3/5/11

Φοροασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο – κυνήγι σε μισθωτούς και περίπτερα!

Μια τρύπα στο νερό το πρόγραμμα πάταξης της φοροδιαφυγής!

Την πάταξη της φοροδιαφυγής, στο πλαίσιο του πιο άδικου και ταξικού φορολογικού συστήματος στην Ευρώπη (υψηλότερη αναλογία έμμεσων φόρων/άμεσων φόρων),  προανήγγειλε σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσνταντίνου σε συνέντευξη τύπου στην οποία παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς.

Στο ογκώδες κείμενο του Υπουργείου Οικονομικών, τίθεται ο εκτός τόπου και χρόνου στόχος της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά €12 δις μέχρι και το 2013. Στο 2011, οι στόχοι εσόδων τοποθετούνται στο 1,5 δις, το 2012 στα €4,4 δις και το 2013 στα €5,9 δις.
Βέβαια, όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια είναι και ταξικά,  άδικα, αναποτελεσματικά και άπιαστα.

Άδικα, ταξικά, αναποτελεσματικά και άπιαστα, γιατί η κατακρήμνισης των φορολογικών εσόδων, είναι άμεση συνέπεια της ύφεσης η οποία προκαλείται και παροξύνεται από το μνημονιακό πρόγραμμα. Σε περιόδους δε ύφεσης, η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής της "μαρίδας" (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπιχειρηματίες) με μέτρα καταστολής, μπορεί να έχει ως συνέπεια την παραπέρα πτώση των καθαρών φορολογικών εσόδων.

Άδικα, ταξικά και αναποτελεσματικά, γιατί προσπαθούν να κυνηγήσουν την απόδοση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, καπνά, ποτά κλπ), από μικρά μαγαζιά και περίπτερα, των οποίων ο τζίρος έχει καταποντιστεί λόγω των συνεχών αυξήσεων των φόρων αυτών, στο πλαίσιο του Μνημονίου. Είναι δε χαρακτηριστικό πως όσο αυξάνεται ο ΦΠΑ, τόσο μικρότερη είναι η φορολογική απόδοση ως προς τον φορολογικό συντελεστή και αυτό όχι λόγω αύξησης της φοροδιαφυγής αλλά λόγω κατακρήμνισης του τζίρου!

Άδικα και ταξικά, γιατί προσπαθούν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή, λόγω του πανικού από την πτώση των φορολογικών εσόδων, τη στιγμή που στον τελευταίο φορολογικό νόμο αποφασίστηκε η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα των θυγατρικών πολυεθνικών αλλά και των εγχώριων ΑΕ στο 20%!

Αναποτελεσματικά, γιατί η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου συνεχώς απαξιώνει τις εφορίες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το πάγωμα προσλήψεων των 900 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα καταποντίζονται.

Τέλος, είναι μέτρα άδικα και ταξικά γιατί θα συνοδεύονται από την επιβολή εξοντωτικών ποινών φυλάκισης για αδικήματα όπως η υποβολή πλαστών ή ανύπαρκτων αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους με επιστροφές φορολογίας εισοδήματος. Και αυτό μάλιστα, σε μια χρονιά που τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έχουν καταποντιστεί λόγω της ανεργίας και των περικοπών!

Την ίδια δε στιγμή, δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει πως η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, επιθυμεί να χτυπήσει την προκλητική φοροδιαφυγή της βίλας, των offshore και των κότερων...

Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ από τη διαδικτυακή πύλη naftemporiki.gr

Στοχοθεσία και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Στόχος έσοδα 11,8 δισ. ευρώ την 3ετία από την πάταξη φοροδιαφυγής

Έγκλημα κατά της χώρας χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομικών τη φοροδιαφυγή, παρουσιάζοντας το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπισή της.

Η φοροδιαφυγή ήταν από την αρχή πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, όμως σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου θα πορευθούμε φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το φαινόμενο αυτό που είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι για πρώτη φόρα μπαίνει στοχοθεσία και χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στόχος της κυβέρνησης, η είσπραξη 11,8 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια από την πάταξη της φοροδιαφυγής - 1,5 δισ. ευρώ φέτος, 4,4 δισ. το 2012 και 5,9 δισ. το 2013, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει τους στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στον πρόλογο της παρουσίασής του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί έγκλημα κατά της χώρας, και μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες καθώς μεταξύ άλλων, πλήττει τα έσοδα του κράτους τροφοδοτεί τα ελλείμματα και την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους του πολίτη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για πολυδιάστατο πρόβλημα που προκαλείται από την απόκρυψη εισοδημάτων από κάθε πηγή, και το οποίο έχει ως ρίζα «την έλλειψη φορολογικής συνείδησης, την περιορισμένη εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολίτη, την περιορισμένη ανταποδοτικότητα ή τουλάχιστον αίσθηση ανταποδοτικότητας στο φορολογικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, με την σπατάλη που πολλές φορές έχει και βέβαια την αίσθηση διαφθοράς που πολλές φορές οι φορολογικές αρχές δημιουργούν απέναντι στους πολίτες».
Μιλάμε, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργό, τόσο για τη μεγάλη φοροδιαφυγή από λίγους, όσο και τη μικρή φοροδιαφυγή από πολλούς, επισημαίνοντας ότι και οι δύο μαζί δημιουργούν το πρόβλημα.

Αναδιάρθρωση εφοριών και εκτεταμένοι έλεγχοι

Ειδικότερα, το επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής 2011-2013 προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα για την αναδιοργάνωση των εφοριών, εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους και εφαρμογή των αυστηρών μέτρων του νέου φορολογικού νόμου (προσωποκράτηση, κατασχέσεις κλπ) .

Το πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα της κοινής επεξεργασίας τεσσάρων υπουργείων (Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη) προβλέπει συγκεκριμένα καταργήσεις και συγχωνεύσεις οικονομικών υπηρεσιών και τη διατήρηση μόνο μίας ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το προσωπικό μετακινείται προς τις διατηρούμενες ΔΟΥ προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια στελέχωσης και αυξημένη αποτελεσματικότητα στους ελέγχους, ενώ ελαχιστοποιείται η ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με την οικονομική υπηρεσία.
Ανασυγκροτείται η γενική διεύθυνση ελέγχων του υπουργείο Οικονομικών συγχωνεύονται σε περιφερειακό επίπεδο τα ελεγκτικά κέντρα, ενώ συστήνεται νέο σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων.

Οι νέοι «ράμπο» της εφορίας που θα αναλάβουν να προωθούν τις διαδικασίες βεβαίωσης αλλά και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών θα αξιολογείται τακτικά βάση συμβολαίων αποδοτικότητας και θα υπάγεται σε προσωπικό έλεγχο. Παράλληλα προβλέπεται η εισαγωγή στα τελωνεία συστήματος ψηφιακής κωδικοποίησης για την ιχνηλασία και τον εντοπισμό λαθραίων προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε αντικατάστασης των ενσήμων ταινιών φορολογίας και συστήνεται στο ΣΔΟΕ μονάδα πλωτών μέσων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Στο τριετές πλαίσιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής προβλέπονται ακόμη μέτρα για τη διεθνή φορολογική συνεργασία μεταξύ των οποίων είναι η σύσταση ειδικού τμήματος για την ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών και της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με τρίτες χώρες στον τομέα της άμεσης φορολογίας, καθώς και η κατάρτιση διμερούς σύμβασης με τις ελβετικές αρχές, για την δημιουργία φορολογικού πλαισίου σχετικά με τις καταθέσεις των φορολογικών κατοίκων της Ελλάδος.
Ιδρύεται επίσης ειδική υπηρεσία για τον έλεγχο για τη φορολογική συμμόρφωση των χιλίων μεγαλύτερων επιχειρήσεων καθώς και ειδικό σώμα φορολογικών διαιτητών, για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών με αντικείμενο άνω των 150.000 ευρώ και προωθείται η συνεργασία των φορολογικών και ασφαλιστικών εισπρακτικών μηχανισμών.
Διασταυρώσεις για μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού
Όπως ανέφερε παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο Οικονομικών έχει στην κατοχή του λίστες με ονόματα Ελλήνων, που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, για τις περιπτώσεις των οποίων πρόκειται να διενεργηθούν διασταυρώσεις για το εάν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.
Προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση καταλόγων με φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, άνω του ενός έτους και άνω των 150.000 ευρώ, ενώ η δημοσιοποίηση καταλόγων με φοροφυγάδες, θα γίνει στο βαθμό που επιτρέπει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο της χώρας.

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέχρι το Σεπτέμβριο

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επίσης να καταθέσει μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αφορά κυρίως τη φορολογία των νομικών προσώπων, τη φορολογία της περιουσίας, καθώς και το καθεστώς φοροαπαλλαγών κινήτρων και εκπτώσεων που ισχύει σήμερα.
Στόχος είναι να υπάρξει εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων αλλά και η κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους με σκοπό την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των φορολογούμενων και των αρχών.

Συγκεκριμένα θα περιοριστεί το πρόστιμο που επιβάλλεται στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής καθώς και το πρόστιμο στην έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων μέχρι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής προκειμένου να καθίσταται εφικτός άμεσα ο διοικητικός συμβιβασμός.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα προηγηθεί μελέτη το δίμηνο Μάιος - Ιούνιος προκειμένου να προκύψουν τα συμπεράσματα για τις αλλαγές που θα γίνουν.

Σε ενάμιση μήνα η «κάρτα αποδείξεων»

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη η «κάρτα αποδείξεων», που θα απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δαπανών.
Το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόγραμμα on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

O Iω. Διώτης στο τιμόνι του ΣΔΟΕ

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρώην αντεισαγγελέας Ιωάννης Διώτης αναλαμβάνει νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Ο κ. Διώτης, που ήταν αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, γνωστός και από τη δράση του για τη σύλληψη των μελών της 17Ν, αναλαμβάνει τα ηνία του Σώματος αντικαθιστώντας τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη.

Δράσεις του ΥΠΑΑ κατά της φοροδιαφυγής

Στο μέτωπο εξάλλου κατά της φοροδιαφυγής συμβάλλει με συγκεκριμένες δράσεις και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης.
Συγκεκριμένα:
Διασυνδέονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι ελεγκτές της Γενική Γραμματείας Εμπορίου θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν φορολογικές παραβάσεις όπως ο έλεγχος για τη μη έκδοση αποδείξεων. Συντονισμένα μαζί με τις φορολογικές αρχές εντείνονται οι καθημερινοί φορολογικοί έλεγχοι σε εμπορικά καταστήματα λαϊκές δημοτικές αγορές, υπαίθρια παζάρια κλπ
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων με το σύστημα εισροών-εκροών έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 ότι μετά την εγκατάσταση του συστήματος θα υπάρχει αύξηση εσόδων κατά 190 εκατ ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο παραεμπόριο, τροποποιείται το νομικό πλαίσιο ώστε η διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων μαϊμούδων να γίνει ταχύτερη. Υπολογίζεται ότι αξία του παραεμπορίου φτάνει στα 25 δισ. ευρώ και οι απώλειες στη φορολογία είναι περίπου 6 δισ. ευρώ.

Προωθείται νέα αγορανομική διάταξη με την οποία καθιερώνεται η υποχρέωση δημιουργίας κωδικού παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής για τα νωπά οπωρολαχανικά  ώστε να ανιχνεύεται η προέλευσή τους σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

Έντονες επικρίσεις από τη ΝΔ

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.
«Μετά από 20 μήνες και 10 σχετικά με τη φορολογία νομοσχέδια, η τραγική οικονομική αποτυχία της κυβέρνησης, την αναγκάζει σε μια διαρκή μάχη επικοινωνίας με όπλο την προσφυγή για πολλοστή φορά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» σημείωσε και έκανε λόγο για ξαναζεσταμένες εξαγγελίες.
Ενδεικτικά υποστήριξε πως τα μέτρα, υπερφορολόγησης και αυστηροποίησης των ποινών στις επιχειρήσεις, η αδιάκριτη ενοχοποίηση εκείνων που απλά απέτυχαν επιχειρηματικά με τους κατά συνείδηση φοροφυγάδες, η συρρίκνωση της φορολογικής βάσης, η αναποτελεσματική λειτουργία του Taxisnet, έφεραν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Εκτίμησε μάλιστα πως «με την επίκληση της φορολογικής δικαιοσύνης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα φορολογική επιδρομή, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο (το 11ο στη σειρά)».
Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει ακόμη τους στόχους που τέθηκαν αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις των Δ.Ο.Υ., δηλώνει πως η ΝΔ θα περιμένει την τελική και τεκμηριωμένη θέση της κυβέρνησης, ώστε να τοποθετηθεί.
Για την παταξη της φοροδιαφυγής η ΝΔ προτείνει:
- Ένα απλό, σταθερό και όχι ένα πολυδαίδαλο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα
- Ένα φορολογικό πλαίσιο, που να μην αφήνει στο απυρόβλητο το παρεμπόριο και να μην ενοχοποιεί διαρκώς τις νόμιμες επιχειρήσεις
- Έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό απαλλαγμένο από κάθε αναξιοκρατική και κομματική μεταχείριση
- Την άμεση επιστροφή των οφειλόμενων φόρων στις επιχειρήσεις
- Την πλήρη μηχανογράφηση και ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών
- Ένα φορολογικό περιβάλλον, ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα που θα προσελκύει επενδύσεις και δεν θα καθιστά την Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια σε φόρους
- Μια φορολογική πολιτική, η οποία θα αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και δεν θα λειτουργεί μόνο, ως καθαρά εισπρακτικό μέσο.

ΛΑΟΣ: Αύξηση -πάση θυσία- της φορολογητέας ύλης

«Σαφέστατα είναι σπουδαία υπόθεση η πάταξη της φοροδιαφυγής, σπουδαιότερη όμως είναι η αύξηση -πάση θυσία- της φορολογητέας ύλης. Τουτέστιν η αύξηση του ΑΕΠ δια των επενδύσεων και της ανάπτυξης», παρατηρεί ο ΛΑΟΣ.

ΣΥΝ: Νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κυβερνητικής προπαγάνδας

«Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη φοροδιαφυγή δεν μπορεί, ούτε στο ελάχιστο, να κρύψει την τραγική κατάσταση του φορολογικού συστήματος, μετά από 12 μήνες συνεχών εξαγγελιών», σχολιάζει ο ΣΥΝ
«Η σημερινή ανακοίνωση μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βαδίζει την άδικη και αποτυχημένη πεπατημένη», συμπληρώνει.
Επιπλέον, ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι «όσο η φορολογική ασυλία είναι ο κανόνας για τους οικονομικά ισχυρούς, η διαμόρφωση της φορολογικής συνείδησης θα αποτελεί ανεκπλήρωτη επιθυμία».

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαία μέτρα άμεσης απόδοσης

«Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή πρέπει να υπάρξουν μέτρα συγκεκριμένα και άμεσης απόδοσης, επαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, ταχύτατη λειτουργία της δικαιοσύνης και προπάντων πολιτική βούληση. Έστω και με καθυστέρηση 17 μηνών, το κυβερνητικό σχέδιο δράσης θα κριθεί στη βάση αυτών των κριτηρίων», δήλωσε ο Δ. Χατζησωκράτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου