6/11/12

Σείεται η Ελλάδα από τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις

Γενική απεργία μισθωτών, επαγγελματοβιοτεχνών και έμπορων Τρίτη και Τετάρτη


Ο λαός με τους αγώνες του ακυρώνει το "μαύρο" πακέτο

Σε πυρετό απεργιών, διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων εισέρχεται η χώρα από τη Δευτέρα (5/11), με κορύφωση τη μεγάλη Γενική Απεργία την Τρίτη (6/11) και Τετάρτη (7/11) των μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και του επαγγελματοβιοτεχνικού και εμπορικού κόσμου.

Τόσο οι επιμέρους απεργιακές κινητοποιήσεις όσο και η Γενική απεργία αναμένεται να έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή, ενώ πολλοί κάνουν λόγο ότι Τρίτη και Τετάρτη θα έχουμε τις πλέον επιτυχημένες Γενικές Απεργίες της Μεταπολίτευσης, με τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες να "νεκρώνουν" παντού ακόμα και σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

Πολιτικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι αναμένουν την Τρίτη (6/11) και την Τετάρτη (7/11) να υπάρξει μια πραγματική ενωτική, μαχητική και ειρηνική λαοθάλασσα που θα βουλιάξει στην κυριολεξία την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η καθολική συμμετοχή στην απεργία και η πραγματική λαοθάλασσα στους δρόμους θα συνιστά ένα βροντερό λαϊκό μήνυμα, που μπορεί να βάλει φρένο στη συγκυβέρνηση και να ματαιώσει το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα για το εκβιαστικό πέρασμα εξπρές των μέτρων από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση πολιτικοί κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση να πάρει τέτοια κατεδαφιστικά μέτρα, εκβιάζοντας μια οριακή, μάλλον, πλειοψηφία της Βουλής.

Εφ' όσον η κυβέρνηση πάει να περάσει το πακέτο και τον προϋπολογισμό της καταστροφής, δεν υπάρχει άλλη απάντηση από την πρόκληση για ανατροπή!

Οι τρόικες εξωτερικού κι εσωτερικού φέρνουν προς ψήφιση το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή την πλέον σκληρή εκδοχή αντικοινωνικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργίες και κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα τη 48ωρη γενική απεργία  στις 6 και 7 Νοεμβρίου.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως, ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στις 17:00 στο Σύνταγμα. Την Τρίτη στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Την Τετάρτη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 17:00. Και οι δύο συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο και την Πάτρα.

Τη Δευτέρα οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιτάσσονται στα κατ' επιταγή της Τρόικας κυβερνητικά σχέδια, που θα αποτελέσουν ταφόπετρα της Ενημέρωσης, με καίριο πλήγμα κατά της δημοκρατίας μας».
Σε 48ωρη απεργία, Δευτέρα (5/11) και Τρίτη (6/11) προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, Ηλεκτρικός, Μετρό και Τράμ. Σε 48ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό την Τρίτη 6 Νοεμβρίου και Τετάρτη 7 Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, προβλέπεται ότι λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν τα βραδινά δρομολόγια την Δευτέρα 5/11/2012 και όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια την Τρίτη 6/11/2012 και Τετάρτη 7/11/2012.

Από το βράδυ της Δευτέρας (5/11), οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ  αποφάσισαν να ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Εικοσιτετράωρη απεργία την προσεχή Τρίτη (6 Νοεμβρίου) και στάση εργασίας την Τετάρτη (7 Νοεμβρίου), από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). 

Οι αυτοκινητιστές ταξί ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 5/11. Την Τρίτη στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των αυτοκινητιστών Ταξί στα γραφεία του Σ.Α.Τ.Α. και πορεία προς την Βουλή. Στάση θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη από τις 10:00 έως τις 13:00 οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Δεμένα θα είναι και τα πλοία επίσης την Τρίτη (6/11) και Τετάρτη (7/11) καθώς το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών στη 48ωρη γενική απεργία ενάντια στα νέα μέτρα.
Μεταξύ άλλων 48ωρη απεργία, Τρίτη και Τετάρτη, έχουν ανακοινώσει οι Μηχανικοί, οι Τραπεζοϋπάλληλοι, οι καθηγητές (ΟΛΜΕ) και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων και το ΕΚΑΒ, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη. Κλειστά θα μείνουν τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα την Τετάρτη μετά από απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στη γενική απεργία θα συμμετάσχουν και οι οδοντίατροι.

Στις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις για τις 6 και 7 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν και ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ. Ειδικότερα για την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στις 12.00 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος (στοά υπουργείου Οικονομικών), ενώ θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 17.00.

Παράλληλα καλούν σε στάση λειτουργίας τα εμπορικά καταστήματα την Τρίτη 6 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και των συγκεντρώσεων κατόπιν σχετικής απόφασης των Ομοσπονδιών και των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ συστήνει στα μέλη της τη μη λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τις ημέρες των κινητοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ την παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς ανεβαίνουν στις έδρες έως τις 10:00 το πρωί.

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας προχωρούν οι δικηγόροι με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.
Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι κατέρχονται πανελλαδικώς σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα έως Παρασκευή.
Διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τις υπό ψήφιση διατάξεις περί Επικουρικού Κεφαλαίου, την επιχειρούμενη ένταξη του Τομέα Υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ και για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να πλήξουν τον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.


πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου