5/4/14

Το κίνημα για το νερό θα κερδίσει!

Εκδήλωση στο ΑΠΘ: Το κίνημα για το νερό θα κερδίσει  


Ισχυρό μήνυμα ότι το κίνημα για το νερό θα νικήσει έστειλαν χθες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το ΑΠΘ και η καμπάνια Soste το νερό σε αίθουσα του πανεπιστημίου. 

Στην εκδήλωση ο ακτιβιστής Klaus Kittsteiner μετέφερε την εμπειρία του από το ανάλογο κίνημα στο Βερολίνο και τον αγώνα για την εκδίωξη των δύο μεγάλων πολυεθνικών που είχαν στα χέρια τους την διαχείριση του νερού της πόλης.

Μετά την εκδήλωση ο Γερμανός ακτιβιστής Klaus Kittsteiner και ο Γιάννης Κρεστενίτης από το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SΟSΤΕ το ΝΕΡΟ» βρέθηκαν στην ΕΡΤ3 καλεσμένοι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Επίσης στην εκδήλωση στο ΑΠΘ, ο Klaus Kittsteiner αναφέρθηκε στις μυστικές ρήτρες που προέβλεπε η συμφωνία παραχώρησης του 49,9% της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης στους ιδιώτες, σύμφωνα με τις οποίες αυτές θα είχαν εγγυημένο κέρδος από την διαχείριση του νερού σε ποσοστό 8-10%. Το ποσοστό αυτό σε περίπτωση μείωσης της κατανάλωσης του νερού θα έπρεπε να καταβληθεί από την κυβέρνηση και τους πολίτες.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί και την έναρξη μιας πιο εντατικής καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών ανέφερε από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γ. Μυλόπουλος τονίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός του νερού ως δημόσιου αγαθού είναι αποδεκτός από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
"Το νερό δεν μπορεί να πουληθεί, ούτε μπορεί να μεταφερθεί ένα μονοπώλιο σε ιδιώτες" ανέφερε τονίζοντας την ανάγκη να συμμετέχουν οι φοιτητές ως εθελοντές στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο Γ. Κρεστενίτης, καθηγητής του Πολυτεχνείου και μέλος της καμπάνιας δήλωσε ότι ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούμε μια τάση επανάκτησης του νερού υπό δημόσιο έλεγχο στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του.

Το γιατί συνέβη αυτό στην Ευρώπη είναι και η απόδειξη γιατί το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, είναι όπως ανέφερε, επικαλούμενος την διεθνή εμπειρία, η αύξηση των τιμολογίων, η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού ενώ οι υποσχέσεις για νέες θέσεις εργασίας αποδεικνύονται ένα τεράστιο ψέμα.

Πηγή: altethess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου