5/4/14

Βαθιές ανισότητες και χειρότερες υπηρεσίες υγείας για τους Έλληνες

Και οι γιατροί και οι ασθενείς απαντούν ότι η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών υγείας σήμερα είναι χειρότερη από την προ κρίσης περίοδο, καθώς και ότι τα πρόσφατα μέτρα του Α. Γεωργιάδη δεν προωθούν την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, το 73% των πολιτών και το 81% των γιατρών θεωρούν χειρότερες τις παρεχόμενες υπηρεσίες σήμερα. Το 82% των πολιτών και το 78% των γιατρών θεωρούν ότι τα πρόσφατα μέτρα δεν βελτιώνουν την πρόσβαση. 
 
«Χαστούκι» για τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη αποτελούν τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου IPSOS, η οποία επικεντρώνεται στους τελευταίους έξι μήνες και με τις μεταρρυθμίσεις του υπουργού Υγείας να «τρέχουν».

Η έρευνα παρουσιάστηκε από την κ. Τίνα Τρίψα, επικεφαλής της IPSOS στην Ελλάδα, στο συνέδριο των Financial Times, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και την Boussias Communications. Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στο χώρο της Υγείας.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η ύπαρξη βαθιών ανισοτήτων μεταξύ των Ελλήνων πολιτών στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών των ασθενών.


Η έρευνα διενεργήθηκε μέσα στο Μάρτιο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τηλεφωνικές και πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις. Πήραν μέρος 624 Έλληνες πολίτες, ηλικίας 25 με 70 ετών, οι οποίοι έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας το τελευταίο 6μηνο, είτε για τους ίδιους είτε για τα παιδιά τους. Το 60% αφορούσε συνηθισμένους ασθενείς και το 40% χρονίως πάσχοντες. Επίσης, συμμετείχαν 308 γιατροί από το ΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ και τον ιδιωτικού τομέα, συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Το μεγαλύτερο πλήγμα και από τη συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται πως έχουν δεχτεί οι χρονίως πάσχοντες. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχασαν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα ενώ βρίσκονταν σε μακρόχρονη αγωγή, σε ποσοστό 71% δεν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους, χωρίς να πρέπει να την πληρώσουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών.
Για το 29% αυτής της κατηγορίας ασθενών, οι γιατροί θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, αν όμως απευθυνθούν σε κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις και υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά ιατρεία.

Για το 44%, πάντως, των χρονίως πασχόντων που έχασαν την ασφάλισή τους οι γιατροί εκτιμούν ότι ήδη έχουν διακόψει τη θεραπεία τους.
Στην ερώτηση «οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας υγείας, έχουν επηρεάσει ή όχι τη δυνατότητα να ακολουθήσετε / κανονικά την αγωγή σας; Αν ναι, με ποιο τρόπο;» 4 στους 10 ασθενείς με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις απαντούν «ναι».

Το 40% συνεχίζει τη θεραπεία, όμως πληρώνει από την τσέπη του τις επισκέψεις στον γιατρό.
Το 26% έχασε κάποιες δόσεις.
Το 25% έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του για φάρμακα και εξετάσεις.
Το 24% διέκοψε τα συνοδευτικά φάρμακα.
Το 20% σταμάτησε τη θεραπεία για ένα διάστημα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στο 33% των ασθενών να υπάρχει εξέλιξη της ασθένειας, στο 11% υποτροπή της νόσου και στο 14% εμφάνιση συμπτωμάτων λόγω της διακοπής των συνοδευτικών φαρμάκων.

Σε σχέση με το διάστημα πριν από την κρίση το 56% λέει ότι σήμερα πληρώνει σαν οικογένεια περισσότερα για υπηρεσίες υγείας. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή την αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης, 1 στις 3 οικογένειες «κόβει» από τη διατροφή.

Το τελευταίο 6μηνο δε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πλήρωσε από την τσέπη της για φάρμακα ή για επίσκεψη στο γιατρό.

Και οι γιατροί και οι ασθενείς απαντούν ότι η ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών υγείας σήμερα είναι χειρότερη από την προ κρίσης περίοδο, καθώς και ότι τα πρόσφατα μέτρα του Α. Γεωργιάδη δεν προωθούν την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, το 73% των πολιτών και το 81% των γιατρών θεωρούν χειρότερες τις παρεχόμενες υπηρεσίες σήμερα. Το 82% των πολιτών και το 78% των γιατρών θεωρούν ότι τα πρόσφατα μέτρα δεν βελτιώνουν την πρόσβαση.

Αυτή είναι η αποτύπωση της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες σε ένα σύστημα υγείας χτυπημένο από τις πολιτικές λιτότητας που έφεραν μαζί τους τα μνημόνια. Όπως σημείωσε η κ. Τρίψα στην παρουσίασή της, η ισοτιμία στην υγεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, καθώς και η δημιουργία ή η διατήρηση των ανισοτήτων οφείλεται σε ακολουθούμενες πολιτικές.

Κατά τα άλλα, ο κ. Γεωργιάδης στη δική του ομιλία στο συνέδριο εκθείασε για μία ακόμα φορά το να είναι υπουργός «στην εποχή του μνημονίου» και υποστήριξε ότι «πραγματικοί ήρωες της περιόδου είναι αυτοί που κρατούν την Ελλάδα όρθια και την κρατήσαμε, λέγοντας 'ναι' και όχι λέγοντας διάφορες τρίχες που ακούμε στην Ελλάδα δεξιά και αριστερά περί του ηρωικού 'όχι' και του εκβιασμού της Ευρώπης και διάφορα τέτοια». Όσο για τον ισχυρισμό του ότι όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει την πρόοδο της χώρας εκτός από τους Έλληνες δημοσιογράφους, οι αριθμοί μιας ακόμα έρευνας φαίνεται να τον διαψεύδουν.

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου