29/12/12

Της λίστας το κάγκελο

του Κώστα Βαξεβάνη
 
Ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια πραγματικότητα που δεν σου είναι ευχάριστη και δεν θέλεις, είναι να την αφήσεις να γίνει σενάριο. 
Έτσι η όποια πραγματικότητα αποκαλυφθεί, θα ωχριά σε μια καλή ιστορία που δημιουργεί η φαντασία. 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως αυτό γίνεται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σενάρια, θεωρίες, υποθέσεις, αλλά ως εκεί. Κανένας έλεγχος, καμία έρευνα και βέβαια καμία
απόδοση ευθύνης.

Όταν δημοσιεύσαμε τη λίστα Λαγκάρντ, εκτός από τις διώξεις (θα υπήρχε άραγε αίτημα να ξανάρθει η λίστα αν δεν την δημοσιεύαμε;) αντιμετωπίσαμε και ένα βασικό ερώτημα από την κοινή γνώμη. 
«Πού είναι οι πολιτικοί στη λίστα;» Το ερώτημα αυτό δεν το δημιούργησε η πραγματικότητα του περιεχομένου της λίστας αλλά τα σενάρια που ήθελαν εκατοντάδες πολιτικούς μέσα. Και βέβαια τα έφτιαχναν δημοσιογράφοι που και σήμερα φτιάχνουν τα νέα σενάρια της νέας λίστας.
Οι πολιτικοί λοιπόν αν υπάρχουν (και πιστεύω ότι υπάρχουν) είναι κρυμμένοι πίσω από τις εκατοντάδες offshore εταιρείες που υπάρχουν στη λίστα και τους αχυρανθρώπους που εμφανίζονται ως απλοί και άγνωστοι καταθέτες. Και το θέμα δεν είναι η πολιτικοί. Η λίστα που δημοσιεύσαμε είναι το πολιτικό σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Εκδότες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κονομημένοι λεφτάδες, παίκτες της διαπλοκής. Αυτή είναι η ουσία.

Τα νέα σενάρια είναι ποικίλα. Προσωπικά δεν θεωρώ πως υπάρχουν διαρροές για το περιεχόμενο της λίστας, γιατί είναι παρακινδυνευμένο για ένα υλικό που διαθέτουν δύο μόνο δικαστικοί, και το οποίο είναι μια καυτή πατάτα, να υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή γιατί φωτογραφίζει άμεσα την πηγή. 

Ό,τι “κυκλοφορεί” λοιπόν νομίζω ότι είναι σενάρια που αποτελούν μετάφραση μισόλογων, φαντασία κάποιων ή προθέσεις.
Το πρώτο σενάριο αφορούσε την ύπαρξη 600 και πλέον ονομάτων που υπάρχουν στη νέα λίστα. Το δεύτερο που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ θέλει αντιθέτως 60 ονόματα λιγότερα στη νέα λίστα. Να διευκρινίσουμε λοιπόν μερικά πράγματα. Όσοι φτιάχνουν τα σενάρια αγνοούν την μορφή της λίστας παρότι έχουμε κάνει πολλά δημοσιεύματα. Η λίστα Λαγκάρντ, δεν περιέχει ονόματα αλλά καρτέλες. Η κάθε καρτέλα γράφει τον δικαιούχο, τους συν-δικαιούχους, το ποσό που είχε το 2006 και διαλόγους που είχε ο καταθέτης με την Τράπεζα κατά την διάρκεια των συναλλαγών.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι “ποιος έβαλε τα επιπλέον 60 ονόματα στη λίστα που δημοσιεύει ο Βαξεβάνης” δεν ισχύει γιατί δεν μπορεί κάποιος να βάλει επιπλέον ονόματα αφού δεν πρόκειται για λίστα ονομάτων, αλλά για 2059 excel. Αντιθέτως μπορεί κάποιος από αυτούς που έκαναν βόλτες τη λίστα σε υπουργικά γραφεία και υπουργικές τσέπες, να βγάλει ονόματα, κάνοντας απλώς delete.
Αν πραγματικά η νέα λίστα έχει λιγότερα ονόματα, αν ισχύουν δηλαδή οι πληροφορίες του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ, τότε μια εξήγηση είναι, πως έχουν αφαιρεθεί από τις γαλλικές αρχές κάποια ονόματα Κυπρίων υπηκόων που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, θεωρούμενα πως δεν πρέπει να ανήκουν στην ελληνική λίστα.

Το σενάριο που θέλει τρία άτομα στη λίστα να συνδέονται με Έλληνα πολιτικό δεν είναι απίθανο. Πολλά από τα άτομα της λίστας είναι πιθανόν να συνδέονται με πολιτικούς και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Γεγονός πάντως είναι πως μετά από έρευνα Ελβετών δημοσιογράφων, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν για τρεις Έλληνες της λίστας που εμφανίζονται να ζουν σε σαλέ στην Ελβετία και πιθανόν να έχουν ύποπτες σχέσεις με πολιτικούς.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη και η Βουλή πρέπει να απαντήσουν άμεσα σε αυτό. Δεν μπορεί για μια ακόμη φορά η κοινωνική και πολιτική ζωή να δηλητηριάζεται με σενάρια. Η νέα ονοματολογία και αριθμολογία, δεν είναι μόνο φαντασία ή κακή πληροφόρηση δημοσιογράφων αλλά ίσως και σκοπιμότητα. Η σύγχυση απλώς καλύπτει τους ενόχους και της λίστας και της διαχείρισής της. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίες τις αιχμές Βενιζέλου εναντίον του Παπακωνσταντίνου για τον χειρισμό της λίστας. Προφανώς και οι δύο ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι.

Τα πραγματικά ερωτήματα λοιπόν για την λίστα δεν είναι η νέα σεναριολογία, αλλά τι θα γίνει με την λίστα; Πώς θα αξιοποιηθεί; Γιατί την πρώτη φορά δεν είχε αποδέκτη τη Δικαιοσύνη όπως τώρα; Ποια η ευθύνη Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου όταν την παρέλαβαν; Το να γίνει της λίστας το κάγκελο είναι εύκολο και βολικό. Το θέμα είναι να μπουν πίσω απ τα κάγκελα και να πληρώσουν όσοι έφταιξαν.

Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου