19/4/14

Γιατροί επανδρώνουν ασθενοφόρα λόγω διαθεσιμότητας των οδηγών


Θρήνος από το ξεκλήρισμα τετραμελούς οικογένειας στην Αθηνών – Λαμίας Κεφαλονιά: Γιατροί επανδρώνουν ασθενοφόρα λόγω διαθεσιμότητας των οδηγών

Σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά τη διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων είναι πια σαφές πως δεν υπήρχε αφού καταγράφονται ακόμη και κωμικοτραγικά περιστατικά στην Κεφαλονιά το νησί που χτυπήθηκε από το σεισμό και υποτίθεται ότι θα στηριζόταν ειδικά στον τομέα της υγείας. 
Αφού λοιπόν εκλήθησαν ακόμη και …άσχετοι με την ειδικότητα υπάλληλοι να παίξουν το ρόλο των οδηγών μέχρι να βρεθεί η λύση μετά τη διαθεσιμότητά τους, τα κωμικοτραγικά περιστατικά συνεχίζονται.  Πλέον ακόμη και γιατροί καλούνται να κάνουν τους οδηγούς-συνοδούς. 

Όπως καταγγέλλουν γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου –Κέντρου Υγείας Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο» μεταξύ αυτών και ο Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας, στη χτυπημένη από το σεισμό Κεφαλονιά γίνονται προσπάθειες να …βαφτιστούν πληρώματα ασθενοφόρου οι εφημερεύοντες ιατροί.
Ειδικότερα πέντε γιατροί του νοσοκομείου σημειώνουν με επιστολή τους:
«Η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων του νοσοκομείου του Ληξουρίου αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τον πληθυσμό της σεισμόπληκτης Παλικής, μιας περιοχής, τις ανάγκες της οποίας, το ΕΚΑΒ αδυνατούσε να καλύψει ήδη πριν από τις τελευταίες εξελίξεις».

Και συνεχίζουν: «Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με τις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου να μπαλώσει τα προφανή κενά «βαφτίζοντας» πληρώματα ασθενοφόρου τους εφημερεύοντες ιατρούς. 
Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Διοικητής με γραπτή εντολή του της 9/4/014 υποχρέωσε τον ευρισκόμενο σε ενεργό εφημερία ιατρό να συνοδεύσει ως πλήρωμα τον οδηγό του ΕΚΑΒ για διακομιδή ασθενούς από την οικία του στο νοσοκομείο. Το ίδιο επαναλήφθηκε και στις 10/4/2014 οπότε και διακομίσθηκε ασθενής από την περιοχή της Θηνιάς».

Οι γιατροί τονίζουν ότι θεωρούν τη συγκεκριμένη τακτική παράνομη και απαράδεκτη τη στιγμή μάλιστα που στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόλις τρεις ειδικευμένοι ιατροί (δύο με βαθμό Διευθυντή και ένας με βαθμό επιμελητή Α) και κανείς ειδικευόμενος από τους τέσσερις που προβλέπονται. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι επίσης ότι για να βγούνε οι εφημερίες καλούνται τρεις αγροτικοί ιατροί η θητεία του ενός εκ των οποίων έληξε πρόσφατα. 
Και όπως είναι φυσικό το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο σε ενεργό εφημερία βρίσκεται «ένας μόνο παθολόγος χωρίς δεύτερο ιατρό σε εφημερία ετοιμότητας» επισημαίνουν οι γιατροί και συμπληρώνουν: « γεγονός εξαιρετικά προβληματικό σε περιπτώσεις διακομιδών βαρέως πασχόντων ασθενών προς το νοσοκομείο Αργοστολίου». 

Οι γιατροί με επιστολή τους στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ζητούν στήριξη ώστε να μη μετατραπούν σε …πληρώματα ασθενοφόρων. 

Ρεπορτάζ Δήμητρα Ευθυμιάδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου