25/11/12

Φιάσκο τα μέτρα για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους!

Σε αποικία, χωρίς φωνή και θέση μετέτρεψε την Ελλάδα η συγκυβέρνηση!

Σε ασπιρίνες, που δεν αντέχουν στοιχειωδώς στην κοινή λογική, καταφεύγει για ακόμη μία φορά η άθλια Γερμανική ΕΕ, προκειμένου να περισώσει τα προσχήματα στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος.  

Σήμερα, στις 16:30, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να προετοιμαστεί η σύνοδος του Eurogroup της Δευτέρας. 

Είναι εμφανές ότι ο στόχος των Ευρωπαίων είναι να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την παροχή της 2ετούς παράτασης στο πρόγραμμα προσαρμογής, και όχι να επέμβουν στη «βιωσιμότητα» του χρέους.
Σύμφωνα με το Βankingnews, ανάμεσα στο μείγμα των λύσεων που προκρίνεται είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με στόχο να εξοικονομηθούν 10 δισ. ευρώ, σχέδιο όμως που αμφισβητείται λόγω της κερδοσκοπίας που μπορεί να υπάρξει, και η απόδοση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 9 δισ. ευρώ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που θα διατεθεί στην Ελλάδα θα ανέλθει πιθανότατα στο 75%. Μάλιστα, 8 δισ. ευρώ θα προκύψουν σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας.
Το συνολικό όφελος των μέτρων είναι έως 27 δισ. ευρώ ή 11,8% του ΑΕΠ στο χρέος. Στην ουσία, το πακέτο των μέτρων που προτείνεται καλύπτει μόνο και μόνο το χρηματοδοτικό κενό από την παροχή της διετούς παράτασης, και δεν παρεμβαίνει στη μείωση του χρέους.

Σε περίπτωση που εγκριθεί η επαναγορά ομολόγων από το προσεχές Eurogroup, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ωστόσο, αύριο στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχτηκε το στόχο του 124% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος, ποσοστό που το καθιστά «βιώσιμο». 
Παράλληλα, χωρίς να υπάρχουν διευκρινίσεις, διαρρέεται ότι οι πιστωτές της χώρας μας έχουν συμφωνήσει σε μέτρα που μειώνουν το ελληνικό χρέος έως το 130% μέχρι το 2020. 
Η διαφορά προφανώς θα καλυφθεί από νέα μέτρα. Που θα εξοντώσουν το λαό!

debt_of_greeceΤα σπουδαία για την Ελλάδα, ωστόσο, παραπέμπονται στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, με τον πρόεδρο του Eurogroup J. C. Juncker να δηλώνει μετά τη λήξη της πρώτης μέρας των εργασιών της Συνόδου πως πρέπει τη Δευτέρα 26/11 να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. «Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι Έλληνες έκαναν αυτό που έπρεπε, τώρα είναι και η σειρά μας», πρόσθεσε.
Από τη μεριά της, η υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, δήλωσε ότι συναινεί στην επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, αλλά όχι σε νέα χρηματοδότηση μέσω του ESM/EFSF. 

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτές τις υπερεθνικές συμμαχίες των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ελίτ, οι οποίες όντας θεσμικά και ουσιαστικά δεσμευμένες στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό, αδυνατούν να ενσωματώσουν ακόμα και τις ατελέσφορες κεϋνσιανές μεθόδους οικονομικής πολιτικής, στις οποίες ο καπιταλισμός στήριξε επί μακρόν την ηγεμονία του.

Αντίθετα η ρήξη με την ΕΕ και την ευρωζώνη και η ανατροπή τους, αλλά πρώτα και κύρια η ανατροπή της αστικής τάξης κάθε χώρας, είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για τους λαούς της Ευρώπης, δεδομένου πως η άνιση ανάπτυξη του κινήματος στα επιμέρους κράτη, δείχνει πως η αναγκαία ανατροπή της Ε.Ε. δεν μπορεί να προκύψει ταυτόχρονα στην ΕΕ ως σύνολο αλλά θα προέλθει από την ικανότητα και δυνατότητα μια χώρας ή ομάδας χωρών να σπάσουν το φαύλο κύκλο και να ανοίξουν προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους.


Πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου