11/11/12

Οι εξώσεις οδηγούν τους Ισπανούς σε αυτοκτονίες

Την πρόθεση της Μαδρίτης να εξασφαλίσει μία «προσωρινή διακοπή των εξώσεων» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, στον εγκληματικό απόηχο της αυτοκτονίας μιας 53χρονης γυναίκας, η οποία πήδηξε από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε ενώ πλησίαζαν οι δικαστικοί κλητήρες για την εκδιώξουν.

Πρόκειται τουλάχιστον για τη δεύτερη αυτοκτονία λόγω έξωσης που καταγράφεται στην Ισπανία και προκάλεσε λαϊκή κατακραυγή

Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους λόγω οφειλών προς τις τράπεζες, ενώ ακόμα 200.000 εκτιμάται πως αντιμετωπίζουν άμεσα τον ίδιο κίνδυνο.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η ανεργία έχει «σκαρφαλώσει» σε δυσθεώρητα ύψη (25,8% τον Σεπτέμβριο), η ύφεση της οικονομίας συνεχίζεται (-0,4% το τρίτο τρίμηνο, πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης) και οι τράπεζες έχουν περιορίσει πολύ την παροχή ρευστότητας στην αγορά, στον απόηχο της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Και η κατάσταση θα χειροτερέψει άμεσα λόγω κρίσης...

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της κρατικοποιημένης τράπεζας Bankia στη Μαδρίτη, ζητώντας την εύρεση μίας λύσης στο πρόβλημά τους και συλλέγοντας υπογραφές για την νομοθέτηση μέτρων που θα προασπίζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών.

Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με τη γενική εισαγγελέα Τζούλιαν Κόκοτ να ασκεί κριτική στην ισπανική νομοθεσία που αφορά τις εξώσεις, κρίνοντάς την ασύμβατη με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και ανεπαρκή για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Αλλά όσο προχωρά η κρίση, τόσο αυξάνεται η εξαθλίωση...

πηγή:left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου