3/5/11

Η ιμπεριαλιστική Δύση, ο Μπιν Λάντεν και η αριστερά!

Οι επαναστατικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και οι προοπτικές τους

Για μια νέα μεσογειο συνάντησης του ευρωπαϊκού νότου με τον αφρικανικό βορά. μακριά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στην οικονομική χειραγώγηση της ΕΕ και την ισραηλινή θηριωδία!

Δεν ξέρουμε πόσες είναι οι αλήθειες από όσα μας αφηγούνται για τη στυγερή δολοφονία του Μπιν Λάντεν!
Δεν ξέρουμε, επίσης, αν είναι τυχαία ή σχεδιασμένη η στιγμή που έγινε ή ανακοινώθηκε η δολοφονία του αρχιτέκτονα της Αλ – Κάϊντα.

Πολλά δεν ξέρουμε, πολλά ακούμε με επιφύλαξη και κυρίως δεν ξέρουμε αν και πότε θα τα μάθουμε.
Ένα είναι βέβαιον. Οι ΗΠΑ για άλλη μια φορά έδρασαν στην περίπτωση Μπιν Λάντεν ως άγρια συμμορία, η οποία μετέρχεται τις χειρότερες μεθόδους «φαρ – ουέστ» συνδεδεμένες με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικές και επικοινωνιακές πρακτικές.

Αν άλλοτε, όμως, τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιχειρήσεις και οι πανηγυρισμοί που τις συνόδευαν, προκαλούσαν μια επίδειξη ισχύος, τώρα μάλλον επιφέρουν αισθήματα οργής, αηδίας και περιφρόνησης απέναντι στις ΗΠΑ.

Όπως ανάλογα αισθήματα αγανάκτησης και απαξίωσης απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τα δυτικά «τσιράκια» τους προκαλεί η στυγερή δολοφονία μελών της οικογένειας Καντάφι.
Τέτοιου είδους εγκληματικές μαφιόζικες επιχειρήσεις δεν δείχνουν, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, δύναμη αλλά αδυναμία, αδιέξοδο και πανικό από όσους τις διεξάγουν.

Ο Μπιν Λάντεν κατά αυτόν τον τρόπο αναγορεύεται σε μάρτυρα, σύμβολο, πρότυπο και παράδειγμα για τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες σε αυτές τις περιοχές που έχουν ανάγκη από εμβλήματα!

Μόνο που ο Μπιν Λάντεν, μάλλον, δεν θα είναι σύμβολο για τη ροπή των λαών και της νεολαίας προς τον ισλαμικό φονταμενταλισμό αλλά για την ενίσχυση των επαναστατικών εξελίξεων στις Αραβικές και μουσουλμανικές χώρες για χειραφέτηση από τον Δυτικό ιμπεριαλισμό, για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προοδευτική προοπτική.

Αυτό το κύμα των εξεγερσιακών και επαναστατικών εξελίξεων στον αραβομουσουλμανικό κόσμο όχι μόνο δεν κάμπτεται από τότε που ξεκίνησε με την Τυνησιακή εξέγερση αλλά μάλλον εξαπλώνεται και κλιμακώνεται.

Είναι λάθος, φυσικά, να εντάσσουμε τις λαϊκές αντιδράσεις, τις διαδηλώσεις και τις εξεγέρσεις σε κάθε αραβική χώρα μέσα στο ίδιο προκατασκευασμένο καλούπι και στην ίδια έτοιμη ανάλυση.
Σε κάθε χώρα αυτά που συντελούνται έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα και υπακούουν σε ιδιαίτερες ανάγκες και αναντικατάστατες ιδιομορφίες.
Αν υπάρχει, όμως, κάτι το κοινό στους λαούς της ευρείας Μέσης Ανατολής που βγαίνουν στους δρόμους και στο προσκήνιο της ιστορίας είναι ότι επιδιώκουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Ιδιαίτερα οι πολυπληθείς νέοι και οι νέες σε όλες αυτές τις χώρες από τον Ατλαντικό έως τον Κόλπο θέλουν να διαμορφώσουν χώρες και κοινωνίες μέσα στις οποίες θα έχουν φωνή, δουλειά, δικαιοσύνη και μέλλον!
Η Αριστερά οφείλει να στηρίξει αυτούς τους λαϊκούς αγώνες στον Αραβομουσουλμανικό κόσμο ενάντια στις επιβουλές του αμερικανο-ευρωπαϊκού (ΗΠΑ – ΕΕ) ιμπεριαλισμού, για δημοκρατία απέναντι στον αυταρχισμό, για κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι στις κάθε μορφής ολιγαρχίες, για προοδευτική και σοσιαλιστική ανάπτυξη ενάντια στον άγριο νεοφιλελευθερισμό και τον ίδιο τον καπιταλισμό.
Οι νέες εξελίξεις που άρχισαν στον αραβομουλμανικό κόσμο δεν είναι εύκολο κανείς να προβλέψει και ιδιαίτερα να προεξοφλήσει που θα καταλήξουν.
Οι προβλέψεις είναι γκρίζες, το δέντρο των ζωντανών προοπτικών πράσινο και πλούσιο.

Η Αριστερά όμως που δεν φοράει δυτικούς και πολύ περισσότερο ιμπεριαλιστικούς παραμορφωτικούς φακούς δεν πρέπει να αποκλείσει οι Αραβομουσουλμανικές εξελίξεις να αλλάξουν τη μοίρα της Μεσογείου, της ευρύτερης περιοχής και της ίδιας της Ευρώπης!

Ιδιαίτερα στη Μεσόγειο, ο ευρωπαϊκός Νότος οφείλει να συναντηθεί με τον Αφρικανικό βορρά σε ένα κοινό αγώνα για μια ΝΕΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας, προοδευτικής συνανάπτυξης και σοσιαλιστικής προοπτικής μακριά από την ιμπεριαλιστική θηλιά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μακριά από την οικονομική υποδούλωση στην ΕΕ και τον Ισραηλινό στρατιωτικό επεκτατισμό και την κατοχική του θηριωδία.

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου