5/5/11

FIN. TIMES: Οι επενδυτές πεισμένοι οτι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών!

 Η άμεση διαγραφή του χρέους μόνη λύση!

Τον τελευταίο καιρό στους κύκλους των αγορών, έχει ξεσπάσει μια συζήτηση γύρω από το πότε και το πώς θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Στη συζήτηση αυτή, έχουν εμπλακεί διεθνούς εμβέλειας έντυπα όπως οι Financial Times, η Wall Street Journal κλπ, τα οποία εκφράζουν τα συμφέροντα, τις εκτιμήσεις και τις επιδιώξεις κύκλων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Στο σημερινό τους δημοσίευμα, οι Financial Times, αναδεικνύουν εκτιμήσεις επενδυτών, οι οποίοι προεξοφλούν πως η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος της και πώς θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα ίσο με 55% στο ομολογιακό χρέος της. Και πάλι βέβαια, ακόμα και με αυτή την εξέλιξη η υποβολή της Ελλάδας στα μνημονιακά προγράμματα, ακόμα και με επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των υφιστάμενων €110 δις, είναι αναπόφευκτη.

Συνεπώς, η Αριστερά πρέπει να ζητάει τη διαγραφή του χρέους (ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του), και ταυτόχρονα την απεμπλοκή από την τροικανή μέγγενη και τις μνημονιακές δεσμεύσεις!

Με σκοπό τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της η Iskra, αναδημοσιεύει το σημερινό (4.5) δημοσίευμα των Financial Times, όπως αυτό δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στη διαδικτυακή πύλη euro2day.gr

ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙΤΑΙ "ΚΟΥΡΕΜΑ" 55% ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Θεωρείται πλέον αναπόφευκτο. Μετά από έναν από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία των ελληνικών αγορών ομολόγων από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ, οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της.

Το άλμα των ελληνικών επιτοκίων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα 2ετή ομόλογα, έχει δώσει τρομερή ώθηση στο θέμα και το ερώτημα για τις αγορές δεν είναι εάν αλλά πότε και πώς θα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το δημόσιο χρέος.

Ο κ. Andrew Balls, επικεφαλής της Pimco, δηλώνει: «Οι ρυθμιστές πρέπουν να βάλουν στην καραντίνα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της καραντίνας δείχνει να αποδίδει, αλλά η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει κάθετα και ταχύτατα.»
Πολλοί στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές θα δουν διαρκή βελτίωση στην ψυχολογία και λήξη της απειλής ντόμινο, μόνο όταν οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αρχίσουν να μιλούν με μια ενιαία φωνή.

Αυτό που πρέπει να γίνει, τονίζουν, είναι να κάνουν κίνηση οι ρυθμιστές περιγράφοντας μια τακτική αναδιάρθρωση με αξιόπιστη στρατηγική εξόδου.
Σε αυτό το σημείο, η χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι το χρεοστάσιο θα γίνει τον επόμενο χρόνο γιατί η Ελλάδα, αναμένεται να «μείνει» από χρήματα στο β΄ εξάμηνο του 2012.

Η Ελλάδα έχει επίσης μπροστά ένα βουνό από επαναχρηματοδοτήσεις 112 δισ. ευρώ από λήξεις ομολόγων μεταξύ 2012 και 2015. Κι αυτό ωθεί ορισμένους επενδυτές να πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να συνδυαστεί με περισσότερα δάνεια από την διεθνή κοινότητα, ώστε να γλιτώσουν οι ιδιώτες επενδυτές από «άγρια κουρέματα.»

O David Oakley γράφει στους FT ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές προεξοφλούν «κούρεμα» 55% στα ελληνικά ομόλογα. Το κούρεμα 55% υπολογίζεται μέσω των σχετικά νεαρών εργαλείων στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, των αποκαλούμενων «recovery swaps».

Προεξοφλούν ανάκτηση κεφαλαίων 45%, που ισούται με «haircut» 55%. Η ING Investment Management έχει υπολογίσει ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σημαίνει ότι τα yields στα διετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα ανέλθουν από το 24,78 τοις εκατό σήμερα, στο περίπου 45 τοις εκατό.
Οπότε τα νέα δάνεια θα είναι πολύ σημαντικά, δεδομένου ότι και με κούρεμα 55%, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει έναν συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ 80% με βάση της σημερινές προβλέψεις, μέγεθος που θα παραμένει υψηλότερο από το όριο του 60% της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ένας όλο μεγαλύτερος αριθμός αναλυτών πιστεύουν ότι μια εθελοντική αναδιάρθρωση, που θα περιέχει κάποιου είδους παράταση στις λήξεις ομολόγων, θα μπορούσε να γίνει πρώτα, ίσως και φέτος και να ακολουθήσει πλήρης στάση πληρωμών το 2012 ή '13.
Η εθελοντική αναδιάρθρωση προϋποθέτει, βέβαια, την συμμετοχή των επενδυτών. Επίσης ένα κούρεμα 55% στα ομόλογα 262 δισ. ευρώ σε κυκλοφορία, θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες των Αθηνών, που κατέχουν μεγάλο τμήμα τους χρέους και άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν ανοίγματα στην Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ έχει 20-30 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας.

Αν και οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η Ισπανία μπορεί να βυθιστεί στην κρίση χρεών, που είναι ο μεγάλος φόβος των αγορών, οι κίνδυνοι για ντόμινο δεν μπορεί να αγνοηθούν.
Οπότε, η αβεβαιότητα, παραμένει η λέξη – κλειδί για τους επενδυτές και τους αναλυτές.

«Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα στην κρίση της ευρωζώνης,» δηλώνει ο κ. Gary Jenkins της Evolution Securities. «Δεν ξέρουμε το πώς θα λειτουργήσει μια ελληνική αναδιάρθρωση. Θα μπορούσε να προκαλέσει νέα βουτιά στην κρίση ή να προσφέρει στην αγορά ένα θετικό γύρισμα.»

Πηγή: http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου