανταουί κατέστειλε τις διαδηλώσεις του φθινοπώρου. Πάνω από 10.000 πολίτες, πολλοί εξ αυτών διαδηλωτές, έχουν δικαστεί τη χρονιά που πέρασε από στρατοδικεία, ενώ οι νεκροί πολίτες στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών έχουν ξεπεράσει τους 80.
Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε διοργανώθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της Αιγύπτου, οι οποίες ανέδειξαν νικήτρια την ισλαμιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Οι οπαδοί των ισλαμιστών αποτελούσαν χθες τον έτερο μεγάλο "πόλο" των διαδηλωτών.
Οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη μία πλευρά της πλατείας κραύγαζαν «Αλλάχ ακμπάρ», ενώ οι προοδευτικοί στην άλλη κραύγαζαν «Κάτω η στρατοκρατία».
Ανάμεσα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στους φιλελεύθερους και αριστερούς νέους διαδηλωτές που ξεκίνησαν πέρυσι την επανάσταση σοβεί αντιπαλότητα. Οι δεύτεροι κατηγορούν τους πρώτους ότι έδρεψαν όλα τα οφέλη της επανάστασης και ότι έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον στρατό προκειμένου να μοιραστούν τη μετεπαναστατική «πίτα».
πηγή: ίσκρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου