27/11/12

Κινδυνεύουν Νέδα και Λάδωνας από παράνομες αμμοληψίες

Ανησυχητικά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα σε εξέλιξη από την ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία σχετίζεται με τις παράνομες αμμοληψίες σε προστατευόμενες περιοχές, με σκοπό τη μείωση του κόστους των έργων που εκτελούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργολάβοι ξεκινούν την παράνομη δραστηριότητα το καλοκαίρι και την ολοκληρώνουν τον Δεκέμβριο, αντί να παίρνουν τα υλικά που χρειάζονται από τα λατομεία, τα παίρνουν από κοίτες ποταμών, λίμνες αλλά και ακτές.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν και έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, συγκαταλέγεται και η νότια Πελοπόννησος. Στη Μεσσηνία κινδυνεύει η Νέδα, ενώ στην Αρκαδία στις υπό απειλή περιοχές είναι ο Λάδωνας.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και αφορά σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ιζήματα των ποταμών, καθώς με τις εργασίες αμμοληψίας αλλάζει η γεωμορφολογία των ποταμών και η επιδρά σε ολόκληρο το οικοσύστημα.

Μάλιστα η κατάσταση είναι ιδιαίτερη επικίνδυνη για το περιβάλλον και ήδη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με στοιχεία που δημοσιεύονται στο ένθετο Planet της RealNews, βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις που διεξάγονται σε συνεργασία με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, προκειμένου οι εργολάβοι να συλληφθούν επ' αυτοφώρω.

Το περίεργο είναι ότι πλέον έχουν μπει οι εργολάβοι και στις παραλίες και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν μαγευτικές ακρογιαλιές και στη νότια Πελοπόννησο. Η απουσία λιμενικών αρχών αφήνει ανεξέλεγκτους τους εργολάβους που δεν υπολογίζουν το περιβαλλοντικό κόστος και τη ζημιά που προκαλούν στη βιοποικιλότητα.

Η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε καταγγελίες που έχουν γίνει για παράνομες αμμοληψίες στη Νέδα, στον Λάδωνα αλλά και στον Αλφειό.

Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας, κ.Κοτίνη, δήλωσε στο patrisnews.com ότι η παράνομη αμμοληψία συνιστά διπλό έγκλημα, περιβαλλοντικό και οικονομικο. Περιβαλλοντικό διότι η αμμοληψία γίνεται ανεξέλεγκτα χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη και έχει πολλαπλές οικολογικές συνέπειες (πλαταίνει η κοίτη του ποταμού, προκαλούνται κατολισθήσεις). Οικονομικό διότι η αμμοληψία είναι κλοπή δημόσιας περιουσίας.

Η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος συνεργάζεται πλέον στενά με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, καθιστώντας πιο εύρυθμη τη συνεργασία και αποτελεσματικότερους τους ελέγχους, όχι μόνο στις αμμοληψίες αλλά και σε λοιπά περιβαλλοντικά ζητήματα (απόβλητα, βυτιοφόρα, απορρίμματα).

Όπως ανέφερε η κ.Κοτίνη, οι επιθεωρητές ασχολούνται με το διοικητικό κομμάτι του ελέγχου, ενώ οι αστυνόμοι επιλαμβάνονται των μηνύσεων, των κατασχέσεων κλπ.

Για προφανείς λόγους, δεν θέλησε να αναφέρει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες και σε ποιες περιοχές θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα, καθώς στόχος είναι η επ' αυτοφώρω σύλληψη των παρανομούντων.

Πηγή: patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου