Τρεις ιρλανδικές τράπεζες διαγράφουν έως 90% του χρέους τους!
Οι τράπεζες μπορούν, η Ελλάδα όχι;
Εδώ και πάνω από 1 χρόνο η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, έχει πλασαριστεί προς τον ελληνικό λαό, ως ο "μονόδρομος" που εξασφαλίζει την αποτροπή της "χρεοκοπίας" και της "πτώχευσης" της χώρας, μαζί με όλες τις δήθεν φοβερές και τρομερές συνέπειές τους!
Παράλληλα, οποιαδήποτε ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση, όπως η διακοπή αποπληρωμής και η διαγραφή του χρέους, λοιδορείται, από το πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, ως ανεδαφική, καταστροφική και εντέλει ανεύθυνη...
Φαίνεται, όμως πως, η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική, όταν πρόκειται για...τις τράπεζες!
Συγκεκριμένα, τρεις ιρλανδικές τράπεζες, ανακοίνωσαν την Τετάρτη (01.06), πως θα προβούν στη διαγραφή έως και 90% στην αξία των ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, τα οποία είχαν εκόσει στο παρελθόν. Και όλα αυτά, όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και με την αποφασιστική υποστήριξη (βλέπε παρακάτω) της ίδιας της ιρλανδικής κυβέρνησης!
Φυσικά, οι διαγραφές και τα μεγάλα κουρέματα του χρέους δεν αφορούν μόνο τράπεζες αλλά και χώρες. Η Ίσκρα, έχει αναδείξει τα παραδείγματα τόσο της Αργεντινής και της Ισλανδίας, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν το χρέος τους χωρίς όμως να έχουν αρνητικές, παρά μόνο θετικές συνέπειες από την επιλογή τους αυτή!
Με αυτήν την έννοια, η ίδια η ζωή, αποδεικνύει πως η πολιτική πρόταση της Ίσκρα, για τη διαγραφή του χρέους (η τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του), όχι μόνο δεν είναι ανεύθυνη, αλλά αποτελεί και μοναδική προϋπόθεση για μια διαφορετική, ελπιδοφόρα και αξιοπρεπή πορεία της χώρας!
Με σκοπό την σφαιρικότερη ενημέρωσή σας, αναδημοσιεύουμε το σχετικό ρεπορτάζ από τη διαδικτυακή πύλη της εφημερίδας Καθημερινή (kathimerini.gr):
Ιρλανδία: Τρεις τράπεζες «κουρεύουν» έως 90% το χρέος τους
Τρεις ιρλανδικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν ζημιές έως 90% στους κατόχους των ομολόγων τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η Bank of Ireland δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει μία προσφορά σε μετρητά για το χρέος της χαμηλότερης εξασφάλισης (subordinated debt), ύψους 2,6 δισ. ευρώ, η οποία θα προβλέπει «κούρεμα» της αξίας του κατά 80% έως 90%, ανάλογα με τον τύπο των ομολόγων.
Δύο άλλες μικρότερες τράπεζες, η Irish Life & Permanent και η EBS σχεδιάζουν να επιβάλουν αντίστοιχες ζημιές σε χρέος τους ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η κίνηση των τριών τραπεζών έρχεται ως συνέχεια της έκκλησης της ιρλανδικής κυβέρνησης προς τους ομολογιούχους να αναλάβουν μέρος της οδύνης που προκύπτει από το σχέδιο διάσωσης της χώρας.
Η Bank of Ireland ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «θα λάβει όποια μέτρα θεωρήσει αναγκαία για να μεγιστοποιήσει την κατανομή του βάρους», στην περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν αποδεχθούν την προσφορά.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι - αν οι ομολογιούχοι αρνηθούν την προσφορά - η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του νόμου, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα «να ληφθούν δραστικά μέτρα όσον αφορά το χρέος χαμηλότερης εξασφάλισης».
Πηγή: http://www.iskra.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου