Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το νόμο-πλαίσιο, καθώς στις 12:00 το μεσημέρι, σήμερα Πέμπτη, πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα, από την Ομόνοια θα ξεκινήσουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Ανάλογη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ώρα που συνεχίζεται το ντόμινο των καταλήψεων, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αντεπιτίθεται στις φοιτητικές παρατάξεις και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που κλείνουν τα Πανεπιστήμια.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Παιδείας χρησιμοποίησε αιχμηρές εκφράσεις τόσο κατά των φοιτητικών παρατάξεων που κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια αντιδρώντας στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου όσο και κατά των πανεπιστημιακών ηγετών και των συγκλήτων, που με τις αποφάσεις τους για αναβολή των Εξεταστικών ουσιαστικά υποδαυλίζουν τις καταλήψεις.
Από την πλευρά τους, η συντονιστική επιτροπή των πρυτάνεων -που συνεδριάζουν εκτάκτως την Παρασκευή- εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την Άννα Διαμαντοπούλου για ύβρεις. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες για να εκτιμήσουν τον νέο νόμο, τοποθετήθηκαν υπέρ των ανοικτών ιδρυμάτων - αν και στο ΤΕΙ της Αθήνας οι σπουδαστές αποφάσισαν την Τετάρτη κατάληψη - παρότι επίσης διαφωνούν με αρκετά σημεία του νέου νόμου.
Τέλος, στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη προστέθηκαν την Τετάρτη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πειραιώς και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπως η Νομική, τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα Πολυτεχνεία Αθήνας και Κρήτης, στα Ιωάννινα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και αλλού.
πηγή: http://topontiki.gr/
Σχετικό είναι και το σημερινό άρθρο της "Ε" !
Σχετικό είναι και το σημερινό άρθρο της "Ε" !
Ξεσηκωμός των φοιτητών • κλείνει η μια σχολή μετά την άλλη • αναστέλλονται οι εξεταστικές
Ντόμινο καταλήψεων στα ΑΕΙ
Σε κατακόρυφη όξυνση οδηγείται η αναταραχή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, παραμονές έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς. Το ξέσπασμα των φοιτητικών καταλήψεων που μέσα σε δύο ημέρες απλώθηκε στα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη και Θράκη) δίνει τον τόνο για το μεγάλο μέτωπο των αντιδράσεων κατά του νόμου για τα ΑΕΙ, που ανοίγει εν όψει Σεπτεμβρίου.
Υπ' ατμόν οι φοιτητές. Κλειστές σχολές και κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Την ίδια στιγμή, διοικήσεις, Σύγκλητοι και ακαδημαϊκοί, σε πρωτόγνωρα κοινό βηματισμό με τους φοιτητές, σηματοδοτούν τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Οι Γενικές Συνελεύσεις, που ξεκίνησαν προχθές και θα συνεχίζονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ήδη μετρούν δεκάδες αποφάσεις για κατάληψη. Ολες οι σχολές (εννέα) του ΕΜΠ έκλεισαν, το ίδιο και το Μαθηματικό και η Πληροφορική του Αθηνών, το Πάντειο από προχθές, δύο σχολές του ΑΠΘ (Αρχιτεκτονική, Πολιτικών Μηχανικών), οι 14 από τις 21 σχολές του Πατρών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, σχολές του Ιωαννίνων, ενώ σήμερα αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αποφάσεων, καθώς έχουν προγραμματιστεί πολλές Γενικές Συνελεύσεις, τόσο σε κεντρικά όσο και σε περιφερειακά ιδρύματα.
Παράλληλα με τις καταλήψεις σχολών, οι οποίες είναι εντυπωσιακά μαζικές για την εποχή, φοιτητικές ομάδες και κυρίως κινήσεων του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν και άλλες ενέργειες, όπως οι συμβολικές καταλήψεις κυρίως σε πρυτανείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα ΑΕΙ. Προχθές, ήταν στην πρυτανεία του Αθηνών, χθες, στο Δημοκρίτειο τις επόμενες ημέρες αλλού.
Μαζικότητα
Το γεγονός ότι στις Συνελεύσεις όλες οι προτάσεις (τα λεγόμενα πλαίσια) είναι αγωνιστικές προσδίδει την ένδειξη της μαζικότητας στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, η οποία ενισχύεται και από τις μεγάλες παρατάξεις. Η ΠΑΣΠ, που έχει ήδη πάρει θέση απέναντι στον νέο νόμο, δεν κατεβαίνει με πρόταση για καταλήψεις, αλλά έστω σε διακηρυκτικό επίπεδο δηλώνει αγωνιστική παρουσία. Ανάλογη η στάση της ΔΑΠ που εμφανίζεται με ήπια στάση, αλλού αμέτοχη αλλού παρούσα. Ενδεικτικό, πάντως, ότι ακόμα και σε τμήματα, όπου δεν λαμβάνονται αποφάσεις για καταλήψεις, το γενικό πλαίσιο είναι κατά των διατάξεων του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των Γενικών Συνελεύσεων είναι οι καταλήψεις (που έχουν εβδομαδιαία διάρκεια) και οι όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασιστούν, να διαρκέσουν όλο τον Σεπτέμβριο για να συμπέσουν με το ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας από τις άλλες κοινωνικές ομάδες.
Όσον αφορά τα ακαδημαϊκά όργανα και τα διοικητικά των ΑΕΙ, χθες η Σύγκλητος του Δημοκριτείου τάχθηκε κατά του νόμου, αναστέλλοντας την πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής, «η οποία θα μεταφερθεί στο τέλος της εξεταστικής περιόδου». Έτσι, προσχώρησε στο αντάρτικο που κήρυξαν τα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας (Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει κι άλλο ο κύκλος των διαμαρτυρόμενων ΑΕΙ
πηγή: http://www.enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου