12/6/11

«Κλειδί» το Διαδίκτυο για το νέο Σύνταγμα της Ισλανδίας

Οι πολίτες της Ισλανδίας συμμετέχουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας χάρη στις νέες τεχνολογίες.
 


«Πώς διαμορφώνεται ένα νέο Σύνταγμα στον 21ο αιώνα;» Στην περίπτωση της Ισλανδίας η απάντηση είναι ότι πηγαίνεις και βρίσκεις τους πολίτες και ζητάς τη γνώμη τους- online.

 Αυτή ήταν η απόφαση της Ισλανδίας, η οποία, παρά τα μικρά της πληθυσμιακά μεγέθη, διακρίνεται για τις επιδόσεις της στον χώρο της τεχνολογίας, τις οποίες και ευελπιστεί να αξιοποιήσει για να ορθοποδήσει μετά από την οικονομική της κατάρρευση.

Το 25μελές συμβούλιο που έχει αναλάβει τη δημιουργία του νέου Συντάγματος ζητά τη γνώμη των πολιτών μέσω ιστοσελίδων που σχετίζονται με την κοινωνική δικτύωση, όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το Flickr.
Ο πληθυσμός της Ισλανδίας- μόλις 320.000 κάτοικοι- έχει άριστες γνώσεις πάνω στη χρήση των νέων τεχνολογιών, με τα 2/3 του να βρίσκονται στο Facebook. Οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του συμβουλίου μεταδίδονται ζωντανά μέσω Ίντερνετ, με τους πολίτες να παρακολουθούν.

«Είναι δυνατόν να δει κανείς τη συνεδρίαση και με άλλα μέσα, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης λαμβάνει χώρα μέσω του Facebook» είπε η Μπεργκχίλντουρ Μπερνχαρντστντότιρ, εκπρόσωπος του όλου προγράμματος αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το παρόν Σύνταγμα της Ισλανδίας είναι ουσιαστικά το Σύνταγμα της Δανίας: όταν η Ισλανδία ανεξαρτητοποιήθηκε (1944), απλά πήρε το δανικό Σύνταγμα και έκανε μικρές αλλαγές. Η αναθεώρησή του ήταν κάτι που εξεταζόταν σε ενδεχόμενο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά χρειάστηκε η κατάρρευση των τραπεζών της χώρας για να ξεκινήσει.

«Για μένα, ήταν πάντα προφανές πως μία ενδελεχής αναθεώρηση του Συντάγματος θα μπορούσε να γίνει μόνο με την άμεση συμμετοχή του ισλανδικού λαού» είπε η πρωθυπουργός της χώρας, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, υπέρμαχος της αναθεώρησης από την ανάληψη καθηκόντων της το 2009. Όπως λέει, είναι εξαιρετικά πιθανό το Σύνταγμα να τεθεί σε δημοψήφισμα πριν συζητηθεί η έγκρισή του στη βουλή της χώρας.

Τα 25 μέλη του συμβουλίου αναθεώρησης επελέγησαν μέσα από 522 υποψηφίους, ηλικίας από 18 και άνω, μετά από λαϊκή ψηφοφορία. Ωστόσο, η online οδός είναι υψίστης σημασίας: οι πολίτες πρέπει να δώσουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους και μετά να υποβάλουν τις προτάσεις τους, οι οποίες εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια προωθούνται στο συμβούλιο, όπου εξετάζονται σε ανοικτή online συζήτηση.

Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη των «επιθετικών/ αρνητικών» συζητήσεων που χαρακτήριζαν τα blogs και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μετά την οικονομική κατάρρευση. Οι προτάσεις που υποβάλλονται έχουν να κάνουν με μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από την κτηνοτροφία μέχρι την επιβολή του νόμου. Αυτές οι οποίες εγκρίνονται από το συμβούλιο εισάγονται στο προσχέδιο του Συντάγματος, το οποίο είναι διαθέσιμο online και ανοικτό σε σχολιασμό. Ένα θέμα το οποίο φαίνεται να απασχολεί πολύ τους Ισλανδούς είναι η προστασία του περιβάλλοντος της χώρας τους, καθώς και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Το προσχέδιο του Συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου, αν και είναι πιθανό να ζητηθεί από το συμβούλιο επιπλέον χρονικό διάστημα ενός μήνα. Στη συνέχεια, θα προωθηθεί στο Βουλή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου