1/4/14

Ο στόχος για εξαΰλωση των μισθών επετεύχθη!


του Δημήτρη Τρίμη

Όταν άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το λεγόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λίγοι καταλάβαιναν ότι ο πραγματικός στόχος ήταν η «εσωτερική υποτίμηση» και όχι βέβαια η μείωση της «σπατάλης του Δημοσίου» και η ευνοϊκή ρύθμιση ή η διαγραφή του δημόσιου χρέους, το οποίο πλέον δεν μπορούσε να «εξυπηρετηθεί» με νέους δανεισμούς από τις διεθνείς αγορές. 

Επρόκειτο για ένα πείραμα του ΔΝΤ (και των Ευρωπαίων εταίρων), το οποίο θα αντιμετώπιζε την ελληνική «φούσκα» και την κρίση χρέους χωρίς το δημοσιονομικό εργαλείο της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος (εφόσον η χώρα μας ανήκει στη ζώνη του ευρώ). 

Ο κεντρικός εμπνευστής του πειράματος, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ του ΔΝΤ, ποτέ δεν έκρυψε ότι προτεραιότητα του προγράμματος ήταν η δραστική μείωση της αξίας της εργασίας, η μείωση δηλαδή των μισθών παντού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. 
Κανένας στην τρόικα δεν ενδιαφερόταν για την παρατεταμένη ύφεση, το μέγεθος του δημόσιου χρέους, την πρωτοφανή ανεργία, τη φτώχεια του 1/3 του πληθυσμού και την ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού κράτους. Το αντίθετο: αυτές οι καταστροφικές για την κοινωνική συνοχή συνέπειες υποβοηθούν την «εσωτερική υποτίμηση», την κατακρήμνιση των μισθών και τη θεσμική κατάργηση μιας ατέλειωτης σειράς εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η κατάργηση των ήδη συκοφαντημένων (από τον κάθε μαθητευόμενο νεοφιλελεύθερο μάγο εντός και εκτός χώρας) «φόρων υπέρ τρίτων» που κατά κανόνα προορίζονταν για τη στήριξη Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κλάδων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματιών καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς το ήδη χρεοκοπημένο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, ολοκληρώνουν το ελληνικό πείραμα…

Βασικοί μισθοί στα 500 ευρώ και κύριες συντάξεις κοντά στα 350 ευρώ, περαιτέρω επέκταση της «μαύρης» και «ελαστικής» εργασίας, δίχως κανένα αξιόπιστο και σοβαρό δημόσιο σύστημα προστασίας. Όλα για την προσέλκυση κερδοσκοπικών επενδύσεων, αδιακρίτως επιπτώσεων. Είναι αυτό που λέμε: Το πείραμα πέτυχε, η κοινωνία και η χώρα κατέρρευσαν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου