8/4/14

Μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση των φυλακών


20140407-095215.jpg
Ποιά είναι η ιδιωτική εταιρεία G4S που πρόκειται να αναλάβει τη φύλαξη των κέντρων κράτησης, κατόπιν απόφασης της μνημονιακής μας κυβερνησης;

γράφει η filistina

Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής «υπηρεσιών ασφαλείας» θα ανατεθεί σύντομα η φύλαξη κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και η φύλαξη των «ειδικών» κρατουμένων με «βραχιολάκι», ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των φυλακών (και στις μεγάλες μπίζνες) στην Ελλάδα,  σύμφωνα με τα πρότυπα των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου.

Σύμφωνα με το EUobserver, η Βρετανική εταιρία G4S,  η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας στον κόσμο  είναι μεταξύ των  εταιρειών που θα διαγωνιστούν για να αναλάβουν τη φύλαξη των κέντρων «φιλοξενίας» μεταναστών στο  Παρανέστι Δράμας, στην Κόρινθο και στην Ορεστιάδα.  
Η χρηματοδότηση γίνεται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Επιστροφής της ΕΕ.[1]

Δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους οι ιδιωτικές εταιρείες «παροχών ασφαλείας», αλλά
ας δούμε τη μεγαλύτερη από αυτές: την G4S.

Η G4S

Η G4S  ( πρώην Group 4 Securicor ) είναι μια βρετανική πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας που εδρεύει στο Crawley , στο Ηνωμένο Βασίλειο . Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο  και δραστηριοποιείται σε περίπου 125 χώρες . 
Στις βασικές υπηρεσίες της G4S περιλαμβάνονται  «επανδρωμένες υπηρεσίες ασφαλείας » οι οποίες παρέχουν εκπαιδευμένους και επιλεγμένους υπαλλήλους ασφάλειας. Η εταιρεία παρέχει επίσης «συστήματα ασφαλείας », όπως  έλεγχο εισόδου, CCTV, συναγερμούς εισβολέων, πυρανίχνευση,  βίντεο και τεχνολογία για την κατασκευή  συστημάτων ασφαλείας.  Οι «υπηρεσίες παρακολούθησης και αντίδρασης» είναι μια άλλη βασική υπηρεσία, όπου η G4S παρέχει  περιπολικά ασφάλειας,  υπηρεσίες αντιμετώπισης  και υπηρεσίες λήψης συναγερμού και παρακολούθησης. Η G4S παρέχει επίσης  «υπηρεσίες ασφαλείας εγκαταστάσεων»  που περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών σε μεγάλες περιοχές ή οικόπεδα για εμπορικούς πελάτες και κυβερνήσεις .   

Η   G4S παρέχει επίσης ηλεκτρονική σήμανση και παρακολούθηση κρατουμένων στο σπίτι τους ή στην κοινότητα (βραχιολάκι).  Η εταιρεία παρέχει λειτουργίες υποστήριξης   των αστυνομικών δυνάμεων. Επίσης, η G4S   διαχειρίζεται κέντρα κράτησης ανήλικων και ενήλικων σε ότι έχει να κάνει με τις εγκατάστασης και των ανθρώπων που κρατούνται μέσα σ' αυτές. Αυτό περιλαμβάνει  τη διαχείριση  κέντρων που χρησιμοποιούνται και για την κράτηση των αιτούντων άσυλο. Η συνοδεία των κρατουμένων είναι μια άλλη βασική υπηρεσία. H G4S μεταφέρει τους κρατουμένους και τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των δικαστηρίων, των αστυνομικών τμημάτων και των κέντρων κράτησης.  [2]

Ο ρόλος της G4S στο ισραηλινό απαρτχάιντ
g4s3.jpgΑπό εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την G4S Photograph: Stephanie Bosset/Demotix/Corbis

H εταιρεία G4S είναι συνένοχη στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού και υπηρεσιών ασφαλείας για χρήση στα σημεία ελέγχου , στους παράνομους εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και  στη συντήρηση  του συστήματος των φυλακών του Ισραήλ . Οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι αντιμετωπίζουν συστηματικά βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη σύλληψη και την κράτησή τους στα χέρια του ισραηλινού στρατού.  

Το 2007, η ισραηλινή θυγατρική της G4S υπέγραψε σύμβαση με την Ισραηλινή Αρχή Φυλακών για την παροχή  συστημάτων ασφαλείας για μεγάλες ισραηλινές φυλακές . Η G4S παρέχει συστήματα ασφάλειας για τις φυλακές  Κετζιότ και Μεγκίντο, στις οποίες κρατούνται   Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στο εσωτερικό του Ισραήλ. Η εταιρεία παρέχει επίσης εξοπλισμό στη φυλακή Οφέρ, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και στα κέντρα κράτησης Kishon και Moskobiyyeh,   τα οποία έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για  βασανιστήρια και  κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων  φυλακισμένων παιδιών. 

Η G4S παρέχει υπηρεσίες «ασφαλείας» σε διάφορα επίπεδα, σε φυλακές στις οποίες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υποβάλλονται τακτικά σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Στη φυλακή Al Jalame, κρατούνται Παλαιστίνια  παιδιά   κλειδωμένα στην απομόνωση για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Το Ισραήλ απαγορεύεται να μεταφέρει Παλαιστίνιους κρατούμενους από τα κατεχόμενα εδάφη σε φυλακές στο εσωτερικό του Ισραήλ, σύμφωνα με το άρθρο 76 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης. Παρ 'όλα αυτά , χιλιάδες παλαιστίνιοι κρατούμενοι παρανόμως κρατούνται σε φυλακές στο εσωτερικό του Ισραήλ . Με την παροχή εξοπλισμού σε αυτές τις φυλακές, G4S συμμετέχει ενεργά σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου .

Η  G4S εμπλέκεται και σε άλλες πτυχές της ισραηλινής κατοχής και του καθεστώτος απαρτχάιντ:  Έχει προμηθεύσει τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες για τα ισραηλινά σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη -που αποτελούν μέρος της διαδρομής του παράνομου Τείχους του Ισραήλ-αλλά  και στα σημεία που απομονώνουν τα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας. Η G4S έχει επίσης υπογράψει συμβόλαια για εξοπλισμό και υπηρεσίες στα κεντρικά γραφεία της ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική  Όχθη   και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.  [3]

Κέρδος εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η  G4S  βγάζει κέρδος  παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα  σε όλο τον κόσμο. Η G4S έχει υπογράψει συμβόλαια  για τη διαχείριση της ασφάλειας σε Αφγανιστάν και Ιράκ  και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών και στις απελάσεις ως εξωτερική  ανάθεση  υπηρεσιών, βγάζοντας κέρδος από την εκμετάλλευση των μεταναστών.  

Ένα από τα θύματά της είναι ο Τζίμμυ Μουμπένγκα  που πέθανε κατά τη διάρκεια της βίαιης απέλασής του,  από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αγκόλα .

Ο θάνατος του Jimmy Mubenga

a1sx2_Thumbnail1_g4s2.jpgΤον Οκτώβριο του 2010, ο 46χρονος  Jimmy Mubenga έχασε τη ζωή του μέσα στο αεροπλάνο όπου τον κρατούσαν τρεις φύλακες της G4S,  ενώ τον οδηγούσαν σε απέλαση . Οι φύλακες ασφαλείας τον κρατούσαν σφιχτά δεμένο  στη θέση του, ενώ ο Mουμπένγκα φώναζε και προσπαθούσε να   αντισταθεί στην απέλασή του.  
Οι επιβάτες ανέφεραν ότι τον άκουσαν να φωνάζει  " μην  το κάνετε αυτό " και "  προσπαθούν να με σκοτώσουν". Η μονάδα ανθρωποκτονίας της Scotland Yard ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο και χαρακτήρισε την υπόθεση  ως « ανεξήγητη ». Οι τρεις φύλακες της G4S,  αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Τον Φεβρουάριο του 2011, η εφημερίδα The Guardian ανέφερε ότι φύλακες της G4S,  στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν επανειλημμένως κατηγορηθεί για  επικίνδυνα μεγάλη χρήση βίας σε βάρος κρατουμένων και  αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων στρην εταιρεία μετά το θάνατο του Μουμπένγκα.   
Το επόμενο φθινόπωρο, η G4S   βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με καταγγελίες για  φρουρούς της  που κατηγορούνταν για προφορικές παρενοχλήσεις και εκφοβισμό των κρατουμένων με επιθετική και ρατσιστική γλώσσα.  [4]

Καταγγελίες για φυλακές στη Νότια  Αφρική  
g4s4.jpg Τον Οκτώβριο του 2013, το BBC ανέφερε ότι υπήρχαν καταγγελίες  κρατουμένων που βασανίζονταν στη φυλακή Mangaung στη Νότια Αφρική.   

Το BBC αναφέρει έρευνα από το Πανεπιστήμιο Wits στο Γιοχάνεσμπουργκ, υποστηρίζοντας ότι δεκάδες από τους περίπου 3.000 κρατούμενους στη φυλακή της G4S έχουν βασανιστεί με τη χρήση ηλεκτροσόκ και αναγκαστικών ενέσεων. 
Τον Οκτώβριο του 2013, η G4S είπε ότι διερευνούσε τις καταγγελίες. 
Τα τελευταία χρόνια η G4S αντιμετωπίζει ένα  κίνημα μποϊκοτάζ σε ολόκληρο τον κόσμο που όλο και δυναμώνει με πολιτικούς ακτιβιστές να διοργανώνουν συχνά εκστρατείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της G4S και με επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια και φορείς να σταματούν την συνεργασία τους με την συγκεκριμένη εταιρεία «παροχής υπηρεσιών ασφάλειας».  [5]
 
[1] http://news247.gr/eidiseis/koinonia/se_idiwtikes_etaireies_fulakshs_pernoun_ta_kentra_krathshs_metanastwn.2719443.html
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/G4S
[3] http://samidoun.ca/2013/01/vote-now-g4s-worst-company/?print=1
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/G4S
[5] http://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/g4s-feels-heat-international-boycott-campaign

Πηγή: omniatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου