5/12/13

Μήνυμα αντίστασης από τις συνεχιζόμενες απεργίες στα ΑΕΙ και την υγεία!


Μήνυμα αντίστασης από τις συνεχιζόμενες απεργίες στα ΑΕΙ και την υγεία!

Κυβέρνηση και Αρβανιτοπουλος γυρίζουν τη χώρα σε σκοτεινά χρόνια

Μήνυμα αντίστασης και ελπίδας στέλνουν με τους απεργιακούς αγώνες τους οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων και στην υγεία, ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων. Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρίσκονται οι φοιτητές, με τις αγωνιστικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους .

Το πρωί της Πέμπτης (5/12), οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η προηγούμενη απόφασή τους προβλέπει την συνέχιση της απεργίας μέχρι αύριο Παρασκευή (6/12).
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έφτασε στην πρωτοφανή για τα ιστορικά χρονικά παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο  του Πρύτανη του Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. Η ακραία αυτή και κατάφορα αναχρονιστική συμπεριφορά έγινε από τον υπουργό Παιδείας, κατόπιν προτροπής του ίδιου του πρωθυπουργού, καταλύοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ανώτατων ιδρυμάτων.
Η απαράδεκτη κίνηση αυταρχισμού του υπουργείου Παιδείας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σε ανακοίνωση της απεργιακή επιτροπής του ΕΚΠΑ, η κίνηση του υπ. Παιδείας να απαιτήσει την παύση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτηρίζεται ως χουντικής εμπνεύσεως, "σήμα κατατεθέν της κυβέρνησης στην οποία ανήκει". (βλ. παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση).
Μετά την χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο έγινε γνωστό ότι το Συντονιστικό των Πρυτάνεων ζήτησε την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευστάθιος Ευσταθόπουλος χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού να παραπέμψει τον Πελεγρίνη σε πειθαρχικό «ακραία, πρωτοφανή, αψυχολόγητη και καταδικαστέα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας».
«Αντί να επιμείνετε στο διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση ανοίξατε, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί» προσθέτει, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας.
Αβάσιμη έκρινε και η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την παραπομπή του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Όπως τονίζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε ομόφωνη απόφασή της, «η παραπομπή αυτή δυναμιτίζει το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο σύνολο των θιγόμενων πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα».

Παράταση κινητοποιήσεων ως τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Η κατάσταση έχει εκτραπεί και στο χώρο της υγείας όπου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στη κατάρρευση του ΕΟΠΠΥ και τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη απειλεί να "πάρει μέτρα" αν συνεχιστούν οι απεργίες, υπονοώντας εμφανώς την επιστράτευση, ενώ σήμερα έδωσε αρνητική απάντηση στην εξαίρεση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από την κινητικότητα παρά την υποτιθέμενη και καθαρά επικοινωνιακή κυβερνητική στάση για 30ημερη «ανακωχή». Πρόταση που δεν αποδέχτηκαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι και συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με το υπουργείο Υγείας. Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου ώς και τις 13 Δεκεμβρίου 2013.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν σταλεί σε 700 γιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, που διατηρούν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ειδοποιητήρια για τη λήξη της σύμβασής τους, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Υγείας το πόρισμα της αξιολόγησης για τις ειδικότητες που χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη, καλούν τον υπουργό Υγείας «να εγκαταλείψει την εμμονή για ανθρωποθυσίες» και ζητούν την έναρξη αξιόπιστου διαλόγου.
«Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς, στο τραπέζι της διαμεσολάβησης θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης -'βλέπε απορρύθμισης'- που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Πρότειναν ένα μήνα παράταση, αν λύσουμε την απεργία χωρίς φυσικά να παίρνουν πίσω δηλώσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων μας» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ και προσθέτει:
«Ποιον κοροϊδεύουν τελικά; Ας παρουσιάσουν ξεκάθαρα στους Έλληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση. Τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά; Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη. Και επιτέλους ποια η κοινωνική αναφορά και κοστολόγηση στο σχέδιό του; Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Είναι θλιβερή η εικόνα και προκλητική για όλους μας οι μεταλλάξεις του υπουργού, οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει την επιταγή προς τους δανειστές».
«Εμείς προτείναμε έναν μήνα μορατόριουμ» είπε το πρωί της Τετάρτης ο Αδ.Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επισημαίνοντας:
«Η απάντηση είναι όχι και, μάλιστα, τους ζητήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους τους, να μας δώσουν γιατρούς μόνο για τα ΚΕΠΑ, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις Επιτροπές του υπουργείου Εργασίας και αρνήθηκαν να τους αφήσουν να πάνε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δεν είχαν την ευαισθησία να πούνε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν πειράζει, δεν θα ηττηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, αν άφηναν πέντε γιατρούς την ημέρα να πηγαίνουν εκεί, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Σας πληροφορώ ότι ούτε αυτό δέχτηκαν».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το υπουργείο «θα βρει τη λύση» εάν συνεχιστεί η απεργία. «Ως υπουργείο τους καλέσαμε σε διάλογο, δώσαμε έναν μήνα μορατόριουμ για να γίνει ο διάλογος με καθαρά χαρτιά, τους είπαμε αυτοί που είναι πάνω από κάποια ηλικία να τους κρατήσουμε για να μην βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά σε δυσκολίες. Όλα αυτά απερρίφθησαν» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ χαρτί που θα υπογράψω για να πω ο τάδε εξαιρείται του νόμου δεν υπάρχει περίπτωση». Επισήμανε, τέλος, πως οι προτάσεις του υπουργείου είχαν ως προϋπόθεση να λυθεί η απεργία, οπότε μετά τη συνέχισή της δεν ισχύουν.
Κινητοποιήσεις στην Καλαμάτα

Σε κινητοποιήσεις, με τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 7 ώς τις 10 το πρωί, προχωρούν από σήμερα, Τετάρτη, ώς την Παρασκευή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Καλαμάτας. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την εθνική οδό έναντι του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στον συμβολικό αποκλεισμό των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων, της διοικητικής υπηρεσίας και της εθνικής οδού και τις επόμενες ημέρες.

Απόφαση να συνεχίσουν την απεργία πήραν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά από τη χθεσινή συνάντηση τους με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό. Λίγο πριν από την έναρξη του νέου κύκλου απεργιακών κινητοποιήσεων που θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ως είθισται στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).Οι κ.κ. Μπέζας και Κοντός επανέλαβαν στους γιατρούς την πρόταση του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη που μιλά για αναστολή υλοποίησης του σχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψης για έναν μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα λήξουν σήμερα οι κινητοποιήσεις. Το χρονικό αυτό διάστημα, είπαν, θα γίνει διάλογος.

Οι γιατροί, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι δέχονται να δουν με θετικό μάτι την πρόταση της κυβέρνησης υπό έναν όρο: να μην γίνει ξανά λόγος για διαθεσιμότητα και απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. «Ούτε τώρα, ούτε το νέο χρόνο», ανέφεραν.
Ο κ. Μπέζας αντιπρότεινε «μορατόριουμ» δύο μηνών, χωρίς να αναλάβει τη δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, κάτι το οποίο δεν δέχθηκαν οι γιατροί.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Σήμερα, Τετάρτη (4/1), θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πιθανότατα νέο κύκλο κινητοποιήσεων μετά τη Δευτέρα.

ΧΙΟΣ: τους οφείλονται πάνω από 1500 ημέρες ρεπό και άδειες και κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα -απόλυση 

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος των Νοσοκομειακών Γιατρών στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο της Χίου, τονίζει ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία των οδηγών νοσοκομείου στα ασθενοφόρα. Όπως εξηγούν οι γιατροί:
"Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε δημοσιεύματα στον τύπο που αφορούν τη διαθεσιμότητα - απόλυση υπάλληλων και του Νοσοκομείου μας. Οι πιο πρόσφατες αναφορές έχουν να κάνουν με την ειδικότητα των οδηγών ασθενοφόρου.
Και μόνο η φημολογία περί διαθεσιμότητας, προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις ενδονοσοκομειακά, που διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος. Ως αρωγοί της υγειονομικής φροντίδας στο Νομό μας που είναι παραμεθόριος, νησιώτικος και προβληματικός οφείλουμε να επισημάνουμε το πρόβλημα που θα προκύψει εάν υλοποιηθούν τα διαφαινόμενα σχέδια του Υπουργείου περί διαθεσιμότητας.
Όσον αφορά τους οδηγούς του Νοσοκομείου που εργάζονται στον τομέα των ασθενοφόρων μαζί με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, τους οφείλονται πάνω από 1500 ημέρες ρεπό και άδειες, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Αυτό τεκμηριώνει το απαραίτητο της παρουσίας τους για τη λειτουργία των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο Χίου σε αντίθεση με Νοσοκομεία του Κέντρου, 65% των επειγόντων περιστατικών διεκπεραιώνεται από αυτούς. Εγείρεται λοιπόν θέμα ασφαλείας για τους κατοίκους του Νομού.

Επίσης, ως νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο της προνοσοκομειακής φροντίδας, καθώς έτσι θωρακίζεται η υγεία των συμπολιτών μας. Πολύτιμος κρίκος στην προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας αποτελούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων. Σε κάθε περίπτωση η απόλυση ή η διαθεσιμότητα έστω και ενός υπαλλήλου στα ασθενοφόρα θα προκαλέσει τέτοια δυσλειτουργία που θα επηρεάσει και την ασφάλεια των ασθενών.
Καλούμε τους τοπικούς άρχοντες και ειδικότερα τους δύο βουλευτές να ενεργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά. Ως εκπρόσωποι πρώτα από όλα των πολιτών της Χίου οφείλουν να προστατεύσουν το Νοσοκομείο, που είναι ο πυλώνας της Υγειονομικής φροντίδας του Νομού και να διαφυλάξουν έτσι, το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων.

πηγή:  iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου