1/12/12

Ανέλεγκτες 184 offshore

http://eleutherigi.files.wordpress.com/Κρανίδι, το ελληνικό Λιχτενστάιν: Ανέλεγκτες 184 offshore   

Αδυναμία δηλώνουν οι φορολογικές αρχές για να ελέγξουν τις 184 offshore εταιρείες στο Κρανίδι.   

Δώδεκα μήνες από τότε που το «Έθνος της Κυριακής» αποκάλυψε την υπόθεση με τις υπεράκτιες εταιρείες του Κρανιδίου, το οποίο για τον λόγο αυτόν πολλοί αποκάλεσαν «ελληνικό Λιχτενστάιν», καμία εταιρεία δεν έχει ελεγχθεί.  

Στο υπουργείο Οικονομικών… σηκώνουν τα χέρια ψηλά, υποστηρίζοντας πως η αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου έχει μείνει μόνο με δύο υπαλλήλους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς.

Οι υποθέσεις με τις 184 offshore στο Κρανίδι, όπως και ακόμη 200.000 ανοικτές φορολογικές υποθέσεις, παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών, για να προλάβει να ελέγξει τις υποθέσεις αυτές, σχεδιάζει να παρατείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 τον χρόνο παραγραφής των χρήσεων 2000-2006.

Πιο αναλυτικά, στη λίστα που είχε συντάξει το ΣΔΟΕ με τις 184 offshore, οι εταιρείες εμφανιζόταν να έχουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ στην κατοχή τους χωρίς να έχουν πληρώσει τον ετήσιο φόρο ακινήτων.
Είναι ενδεικτικό πως εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ έχει στην κατοχή της ακίνητα των οποίων η αξία προσεγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

Οι offshore εκπροσωπούνταν κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μικροεπαγγελματίες ή ακόμα και ανεπάγγελτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας από αυτούς βρέθηκε να εκπροσωπεί 6 εταιρείες και ένας αγρότης εκπροσωπούσε συνολικά 14 εταιρείες.
Το ΣΔΟΕ έστειλε τον φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία έπρεπε να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο. Ωστόσο, τον περασμένο Ιούνιο η ΔΟΥ Ναυπλίου απέστειλε έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών με το οποίο δήλωσε ότι αδυνατεί να ελέγξει τις 184 εταιρείες, ενώ οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Προκειμένου να «αποσυμφορηθεί» η ΔΟΥ Ναυπλίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ενημέρωσε τη Βουλή ότι βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου και λοιπών φορολογιών όλων των ανέλεγκτων χρήσεων 161 offshore εταιρειών.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν δέκα μήνες μετά τη σύνταξη του καταλόγου με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι έχουν χρέη που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ ο καθένας, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει να εισπράξει μόλις 19 εκατ. ευρώ από τα 13 δισ. ευρώ.
Την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες και στον ελεγκτικό μηχανισμό, αποκαλύπτει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με τις απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή.

Ο φάκελος με τους μεγαλοοφειλέτες ανατέθηκε σε 21 ελεγκτές της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών. Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου 2012 οι 21 ελεγκτές κατάφεραν να συντάξουν 459 φακέλους με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 19,06 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτές τις υποθέσεις μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 134 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, 143 υποθέσεις είναι σε πτώχευση και 14 σε ειδική εκκαθάριση.
Στο ίδιο διάστημα, από τα 13 δισ. ευρώ συνολικών χρεών εισπράχθηκαν μόλις 19.062.985 ευρώ.

πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου