28/12/12

Ποντοκερασιά: Το δώρο εν κρυπτώ - Ποτέ δε θα παραδοθεί !


Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

"Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται κινητικότητα γύρω από την περιοχή της Ποντοκερασιάς. Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ (ή όπως πλέον ονομάζεται Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης - Ε.Κ.Β.Α.Α.) επισκέφτηκε την πόλη μας την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου (έφτασαν από την προηγούμενη όμως - και αναρωτιόμαστε τι έκαναν τόσες ώρες στο Κιλκίς) και είχε συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γκουντενούδη, συμβούλους της αντιπεριφέρειας και δύο δημοτικούς συμβούλους (Μιχάλης Αναστασιάδη και Βασίλη Καραμπίδη). 
Το αξιοσημείωτο και ανησυχητικό συνάμα είναι πως τόσο από τη μεριά του Ε.Κ.Β.Α.Α., όσο και από τη μεριά της Περιφερειακής Ενότητας δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα για την συνάντηση αυτή.
Ούτε τη Δευτέρα 10/12, ούτε την Τρίτη 11/12. Μόνο την Τετάρτη 12/12 και αφού μεσολάβησαν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο (εφημερίδα Πρωινή) και τηλεφωνικές συνομιλίες μελών του Μετώπου με κάποιους από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση αυτή, εκδόθηκε ένα δελτίο τύπου το οποίο προβάλει ως αντικείμενο της συνάντησης “το ερευνητικό έργο του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών) για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής Ποντοκερασιάς”. 24 ώρες περίπου ήταν τα μεγαλοστελέχη ΥΠΕΚΑ και ΙΓΜΕ στο Κιλκίς για να μιλήσουν για τα νερά μας - μα τι νερά διαθέτουμε; 

Τον Νιαγάρα ολόκληρο; Μάλιστα, προκειμένου να εμφανιστεί με ωραίο “περιτύλιγμα”, το όλο θέμα, το δελτίο τύπου αναφέρει πως το αποτέλεσμα της έρευνας “θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία (φορείς) για ιδία χρήση.” Καμία αναφορά στο θέμα της έρευνας για χρυσό και χαλκό. Ούτε λέξη. Κι όμως, το κλιμάκιο του Ε.Κ.Β.Α.Α. μίλησε για επικαιροποίηση και αποτύπωση του κοιτάσματος της Ποντοκερασιάς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των τοπικών αρχόντων που ήταν παρόντες.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως έχουν τα πράγματα. Κατ΄ αρχήν είναι γνωστό πως το έργο αξιολόγησης μη ενεργειακών πρώτων υλών που είναι ενταγμένο στο Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) περιλαμβάνει και την περιοχή της Ποντοκερασιάς. Εμείς ως Μέτωπο το είχαμε επισημάνει έγκαιρα (τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2012) και είχαμε ζητήσει να γίνεται ειδική αναφορά σε όλα τα ψηφίσματα και για την περιοχή της Ποντοκερασιάς, ακριβώς γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι πρόκειται να γίνει επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας εκεί.
Είναι επίσης γνωστό με βάση στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες του ΙΓΜΕ πως η περιοχή της Ποντοκερασιάς διαθέτει κοίτασμα χρυσού και χαλκού - μάλιστα χρυσό σε μεγαλύτερες περιεκτικότητες από ότι η περιοχή της Βάθης. Και το ΥΠΕΚΑ φυσικά και το ξέρει αυτό: στα τέλη Νοεμβρίου 2011, ο τότε υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, μιλώντας στη Βουλή για την περιοχή των 91.000 στρεμμάτων, για τα οποία τότε σχεδιαζόταν ο διεθνής διαγωνισμός, κάνει αναφορά και στην ύπαρξη κοιτάσματος χαλκού - χρυσού στην γειτονική περιοχή της Ποντοκερασιάς. Στην ίδια την προκήρυξη του διαγωνισμού το ΥΠΕΚΑ λέει: “Στη μελλοντική εξέλιξη της περιοχής αυτής θα πρέπει να συμπεριληφθεί το πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό των 4,0 δις. Ευρώ που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΕΣΠΑ”.
Θέλετε κι άλλες αποδείξεις ότι η Ποντοκερασιά είναι στο στόχαστρο της καταστροφής για χρυσό και ότι όλα είναι πολύ καλά προσχεδιασμένα;
- Εφημερίδα “Το Βήμα” στις 23/10/2011: “τα ευρήµατα σε Άγκιστρο και Ποντοκερασιά προέκυψαν από την επαναξιολόγηση των κοιτασµάτων, των ποιοτήτων τους και των νέων τεχνικών εξόρυξης και εµπλουτισµού που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του ευρωπαικού προγράµµατος ProMine.” 

- Διαγωνισμός Βάθης - Γερακαριού σελ. 43 και 44: “Πλην της Βάθης και του Γερακαριού, και, ανατολικότερα, της Ποντοκερασιάς, συγκεκριμένη μεταλλογγενετική ζώνη περιλαμβάνει και άλλα πλούσια σε χρυσό πορφυρικά κοιτάσματα.” 

- Στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων επικαιροποιημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης 2012: “...Στην Ποντοκερασιά Κιλκίς ο χρυσός απαντάται σε …” 

- Στο www.oryktosploutos.net εν έτη 2012, ο Χαρ. Τσουτρέλης - καθηγητής ΕΜΠ αναφέρει την Ποντοκερασιά και τα κοιτάσματα χρυσού αυτής στο σημείο 3 “Μίσθωση Δημόσιων Μεταλλείων” και αντιθέτως δεν την περιλαμβάνει στο σημείο 7 όπου ονοματίζει τις έρευνες με μεταλλευτικό ενδιαφέρον - άρα για ποια έρευνα και πράσινα άλογα μιλάνε; 

- Άπειροι μεταλλευτικοί χάρτες διαφόρων πανεπιστημίων εμφανίζουν την Ποντοκερασιά σαν κοίτασμα χρυσού - ακόμη και χάρτης του ΙΓΜΕ που φέρει τη σφραγίδα του γνωστού πλέον σε εμάς κ. Αρβανιτίδη Νικόλαου - αυτού που στις 6 Φεβρουαρίου 2012 μας έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τη Φινλανδία - αυτή τη Φινλανδία όπου στις 4/11/2012 έγινε τεράστια καταστροφή με τη διαρροή τοξικών αποβλήτων και ουρανίου! 

- Γεωλογικά συγγράμματα ακόμη και από τους γείτονες Βαλκάνιους κάνουν αναφορές στα κοιτάσματα χρυσού της Ποντοκερασιάς. 

- Σε δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας από το 1993 (Οικονόμου, Ηλιόπουλος, Ηλιόπουλος Δ.) αναφέρεται σε περίληψη μελέτης συνεχώς η Ποντοκερασιά και τα κοιτάσματά της. Το πιο καλό; Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται βασίζονται σε αναλύσεις για παλάδιο, πλατίνα και χρυσό δειγμάτων από την Ποντοκερασιά που έγιναν στο X-ray Assay Εργαστήριο στο Οντάριο του Καναδά! Από το 1993 έχουν χαρτογραφήσει τα πάντα και τώρα έρχονται για έρευνα;
Γιατί όμως το ΙΓΜΕ που έχει “επαναξιολογήσει τα κοιτάσματα, τις ποιότητες τους” κτλ χρειάζεται να κάνει περαιτέρω έρευνα; Οι απαντήσεις μας σε δεύτερο κείμενο εντός των ημερών."

Πηγή: gnomikilkis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου