13/4/14

Η μυστική συμφωνία κυβέρνησης και Τρόικας

Μετά την έξοδο στις αγορές, νέο Μνημόνιο - Η μυστική συμφωνία κυβέρνησης και Τρόικας

Την επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού, ακόμα και των βουλευτών της ΝΔ, που επιχείρησε προ δεκαημέρου η κυβέρνηση στη Βουλή, «βαφτίζοντας» πολυνομοσχέδιο το επικαιροποιημένο μνημόνιο που συμφώνησε με τους δανειστές παρουσιάζει σήμερα η Αυγή. Το νέο μνημόνιο θα εφαρμοστεί «σε δόσεις» έως το τέλος του 2014

Αρχή ενός νέου μνημονιακού κύκλου αποδεικνύεται το πολυνομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Αυγή", η κυβέρνηση ανέλαβε επαχθείς δεσμεύσεις έναντι των δανειστών για μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή την "ιστορία επιτυχίας" πριν από αυτές.  

Βασικά στοιχεία της μυστικής συμφωνίας, που ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο: Η πλήρης ανατροπή του εργατικού δικαίου, η περαιτέρω μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%, νέα "δώρα" στους εργοδότες για αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ποσοστιαία μείωση των συντάξεων αναπηρίας.
Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές που θα εμπεριέχονται στο νέο Μνημόνιο τις αναφέρει το περίφημο non paper που μοίρασε την Κυριακή 30/3 στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Ωστόσο, για όλες αυτές τις νέες παρεμβάσεις υπήρχε η διατύπωση ότι αυτές είτε αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο ή ψευδώς αναφέρεται, όπως αποδεικνύεται, ότι το «θέμα έκλεισε για φέτος». 

Αναλυτικά μέχρι το τέλος του 2014, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και θα φέρει με τη μορφή Μνημονίου νέα μέτρα που θα αφορούν:

- Το Νέο Εργατικό Κώδικα (με τον οποίο θα καθιερώνεται νέο μοντέλο εργασίας που θα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με δεσπόζουσα θέση που θα αποκτήσουν οι Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης. 
- Διευκόλυνση εφαρμογής και διάδοσης Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης
- Αύξηση της μαθητείας
- Μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%
-Νέα Αναμόρφωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης
- Μείωση τουλάχιστον κατά 1 μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
- Πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ
-Κλείσιμο και αναδιάρθρωση 11 νοσοκομείων
- Πλήρη σύνδεση των προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια
- Απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων
-Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών (lock - out).

Παράλληλα το κόστος της σημερινής εξόδου στις αγορές είναι πολλαπλό και δυσβάσταχτο. Η έκδοση πενταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με επιτόκιο περί το 5% γίνεται στο αγγλικό δίκαιο, κάτι που σημαίνει ότι οι "επενδυτές" θα τύχουν εγγυημένου κέρδους άνω των 600 εκατ. ευρώ, που σήμερα δεν μπορούν να βρουν σε καμία άλλη χώρα, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με αντίστοιχο ποσό. 
Επιπλέον η συζήτηση για κούρεμα του χρέους αποδυναμώνεται, όπως ακριβώς "παρήγγειλε" ο Σόιμπλε.

Βαρύ τίμημα, με νέα επώδυνα μέτρα αλλά και άμεσο κόστος για τον λαό, ανέλαβε να πληρώσει στους δανειστές η κυβέρνηση για να της επιτρέψουν τη συμβολική προεκλογική "έξοδο στις αγορές".

πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου