30/1/12

Απόφαση κατάληψης του νοσοκομείου Κιλκίς από τους εργαζομένους

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΕΝΙΚ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΎ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ Κ. Υ. ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ


ΔΕΥΤΕΡΑ, 30-1-2012

Οι μετέχοντες στη Γενική Συνέλευση εργαζόμενοι του νοσοκομείου γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό  στο Γ.Ν. Κιλκίς, καταλήξαμε στα παρακάτω:


1. Διαπιστώνουμε ότι τα σημερινά αλλά και μονιμότερα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. και κάθε επιμέρους κλάδου επειδή οφείλονται στη γενικότερη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τον αποθρασυνόμενο διεθνή νεοφιλελευθερισμό, δεν μπορούν να βρουν τη λύση τους σε περιορισμένα μεμονωμένα ή ειδικά κλαδικά αιτήματα και διεκδικήσεις.

2. Διαπιστώνουμε επίσης ότι επιμένοντας στην προβολή και υποβολή τέτοιων ειδικών αιτημάτων του κλάδου μας ουσιαστικά παίζουμε το παιχνίδι της ανάλγητης εξουσίας που επιθυμεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός πανεργατικού παλλαϊκού μετώπου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με κοινές διεκδικήσεις και εναντίον της κοινωνικής εξαθλίωσης που επιφέρει με την πολιτική της, ώστε να αντιμετωπίσει ευκολότερα το διασπασμένο εχθρό της, τον λαό.

3. Για το λόγο αυτό, εντάσσουμε τις κλαδικές μας διεκδικήσεις μέσα σε ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικοοικονομικών διεκδικήσεων που τίθενται από ένα τεράστιο τμήμα  του ελληνικού λαού το οποίο σήμερα δέχεται την πιο βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση, διεκδικήσεων που ή θα τεθούν συνολικά και θα τις υπερασπιστούν από κοινού και μέχρι τέλους τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, ή δε θα τελεσφορήσουν. 

4. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να αμφισβητηθεί εμπράκτως η πολιτική νομιμοποίηση αλλά και η  ίδια η νομιμότητα της αυθαίρετης αυταρχικής και αντιλαϊκής αυτής εξουσίας και ιεραρχίας που κάνει επιταχυνόμενα βήματα προς τον ολοκληρωτισμό.

5. Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς απαντάμε στον εκφασισμό τους με δημοκρατία. Καταλαμβάνουμε το δημόσιο νοσοκομείο μας και το θέτουμε υπό τον άμεσο και πλήρη έλεγχό μας. Το Γ. Ν. Κιλκίς, πλέον θα αυτοδιοικείται και το μόνο αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων διοικητικού περιεχομένου θα είναι η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων σε αυτό.

6. Η κυβέρνηση δεν απαλλάσσεται των οικονομικών της υποχρεώσεων και των υποχρεώσεων στελέχωσης, προμηθειών και εξοπλισμού του νοσοκομείου μας, αλλά σε περίπτωση που συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, οφείλουμε αφενός να την καταγγείλουμε στην κοινή γνώμη και αφετέρου να στραφούμε τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο κυρίως στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία για να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την προσπάθειά μας α) για τη διάσωση του νοσοκομείου μας, β) για την συνολικότερη υπεράσπιση του αγαθού της δημόσιας δωρεάν υγείας, γ) για την ανατροπή με κοινό αγώνα με την υπόλοιπη κοινωνία της συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά και κάθε νεοφιλελεύθερης πολιτικής από όπου κι αν εκπορεύεται, δ) για βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό, αυτόν δηλαδή που θα καταστήσει την κοινωνία και πάλι αρμόδια να αποφασίζει η ίδια -και όχι τρίτοι- για το μέλλον της. 

7. Η ΕΝΙΚ, και το εργασιακό σωματείο του Γ. Ν. Νοσοκομείου Κιλκίς, από την 6η Φλεβάρη, αρχίζουμε επισχέσεις εργασίας εξυπηρετώντας μόνον τα έκτακτα περιστατικά στο νοσοκομείο, μέχρις πλήρους αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας και επανόδου των αποδοχών μας στα προ-τρόικας επίπεδα.
Ωστόσο, με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής μας αποστολής και των ηθικών δεσμεύσεων που σχετίζονται με το λειτούργημά μας, θα προστατεύσουμε τη υγεία των πολιτών που προσέρχονται στο νοσοκομείο, παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη σε όσους τη χρειάζονται, εξυπηρετώντας και καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, υπερβαίνοντας έστω και την τελευταία ώρα την άμετρη κοινωνική της αναλγησία.

8. Αποφασίζουμε να γίνει νέα γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων την Δευτέρα 13η Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνελεύσεων του νέου κτηρίου του νοσοκομείου στις 11 π.μ., με σκοπό τον καθορισμό των διαδικασιών που απαιτούνται για να υλοποιηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, η κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών και να εφαρμοστεί με επιτυχία το αυτοδιοίκητο του ιδρύματος, αρχής γενομένης από την ημέρα εκείνη. Η γενική συνέλευση θα γίνεται καθημερινά και θα είναι το κυρίαρχο όργανο για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης αφορά τους εργαζόμενους και την λειτουργία του νοσοκομείου.

Ζητάμε την αλληλεγγύη του κόσμου και των εργαζομένων όλων των κλάδων, τη σύμπραξη των εργατικών σωματείων και προοδευτικών οργανώσεων και τη στήριξη των μέσων πραγματικής ενημέρωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να μην σταματήσουμε, αν δεν φύγουν πρώτα οι προδότες που ξεπουλάνε την χώρα μας και το λαό μας.
Ή αυτοί ή εμείς!

Τις παραπάνω αποφάσεις μας, θα τις δημοσιοποιήσουμε με συνέντευξη τύπου στην οποία θα κληθούν όλα τα ΜΜΕ (τοπικά και πανελλαδικά) στον ίδιο χώρο, την Τετάρτη 15/2/2012, στις 12.30. Οι καθημερινές μας γενικές συνελεύσεις αρχίζουν από τις 13 Φλεβάρη. Με δελτία και συνεντεύξεις τύπου θα ενημερώνουμε τους πολίτες για κάθε σημαντικό γεγονός και εξέλιξη που θα αφορά στο νοσοκομείο μας. Επιπροσθέτως η δημοσιοποίηση θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσον και με σκοπό την επιτυχία αυτής μας της κινητοποίησης.

Καλούμε  α) τους συμπολίτες μας σε αλληλέγγυα στήριξη της προσπάθειάς μας,  β) τον κάθε απλό αδικημένο πολίτη της χώρας σε μια έμπρακτη αμφισβήτηση και αντίσταση κατά των δυναστών του, γ) τους συναδέλφους μας στα άλλα νοσοκομεία, να πάρουν ανάλογες αποφάσεις και δ) τους εργαζόμενους όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και τα μέλη εργατικών και λοιπών προοδευτικών οργανώσεων να πράξουν το ίδιο, ώστε η κινητοποίησή μας να πάρει την μορφή πανεργατικής και παλλαϊκής αντίστασης και ξεσηκωμού, μέχρι την τελική μας νίκη κατά της οικονομικοπολιτικής ελίτ που σήμερα καταδυναστεύει τη χώρα και καταστρέφει ολόκληρο τον κόσμο.


Η Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας

Λέτα Ζωτάκη                                            Κώστας Ανδρεόπουλος

Oι ηθικολογικές ερμηνείες της κρίσης αθωώνουν την πολιτική εξουσία

Αν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, το εβδομήντα και πλέον τοις εκατό του πληθυσμού, που υποβαθμίζεται διαρκώς, θα είναι, εν δυνάμει τουλάχιστον, αντιμέτωπο με παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετώπιζε η κατά κυριολεξίαν εργατική τάξη. Ως εκ τούτου, τίθεται ένα θέμα επαναπροσδιορισμού των συλλογικών υποκειμένων στα οποία αποτείνονταν οι αριστερές δυνάμεις -- και πάλι όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά παντού. 

Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά  

Τη συνέντευξη πήραν οι Βαγγία Λυσικάτου, Μιχάλης Νικολακάκης και Δημοσθένης Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος



Γ. Κοντογιώργης - Ολιγαρχικές συμμορίες



Συνέντευξη του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Κοντογιώργη, στις 26.1.2012, στο Κανάλι 10, στην εκπομπή Casus Belli της Δήμητρας Αλεξάκη. 

Πηγή: http://contogeorgis.blogspot.com/2012/01/2612012.html

29/1/12

Τι κάνουν οι τραπεζίτες μέσα στις συνόδους της ΕΕ και τι μέσα στις κυβερνήσεις;

του Γιώργου Βασσάλου

Το χρονικό ενός «κουρέματος» με τραπεζίτη για κουρέα
 
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες του ‘κουρέματος’ ή αλλιώς PSI είναι στην τελική ευθεία το παρόν άρθρο ανατρέχει στον χρόνο και τον τόπο της γεννήσεως του.
 
Το καλοκαίρι του 2011, η ΕΕ είχε πλέον υποχρεωθεί από τα πράγματα να σταματήσει να παριστάνει ότι το ελληνικό χρέος μπορούσε να αποπληρωθεί. Ενεπλάκη λοιπόν σε διαπραγματεύσεις με ένα λόμπι που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς, το In¬sti¬tute of In¬ter¬na¬tional Fi¬nance (IIF), ωστέ να ‘αναδιαρθρωθεί’ το χρέος. 
Το IIF δημιουργήθηκε το 1983 όταν η κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική οδηγούσε στις πρώτες επεμβάσεις του ΔΝΤ[1] και σήμερα έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα πoυ αποτελείται από τις τράπεζες – πιστωτές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.[2]

Κομμουνισμός: Παρελθόν και μέλλον στην αυγή και στη δύση του 20ου αιώνα

του Παναγιώτη Μαυροειδή
 

Με αφορμή τα 20 χρόνια από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ
Σχεδόν 20 χρόνια πέρασαν από την υποστολή της κόκκινης σημαίας της Σοβιετικής Ένωσης. Αξίζει να δούμε με μια γρήγορη ματιά τον κόσμο, με την ελπίδα της αφετηρίας του 1917 και με την πίκρα της ήττας, στο τέρμα μιας ηρωικής και τραγικής συνάμα πορείας, στο τέλος του 1991.

1919: "μία και μόνη επιθυμία: να ‘ρθουμε στη Μόσχα!"

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά  την νίκη των μπολσεβίκων τον Οκτώβρη στη Ρωσία, τον Μάρτη του 1919,  συγκλήθηκε στη Μόσχα η σύνοδος για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Τρίτη Διεθνής).
Η δραματικότητα της στιγμής και η προσδοκία της επανάστασης, καθώς επίσης και η αίσθηση της εισόδου σε μια νέα εποχή, ήταν απτές.
 
Φτάνοντας το μεσημέρι της δεύτερης μέρας, ο Αυστριακός αντιπρόσωπος Καρλ Στάινχαρντ (Karl Steinhardt) αποτύπωνε το κλίμα της στιγμής. Βρόμικος και αναμαλλιασμένος, ανέβηκε στο βήμα για να δώσει τα διαπιστευτήρια του. Αφού έβγαλε από την τσέπη του κουρελιασμένου παλτού του ένα φάκελο, τον έσκισε με ένα μαχαίρι. Μετά από μια ενθουσιώδη και πομπώδη ομιλία για τη δύναμη των Αυστριακών κομμουνιστών, κατέληξε σε τόνο ηρωικό:
 ‘’Κάναμε δεκαεφτά ολόκληρες μέρες για να φτάσουμε από τη Βιέννη στη Μόσχα. Ταξιδέ¬ψαμε μέχρις εδώ σαν τους πλανήτες• πάνω σε κάρα που μετέφεραν κάρβουνο, σε τρένα, στα σημεία που ενώνονται τα βαγόνια, σε βοϊδάμαξες, με τα πόδια σε πολλές περιοχές της Πολωνίας και της Ουκρανίας, οι οποίες μαστίζονται από συμμορίες ληστών, με τη ζωή μας να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, αλλά με την ψυχή μας να φλέγεται από μία και μόνη επιθυμία: να ‘ρθουμε στη Μόσχα. Τίποτε δεν μπορούσε να μας εμποδίσει να έρ¬θουμε εδώ!’’.
Έτσι τουλάχιστον αποδίδει τα πράγματα ο ιστορικός Geoff Eley στο έργο του ‘’Σφυρηλατώντας τη δημοκρατία –Ιστορία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς 1850-1923’’.

Οι Βρετανοί Αγανακτισμένοι στήνουν “δίκες” των τραπεζιτών

Θέλουμε να επισημάνουμε τη μεγάλη σημασία που πάντα έχουν οι αποσκιρτήσεις των “από μέσα” του συστήματος. Αν υπήρχε τότε ένα σχέδιο, οι αποσκιρτήσαντες να συντονίζονταν, θα μπορούσε να προκληθεί μια μεγάλη τεχνητή κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα. Όμως, όπως απέδειξε η πραγματική κρίση του καπιταλισμού, για το ξεπέρασμα του δεν φτάνει μόνο αυτή. Χρειάζεται να υπάρχει και επαρκής αντίπαλος.

της Μελίνας Χαριτάτου 

Το ρεπορταζ :
Οι Βρετανοί ακτιβιστές ευελπιστούν ότι η δημοσιοποίηση επιβαρυντικών στοιχείων κατά του «1% της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ» θα προκαλέσει την παρέμβαση της πραγματικής Δικαιοσύνης
Η Γκόλντμαν Σακς, η Λόιντς και η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας είναι ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς και τραπεζικούς ομίλους που πρόκειται να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου…

28/1/12

Ελλάδα στο παρά πέντε


thumb
O Χρήστος Ροζάκης, ο Κώστας Σημίτης και η σταύρωση των Ελλήνων

τoυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Δευτέρα, εφτά το πρωί. Διασχίζω βιαστικά την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και σκέφτομαι τι θα γράψω. Το μάτι μου πιάνει στα γρήγορα την εικόνα στο παγκάκι, δυο ανθρώπους καθισμένους μαζί, ίσως ελπίζοντας ότι, παρέα, αντιστέκονται καλύτερα στη παγωνιά, βυθισμένοι στον ανήσυχο ύπνο τους. Το μνημόνιο εν δράσει, προλαβαίνω να σκεφτώ, προτού το βλέμμα αποτραβηχτεί εξίσου γρήγορα, αμήχανο μπρος στα συντρίμμια των Ελλήνων, τρομαγμένο από το φόβο ότι δεν αντικρίζει παρά το μέλλον μας.

¨Όμως αυτό είναι το μέλλον, αν αφήσουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, τα πράγματα να εξελίσσονται έτσι. Δέκα εκατομμύρια ανθρωπάκια, σκέφτομαι, λίγο αυστηρός ίσως, αλλά οι συνθήκες τέτοιες είναι, βάλαμε το κεφάλι στην άμμο, περιμένοντας ένα θαύμα που μόνο εμείς θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε, επιδιδόμενοι σε προσωπικές, μα αδιέξοδες στρατηγικές σωτηρίας. Οι επιβάτες του Τιτανικού δεν σώζονται με στουπί στα φινιστρίνια. Πρέπει να ανεβούνε στη γέφυρα, να πλακώσουν στο ξύλο το πλήρωμα, να αλλάξουν την πορεία του καραβιού.

10σέλιδο φιρμάνι - φωτιά της τρόικας για το μνημόνιο - 2!

Ευελιξία απολύσεων και μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα!
 
150.000 απολύσεις στο δημόσιο!
 
Νέα μέτρα λεηλασίας ύψους €2,2 δις με αύξηση αντικειμενικών αξιών από 01.01.2012!
 
Μέτρα - φωτιά περιλαμβάνει το 10σελιδο κείμενο με τις υποδείξεις της τρόικας προς την συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, για τα νέα μνημονιακά μέτρα.  

Είναι σαφές ότι οι επόμενες μέρες μπορεί να αποδειχθούν άκρως κρίσιμες αφού η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς πτώχευσης, αγριότερου μνημονίου, εκποίησης και απόλυτης παράδοσης στα νύχια της τρόϊκα, μέσω του Αγγλικού δίκαιου! 
Το υπόμνημα αυτό, σύμφωνα με το Έθνος φέρει ημερομηνία 23 Ιανουαρίου και έχει διανεμηθεί στον Λ. Παπαδήμο και στους ΓΑΠ - Σαμαρά - Καρατζαφέρη.

Βούλιαξε η πλατειά Ταχρίρ!


Ο λαός διεκδικεί την πραγμάτωση των ανολοκλήρωτων στόχων της επανάστασης
 
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν προχθες στην πλατεία Ταχρίρ, στην επέτειο του ενός χρόνου από την εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.
 

Πολλά καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, εντός και εκτός Αιγύπτου, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη χθεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση, ως μια εορταστική επέτειο.
 

Όμως για τους προοδευτικούς και αριστερούς νέους και νέες που αποτελούσαν μεγάλο τμήμα των χθεσινών διαδηλώσεων, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Για αυτούς και για αυτές, κύριο επίδικο, ήταν η ανάδειξη του γεγονότος πως οι στόχοι της αιγυπτιακής επανάστασης, παραμένουν ανολοκλήρωτοι.

27/1/12

Ξένο κεφάλαιο. Mια ξεχασμένη αλλά επίκαιρη έννοια

του Χρίστου Καραμάνου 
 
Η Αριστερά στη δεκαετία του ’90 σχεδόν έσβησε από το λεξιλόγιό της την αναφορά στο ξένο κεφάλαιο. Κατά βάση -σε όλες μάλιστα τις εκδοχές της, ευρωπαϊστική, αντικαπιταλιστική, ταξικιστική- επηρεάστηκε από την αστική προπαγάνδα για «ισχυρή Ελλάδα του ευρώ» και μεταλλάχθηκε η αντίληψή της για την χαρακτήρα της χώρας. 

Κυριαρχεί πλέον η αντίληψη για «ιμπεριαλιστική Ελλάδα» ή για «μικροϊμπεριαλιστική Ελλάδα». Οι φορείς των αντιλήψεων αυτών προφανώς δεν μπορούσαν να δουν στην πραγματική διάσταση τον παράγοντα χρέος. 
Έτσι, από το 2010 και μετά οι αναφορές αυτές περιορίζονται, καθώς η χώρα βαδίζει στη χρεοκοπία, οι αντιλήψεις, όμως, παραμένουν και εκφράζονται με την υποτίμηση των ζητημάτων της χούντας και της Κατοχής, την υποτίμηση του στόχου της ανεξαρτησίας, καθώς και με την υποτίμηση του ρόλου του ξένου κεφαλαίου στη χώρα.
 
Για να αποφύγουμε τις ιδεοληψίες, μια μέθοδος υπάρχει: να υπερισχύσει το κριτήριο της πραγματικότητας.

Προτεκτοράτο με νομική σφραγίδα


thumb
του Μενέλαου Γκίβαλου
 

Παραδίδουν τη χώρα και την κοινωνία στους δανειστές και στους διεθνείς κερδοσκόπους. Μέσα από ένα άθλιο παιχνίδι, μια πολιτική – θεατρική «παράσταση», που έχει ως μόνο στόχο να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό, να διαλύσει τους όποιους δημοκρατικούς θεσμούς απέμειναν, να απαξιώσει πλήρως τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό, να καταλύσει το εθνικό Δίκαιο και να καταστήσει οριστικά τη χώρα πολιτικά και νομικά υποτελή στους δανειστές μας.
 
Ζούμε το σκηνικό μιας δόλιας, συνειδητής και σχεδιασμένης επιχείρησης εξαπάτησης. Όλοι σήμερα αποδέχονται -είτε φανερά είτε υπόρρητα- ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι διαχειρίσιμο, οποιαδήποτε κατάληξη κι αν έχουν οι δήθεν διαπραγματεύσεις για το περίφημο PSI.

26/1/12

Τα ρομπότ του εκσυγχρονισμού

psiτου Παναγιώτη Σωτήρη
 
Τα πολιτικά ρομπότ του εκσυγχρονισμού, αυτό το ιδιότυπο δημιούργημα της ύστερης μεταπολίτευσης, τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή, που διαθέτουν τη μοναδική ικανότητα να εκστομίζουν ατάραχα κι ατσαλάκωτα τις πιο κυνικές και κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές προτάσεις, έχουν και την ιδιότητα, εκτός των άλλων, να είναι και βαμπίρ της δημοσιότητας.
 
Πώς αλλιώς να κρίνουμε το γεγονός ότι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η μόνη Υπουργός που τα τελευταία… 60 χρόνια κατάφερε να ξεκινήσει σχολική χρονιά χωρίς σχολικά βιβλία, που συνέδεσε το όνομά της, με το μεγαλύτερο κύμα μείωσης εκπαιδευτικών μονάδων στη νεότερη ιστορία, που αδιαφορεί για το ότι τα πανεπιστημιακά κτίρια μετατρέπονται σε χώρους άσκησης χειμερινής διαβίωσης, επειδή δεν έχουν πετρέλαιο, έχει το θράσος να περιφέρεται στα κανάλια και τις διάφορες εκδηλώσεις του εσμού των καταναγκαστικά «εκσυγχρονιστών», εκφωνώντας πολιτικές διακηρύξεις για το μέλλον του τόπου, αυτή που είναι δομικά συνυπεύθυνη για την υπονόμευση αυτού του μέλλοντος.

Δεν διάβασαν το μνημόνιο, λένε!

thumbτου Γιώργου Δελαστίκ

Ανατρίχιασε ολόκληρος ο ελληνικός λαός χθες το πρωί, όταν άκουσε τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνει στην τηλεόραση: «Δεν διάβασα το Μνημόνιο»!

Είναι απίστευτο. Δεν το χωράει νους ανθρώπου.
Ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης Παπαδήμου, ένας υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ομολογεί δημοσίως ότι συναίνεσε να δεσμευτεί η Ελλάδα για δεκαετίες με μια δανειακή σύμβαση, την οποία δεν έκανε καν τον κόπο να διαβάσει - ούτε λόγος φυσικά να τη μελετήσει.

«Είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο», πρόσθεσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.
Αν είναι δυνατόν να ξεστομίζει τέτοια πράγματα ένας έμπειρος πολιτικός, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επομένως δυνάμει ίσως και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας! 

Γκ. Λούκατς: “Μια μελέτη πάνω στην ενότητα της σκέψης του Λένιν”


 
ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΜΑΧΑΤΜΑ
Ξημέρωνε κ’ ήτανε κ’ οι δυο τους
ασπροντυμένοι.
Κελαηδούσε απ’ όξω ο τόπος. «Τα πουλιά»
ψιθύρισε ο Μαχάτμα.
Ο Λένιν χαμογέλασε καλόκαρδα διορθώνοντας.
«Μυδράλια».
Ν. Καρούζος

 
Η μελέτη του Λούκατς γράφηκε αμέσως μετά το θάνατο του Λένιν το 1924. Ο Λούκατς επέστρεψε σ’ αυτό του το κείμενο με αφορμή την επανέκδοση το 1967 κι έγραψε ένα υστερόγραφο. 
Το υστερόγραφο του 1967 είναι σημαντικό από πολλές απόψεις και κυρίως γιατί (ειδικά αν συνδυαστεί με τα ευρύτερα κείμενα του Λούκατς αυτής της περιόδου ανοίγει τη συζήτηση για μια “μελέτη πάνω στην ενότητα της σκέψης του Λούκατς”. 

Αυτή είναι όμως μια άλλη συζήτηση. Εδώ, θα ξεχωρίσουμε κάποια σημαντικά αποσπάσματα από το υστερόγραφο*

“Μια γόνιμη συμβολή στην αναγέννηση του μαρξισμού απαιτεί έναν καθαρά ιστορικό χειρισμό της δεκαετίας του ‘ 20, σαν μια περίοδο του επαναστατικού κινήματος της εργατικής τάξης που ανήκει στο παρελθόν και έχει τώρα οριστικά κλείσει. 

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοστούν σωστά οι εμπειρίες και τα μαθήματα της περιόδου εκείνης στις ουσιαστικά καινούργιες φάσεις του παρόντος. Αλλά ο Λένιν, όπως είναι ο κανόνας με τους μεγάλους άνδρες, ενσάρκωσε τόσο πολύ την εποχή του, ώστε τα αποτελέσματά του, αλλά ιδιαίτερα η μέθοδος για όσα είπε ή έκανε, μπορούν ακόμη να παραμένουν ως καθοριστικό παρόν, έστω και κάτω από πολύ αλλαγμένες περιστάσεις.”

25/1/12

Ο μύθος του Σίσυφου και ο διαλυμένος θίασος


thumbτου Σταύρου Χριστακόπουλου

Στα σκουπίδια έστειλε τελικά το Eurogroup το κατ' αρχήν σχέδιο για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ζητούν πλέον μείωση 70% της αξίας των ελληνικών ομολόγων και ο Όλι Ρεν απειλεί με ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης – με τη Standard and Poor's να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα, με τη λήξη του PSI, θα καταταγεί στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Φαίνεται πως, εκτός του Χρυσοχοΐδη και της Κατσέλη, ούτε το Eurogroup είχε... διαβάσει το «μνημόνιο».

Αλλιώς, ενδεχομένως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα γνώριζαν πού  θα καταλήξει αυτό. Εκτός εάν... αυτό ακριβώς επιθυμούσαν. 
Αν δηλαδή επεδίωκαν τον πλήρη εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτός αποτυπώθηκε χθες στα επίσημα στοιχεία για την πορεία της, τα οποία δείχνουν ότι καταρρέει οδηγώντας μαθηματικά την Ελλάδα στη χρεοκοπία ανεξαρτήτως της κατάληξης του «κουρέματος». 
Ψύλλοι στ' άχυρα, θα πείτε. Και ίσως να έχετε δίκιο.

"Εναντίον"

Ντίνος Χριστιανόπουλος: 
«Δεν θέλω ούτε τα βραβεία τους ούτε τα λεφτά τους»!
 

«Στάση ζωής» η απόρριψη του βραβείου
 

Με μια πράξη που τιμά τη συνέπειά του απέναντι σε όσα έχει πει και έχει γράψει μέχρι σήμερα, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, αρνήθηκε χθες να αποδεχτεί την τιμητική διάκριση του Μεγάλου Βραβείου των Γραμμάτων

«Το ότι απέρριψα το βραβείο ήταν για μένα μια πράξη ζωής. Όσοι με ξέρουν θα καταλάβουν γιατί δεν δέχτηκα το βραβείο». Η φωνή του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου ακούγεται ήρεμη αλλά σταθερή. «Τα παιδιά της επιτροπής έκαναν καλά που με βράβευσαν αλλά δεν σκέφτηκαν να με ρωτήσουν αν το δέχομαι» λέει ο ποιητής για την άρνησή του να αποδεχτεί το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. «Δεν ξέρουν, μου λέει μισό- γελώντας, ότι είμαι ένας στριμμένος άνθρωπος;»
 

Νωρίτερα, όταν δημοσιεύτηκε η είδηση της βράβευσης του είχε δηλώσει στο ΑΠΕ: 
«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους».  

Μου επαναλαμβάνει ότι είναι πράξη ζωής και μου θυμίζει το κείμενο του, γραμμένο το 1977 με τίτλο «Εναντίον», όπου έγραφε: «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. 
Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου ...»

24/1/12

Β.Ι. ΛΕΝΙΝ: Για την δυαδική εξουσία

Το βασικό ζήτημα κάθε επανάστασης είναι το ζήτημα της κρατικής εξουσίας. Χωρίς το ξεκαθάρισμα αυτού του ζητήματος, δεν μπορεί να γίνει ούτε λόγος για οποιαδήποτε συνειδητή συμμετοχή στην επανάσταση, για να μην πούμε πια για την καθοδήγησή της.
 
Β.Ι. ΛΕΝΙΝ: Για την δυαδική εξουσία
 
Δημοσιεύουμε το Δεύτερο Μέρος από το έργο του ΛΕΝΙΝ: «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ»
Στον πρόλογο του πρώτου μέρους ο Λένιν  υπογραμμίζει:  
«Οι θέσεις και η εισήγησή μου προκάλεσαν διαφωνίες ανάμεσα και στους ίδιους τους μπολσεβίκους και στην ίδια τη Σύνταξη της «Πράβντα». Ύστερα από μια σειρά συσκέψεις καταλήξαμε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι είναι σκοπιμότερο να συζητήσουμε αυτές τις διαφωνίες ανοιχτά, δίνοντας έτσι υλικό για την πανρωσική συνδιάσκεψη του Κόμματός μας (του ΣΔΕ Κόμματος της Ρωσίας, του ενωμένου από την Κεντρική Επιτροπή), που συνέρχεται στην Πετρούπολη στις 20 του Απρίλη 1917. 
Εκτελώντας αυτήν ακριβώς την απόφαση για τη συζήτηση, δημοσιεύω τα παρακάτω γράμματα, χωρίς να προβάλλω την αξίωση ότι αυτά αποτελούν ολόπλευρη μελέτη του ζητήματος, αλλά θέλοντας μόνο να σημειώσω τα κύρια επιχειρήματα που είναι ιδιαίτερα ουσιώδη για τα πρακτικά καθήκοντα του κινήματος της εργατικής τάξης».

Η μεγάλη μπίζνα και το «μακελειό»

του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει τελικά η Ελλάδα να έχει υποβάλει την τελική πρόταση για το «κούρεμα» των ομολόγων της που κατέχουν ιδιώτες (PSI). 

Μέχρι τότε – παρότι δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί – θα έχει γίνει και η επόμενη σύνοδος κορυφής (30.1). 

Και εν τω μεταξύ αρχίζει το «μακελειό». Όχι αυτό με το οποίο απείλησε ο Λοβέρδος τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλά αυτό εναντίον της ελληνικής κοινωνίας.

Εξ άλλου η αναδιάρθρωση του χρέους, η νέα δανειακή σύμβαση και τα δημοσιονομικά μέτρα εξεύρεσης των 16 δισ. ευρώ αποτελούν ένα αξεδιάλυτο κουβάρι, στο οποίο κάθε μία από τις τρεις παραμέτρους αποτελεί προϋπόθεση για τις άλλες δύο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους...

23/1/12

Αστικός πολιτικός κόσμος και "δοσιλογισμός"

 του Νίκου Ζαχαριάδη
 
Απόσπασμα από κείμενο (Σεπτέμβρης 1945) του Ν. Ζαχαριάδη με τίτλο: «Προς το 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)» (*)
 
Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές φυσιογνωμίες του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, ο οποίος, ανεξάρτητα από λάθη και κριτικές για τη δράση του, μπορεί να θεωρηθεί ως θεμελιωτής του ΚΚΕ, το οποίο σφράγισε μετέπειτα με την ηγετική παρουσία του και ο Χ. Φλωράκης.
 
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μικρό απόσπασμα από βαρυσήμαντη επιστολή που ο Νίκος Ζαχαριάδης, ως Γραμματέας τότε της ΚΕ του ΚΚΕ, έστειλε στο Θανάση Χατζή, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. 

Η ανοικτή αυτή επιστολή εστάλη σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το κίνημα και την Ελλάδα, λίγο πριν το ιστορικό 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ και πριν από τις νόθες εκλογές του μεταπολεμικού ανώμαλου καθεστώτος, το οποίο επεβλήθη στη χώρα μας με τα αγγλικά όπλα και στη συνέχεια με την κατάπτυστη συμφωνία της Βάρκιζας.
Το απόσπασμα από την επιστολή του Ν. Ζαχαριάδη που ακολουθεί, το αναδημοσιεύουμε γιατί νομίζουμε ότι έχει έναν επίκαιρο χαρακτήρα και ανεξάρτητα από διαφωνίες ή συμφωνίες, θα δώσει αφορμή για επίκαιρους προβληματισμούς ή ακόμα και για συνειρμούς. Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται πάντα, το βέβαιον, όμως, είναι ότι συνεχίζεται....

Ολοκληρώθηκε η παράδοση της χώρας στους πιστωτές

Λαθροχειρίες και κερδοσκοπικά παιχνίδια πάνω στο κουφάρι της ελληνικής οικονομίας διά χειρός  «τεχνοκράτη» 
thumbτου Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Ανεξάρτητα από τις τελικές λεπτομέρειες, νομικές και λογιστικές, της τελικής συμφωνίας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση Παπαδήμου ολοκλήρωσε χθες την παράδοση της χώρας στους πιστωτές, οι οποίοι επέβαλαν και τους επαχθείς όρους τους.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι προβάλλουν εαυτούς ως θύματα αυτής της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι το τελικό ύψος του «κουρέματος» που θα υποστούν φτάνει το 65%.
Πρόκειται για μια λαθροχειρία, διότι οι τράπεζες που προσέρχονται στη συμφωνία αποδεχόμενες ένα μέσο επιτόκιο 4,25% για μια τριακονταετία έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν με πολλούς τρόπους τις όποιες απώλειές τους.

Επιζήμια και προσωρινή η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων

 του Λεωνίδα Βατικιώτη
 
Σε χειρότερη κι όχι καλύτερη θέση θα βρεθεί η ελληνική κοινωνία έναντι των δανειστών της με την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της ΕΕ της 26ης Οκτωβρίου. 
Ήδη, μετά την προσωρινή διακοπή και τις απειλές που εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν οι διαπραγματεύσεις όλη την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίστηκαν σε καλό κλίμα και όλα τα ρεπορτάζ μαρτυρούν πως οι δύο βασικές διαφορές έχουν γεφυρωθεί:
Πρώτο, σε ό,τι αφορά το επιτόκιο και δεύτερο σε ό,τι αφορά την λήξη των ομολόγων. 
Χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία, το σημείο συμβιβασμού φαίνεται να έχει βρεθεί σε ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο ύψους 4% και περίοδο αποπληρωμής τα 30 χρόνια. Ανοιχτό θέμα ωστόσο παραμένει ακόμη η έκταση της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.
Πόσοι δηλαδή απ’ όσους έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα θα δεχθούν να συμμετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή που θα επιτρέψει την μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, από τα 360 δισ. που είναι σήμερα όπως προβλέπει η συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκριθεί νέος δανεισμός ύψους 130 δισ. ευρώ. 

Απ’ αυτό το ποσό τα 30 δισ. θα πάνε στις τράπεζες για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες που θα δημιουργηθούν, με το μέλλον τους ωστόσο να είναι άδηλο…

22/1/12

Όλη η αμύθητη περιουσία του δημοσίου στο «σφυρί» και στους πιστωτές!


Όλη η αμύθητη περιουσία του δημοσίου στο «σφυρί» και στους πιστωτές!
 
Με πραξικόπημα παραδίδονται και εκποιούνται ορυκτός πλούτος, παραλίες και θάλασσα!
 
To περίφημο άρθρο 7 του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης!
 
Με μια μόνη φράση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα όσα περιλαμβάνει το άρθρο 7 του ''επείγοντος'' πολυνομοσχεδίου της πραξικοπηματικής συγκυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, άρθρο το οποίο, μεταξύ άλλων, τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία την Τρίτη στις 7 μ.μ. στη Βουλή.
Και αυτή η φράση είναι: 
ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ.

Ορκοι πίστης στο συμβόλαιο χρεοκοπίας της χώρας και του λαού

Συνάντηση υποταγής στις εντολές τρόικας και δανειστών 

του Δημήτρη Υφαντή

Το  χειρότερο είναι πως με όλα όσα λαμβάνουν χώρα στην κεντρική σκηνή του θιάσου των εντολέων, των εκτελεστών, των προθύμων και των χορηγών, γίνεται εύκολα πια αντιληπτό, που παραπέμπουν οι χαρακτηρισμοί. Και ότι όλα πια παρουσιάζονται ως... "φυσιολογικά".
 

Ο Καρατζαφέρης, βγαίνοντας από τη σύσκεψη των αρχηγών δεν μας το έκρυψε: «Ήταν ένα ωραίο κλίμα». Ο ίδιος πριν από τις γιορτές είχε θέσει την ατζέντα της στοίχισης και των «τριών» σε νέα άγρια μέτρα και ταυτόχρονα είχε αξιώσει το δικαίωμα του Παπαδήμου σε ανασχηματισμό, παράλληλα με τον εξοστρακισμό των εκλογών στο φθινόπωρο, τουλάχιστον.
Φαίνεται να έχει ήδη επιβάλει τους δύο όρους του, για να μην πούμε τους...δυόμισι.

Επιχειρησιακές συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις και αδήλωτη εργασία παντού

Η αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της αδήλωτης εργασίας, καθώς και οι μειώσεις των αμοιβών, συνθέτουν την εικόνα του τοπίου της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα  

Από το The Press Project

Η εφαρμογή των Επιχειρησιακών Σ.Σ.Ε., που υπογράφουν οι εργοδότες με επιχειρησιακά σωματεία ή ενώσεις εργαζομένων, σύμφωνα με το άρθρο 37 του ν. 4024/2011, εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη δυναμική, από τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις που υπογράφονται με τα κλαδικά σωματεία.

Μόνο κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου του 2011 και Ιανουαρίου του 2012 συμφωνήθηκαν 52 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 17.531 εργαζομένους. Αντίθετα στο δεκάμηνο του 2011, συμφωνήθηκαν 12 Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.550 εργαζομένους. Με την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, συμφωνήθηκαν μειώσεις αποδοχών που κυμαίνονταν από 5% έως 25%.

H Ναόμι Κλάιν και ο Γιόταμ Μάρομ συζητούν για το Occupy Wall Street


Ναόμι Κλέιν, Γιόταμ Μάρομ: Γιατί τώρα; Ποια είναι η συνέχεια; 

N.K: Ένα από τα πιο μυστηριώδη πράγματα σχετικά με τη στιγμή που εκδηλώθηκε αυτό το κίνημα είναι «γιατί τώρα;». Οι άνθρωποι έχουν αντιπαλέψει τα μέτρα λιτότητας και τις τράπεζες αυτά τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως βασική ανάλυση το «δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση σας». Αλλά τουλάχιστον στις ΗΠΑ, η ανάλυση αυτή δεν φαινόταν να έχει συνεπάρει μαζικά ακροατήρια. Υπήρχαν πορείες, υπήρχαν πολιτικά σχέδια και διαμαρτυρίες, αλλά αυτά σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκαν.
Πραγματικά δεν υπήρχε τίποτα σε μαζική κλίμακα που να έπληξε έστω ένα νεύρο του συστήματος. 

Και τώρα, ξαφνικά, μια ομάδα ανθρώπων σε ένα πάρκο ξεκίνησε κάτι το εξαιρετικό.