5/5/11

Die Welt: Βαρέλι δίχως πάτο

Με τίτλο «Βαρέλι δίχως πάτο» η γερμανική εφημερίδα DieWelt σχολιάζει τις προ ημερών δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην Liberation, περί επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους.  

Ο σχολιαστής Γιαν Νταμς επισημαίνει ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «παραδοχή της αποτυχίας», διότι έτσι ο υπουργός Οικονομικών αποδέχεται ότι παρά τη βοήθεια «η χώρα του δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων. 

Αποκλείεται επομένως πια η εξυπηρέτηση του χρέους κατ’ ευθείαν από τις αγορές το 2012, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο».

Όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, ο σχολιαστής εκφράζει και την άποψη πως μια άρνηση της διεύρυνσης της περιόδου αποπληρωμής δεν θα προσέφερε τίποτε στην ΕΕ και πως η ιδέα του κ. Παπακωνσταντίνου είναι εφικτή, υπό τον όρο όμως να πληρώσουν και οι ιδιώτες- πιστωτές.

«Εάν η ΕΕ εκχωρήσει μόνον την παράταση της αποπληρωμής των δανείων ευνοεί τους ιδιώτες-πιστωτές της Ελλάδας. Θα πληρωθούν δηλαδή με τα λεφτά των φορολογούμενων οι ιδιώτες-επενδυτές για ένα δάνειο από το οποίο είχαν ήδη καλά κέρδη.

Διότι με την παράταση, το αργότερο το 2013, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα επωμισθούν κάτι περισσότερο από το ήμισυ του ελληνικού χρέους ενώ οι τράπεζες και οι ασφάλειες θα την γλυτώσουν. Και στη χειρότερη περίπτωση η Ευρώπη μετά από μερικά χρόνια θα συζητά με την Αθήνα όχι πια για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, αλλά για την παραγραφή του», τονίζει η εφημερίδα.

«Δεν είναι δυνατόν να επωμισθούν ξανά μόνον οι φορολογούμενοι το κόστος της οικονομικής πανωλεθρίας, η οποία προκλήθηκε από την ανεύθυνη πολιτική διαχείρισης του χρέους της Αθήνας και από την τυφλή χορήγηση δανείων των τραπεζών. 

Πηγή: http://www.epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου