ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΕ – ΔΝΤ
Με χαστούκια κι όχι με επαίνους προς την κυβέρνηση υποδέχτηκαν Βερολίνο και Βρυξέλλες τις εξαγγελίες Βενιζέλου
Με χαστούκια κι όχι με επαίνους προς την κυβέρνηση υποδέχτηκαν Βερολίνο και Βρυξέλλες τις εξαγγελίες Βενιζέλου
του Λεωνίδα Βατικιώτη
Ας θυμηθούμε την ροή των γεγονότων.
Η προ-προηγούμενη εβδομάδα έληξε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι καλύτερες από ποτέ και δεν υπάρχει ούτε ένα σύννεφο που να τις επισκιάζει. Την Κυριακή το υπουργείο επανέρχεται για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που επιμένουν να τονίζουν ότι η Τρόικα σχεδόν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την διαπίστωση της ότι τίποτε σχεδόν δεν προχωράει κι ότι απαιτείται η επίσπευση των συμφωνηθέντων μέτρων κι ακόμη η εφαρμογή νέων!
Τα σχετικά δημοσιεύματα που αναιρούσαν πλήρως τους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν κατέκλυσαν μόνο τον ελληνικό Τύπο αλλά και τον διεθνή. Κι εκεί υπαγορεύτηκαν από την ίδια την Τρόικα. «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο βοήθεια διάσωσης ύψους 8 δισ. ευρώ» ήταν για παράδειγμα ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των κυριακάτικων Financial Times. Ανέφερε δε στη συνέχεια: «Οι διεθνείς δανειστές προειδοποίησαν την Ελλάδα πως κινδυνεύει να χάσει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ αν δεν επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και δεν κλείσει μια νέα τρύπα στον προϋπολογισμό της.
Οι αξιωματούχοι της Τρόικας διέκοψαν απότομα τις συνομιλίες και έφυγαν από την Αθήνα την Παρασκευή, παρότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σε 10 μέρες. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από σοβαρές διαφωνίες για το πως θα καλυφθεί έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ενώ κατηγόρησαν την Ελλάδα για κωλυσιεργία στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, των σχεδίων ιδιωτικοποίησης και της συλλογής φόρων». Επίσης, άκρως επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις που ακολούθησαν από ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έφεραν την κυβέρνηση στη θέση του λαγού που όταν βρίσκει μπροστά του την τίγρη, αφού πρώτα έχει διαλαλήσει τις ερωτικές επιδόσεις μαζί της σε όλο το δάσος, απολογείται με χαμηλωμένα μάτια: «ε, λέμε και κανένα... ψέμα που και που για να περνάει η ώρα».
Έτσι φθάσαμε στις δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου την Τρίτη το βράδυ. Ένα διάγγελμα – σοκ που θα το ζήλευαν ακόμη κι η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον Πινοτσέτ, επίδειξη νεοφιλελεύθερου τσαμπουκά από μια κυβέρνηση – μαριονέτα, μια κυβέρνηση εντεταλμένων οργάνων ντόπιων και ξένων κέντρων οικονομικής εξουσίας.
Οι δηλώσεις του Βενιζέλου έθεταν επί τάπητος την επίλυση εδώ και τώρα προς όφελος του κεφαλαίου των εξής ζητημάτων αιχμής: Ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, κατάργηση δημοσίων οργανισμών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κάθετη μείωση των μισθών όσων θα μείνουν μέσω του ενιαίου μισθολογίου, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, άλωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων μέσω της επονομαζόμενης απελευθέρωσής τους, αλλαγή του φορολογικού συστήματος σε αντιλαϊκότερη κατεύθυνση και περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του Βενιζέλου αφορούσαν πρώτο το άρον – άρον ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, η ιδιωτικοποίηση των οποίων είχε προγραμματισθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ακόμη και για έναν χρόνο αργότερα. Έσοδα έτσι αναμένεται να εισπράξουν από την επέκταση της σύμβασης και τη χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ, την παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, την πώληση μεριδίου μετοχών της ΔΕΠΑ ύψους 55% (από το 65% που κατέχει το δημόσιο), την πώληση του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ και την πώληση δημόσιων κτιρίων. Να σημειώσουμε ότι η επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (μέσω του πρόσφατα ιδρυθέντος Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας που έχει στελεχωθεί όχι μόνο με ΠΑΣΟΚους αλλά και με πρόσωπα που επίσης υπέδειξε η ΝΔ και το ΛΑΟΣ) συνιστά την εφαρμογή στην πράξη της σύστασης που είχε απευθύνει πρόσφατα ο Όλι Ρεν, όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα καθυστέρησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στον βαθμό που η πώληση όσων επιχειρήσεων είχε προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο δεν θα αποφέρει τα προϋπολογισθέντα έσοδα λόγω πτώσης των τιμών των μετοχών. Η απάντησή του ήταν «πουλήστε περισσότερα για να συγκεντρώσετε τα ίδια λεφτά».
Αυτήν ακριβώς την οδηγία εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου διευκολύνοντας κάθε λογής απατεώνα εγχώριας και διεθνούς κοπής που θέλει να αγοράσει έναντι πινακίου φακής επιχειρήσεις που έγιναν κερδοφόρες από τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. Και τώρα που έρχεται η στιγμή να αποδώσουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα δέοντα, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα χαριστούν στους Γερμανούς έναντι ενός τιμήματος που συνιστά σκάνδαλο και θα καθιστά υπόλογους εφ’ όρου ζωής όσους εμπλακούν σε αυτό το φαγοπότι.
Ας κρατήσουμε χαρακτηριστικά πρόσφατη καταγγελία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ που με στοιχεία απέδειξε την υποτιμητική κερδοσκοπία που συντελείται εις βάρος της μετοχής της ΔΕΗ συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να φθάσει η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης να κατρακυλήσει στα 1,25 δισ. ευρώ!
Παραπέρα η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι αντί για τους εννέα μήνες, όπως αρχικά είχε δεσμευτεί, θα επιταχύνει την κατάργηση δεκάδων φορέων του Δημοσίου μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους ενεργοποιείται άμεσα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας που σε συνδυασμό με την δημιουργία της νέας κατηγορίας του «κρατικού υπαλλήλου» θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικές μεταθέσεις, αλλαγή της εργασιακής σχέσης, μείωση μισθού και απολύσεις, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Επιταχύνεται επίσης η εφαρμογή του σχεδίου για μείωση των συμβασιούχων κατά 50%, ενώ η εξίσωση του βαθμολογίου με το νέο μισθολόγιο θα προκαλέσει μείωση μισθών.
Για τον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προώθηση των ειδικών επιχειρηματικών συμβάσεων, που θα αποτελέσουν ένα επιπλέον πλήγμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, προς όφελος φυσικά της εργοδοσίας που έτσι θα μπορεί να επιβάλει ότι μισθούς και εργασιακές σχέσεις κάνει κέφι. Μεσαίωνας! Κι όλα αυτά με το επιχείρημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όταν το πραγματικό ζητούμενο είναι η στήριξη της ιδιωτικής κερδοφορίας. Το ίδιο επιχείρημα, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επικαλέστηκε κυβέρνηση και Τρόικα για να επιταχύνει το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, φαρμακοποιών, ταξιτζήδων, κ.λπ). Αυτό που στην πραγματικότητα όμως επιδιώκουν είναι την διευκόλυνση της δραστηριοποίησης του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμη και πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε πεδία επιχειρηματικής δράσης που κυριαρχούσαν τα μικροαστικά στρώματα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης η πρόσβαση των χαμηλών εισοδημάτων στις υπηρεσίες των «απελευθερωμένων» επαγγελμάτων δεν θα διευκολυνθεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση επιχειρώντας να δώσει ένα φιλολαϊκό επίχρισμα στην ακραία φιλοεργοδοτική πολιτική της, αλλά θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τα τιμολόγια τους θα συνεχίσουν να είναι στα ύψη, προς όφελος όμως του μεγάλου κι όχι του μικρού κεφαλαίου.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα σε δύο εβδομάδες ως κύριο χαρακτηριστικό θα έχει την αναίρεση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολόγησης, στο όνομα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διεύρυνσης τη φορολογικής βάσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα καταργηθούν πολλές φοροαπαλλαγές που αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα κι όχι προφανώς οι 60 σχεδόν φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών που έχουν άλλωστε συνταγματική θωράκιση. Δεν αποκλείεται να καταργηθεί ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ και να πέσει κάτω από το όριο του 20%, καλύπτοντας το κενό που θα δημιουργηθεί (στα χαρτιά πάντα) από την μείωσή του, με αυξήσεις στον ΦΠΑ που βαρύνει άλλα είδη. Η τάση συγκέντρωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο ποσοστά κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ενδιάμεσο βήμα στην κατεύθυνση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή (για έμμεσους και άμεσους φόρους) που αποτελεί την επιτομή της αντιλαϊκής φορολογίας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κυρίως απαντάται στην ανατολική Ευρώπη. Σε χώρες δηλαδή που η φορολογική νομοθεσία σχηματίσθηκε χωρίς την επίδραση κοινωνικών αγώνων, την εποχή της αποχαλίνωσης του καπιταλισμού.
Παρότι όμως τα παραπάνω μέτρα απέδειξαν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεπερνάει σε ενδοτικότητα και υποτέλεια ακόμη και τους δοσίλογους της κατοχής, είναι δηλαδή μια κυβέρνηση υπάκουη σκυλίτσα της Τρόικας και του κεφαλαίου, παρόλα αυτά η υποδοχή που επιφύλαξαν στα μέτρα Γερμανία και Βρυξέλλες, αποτέλεσε ένα δεύτερο σοκ. Κλωτσιά στα μούτρα έφαγε η κυβέρνηση την ώρα που περίμενε να την χαϊδέψουν τρυφερά εν είδει επιβράβευσης. «Η επόμενη δόση δεν είναι δεδομένη» υπενθύμισε ξανά ο υπουργός Οικονομικών του Τέταρτου Ράιχ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τον διορισμό επιτρόπου που θα έχει την αρμοδιότητα όχι μόνο να δίνει πρόστιμα αλλά και να προτείνει την έξοδο των απείθαρχων χωρών από την ευρωζώνη πρότεινε ο ολλανδός πρωθυπουργός με άρθρο του στους Financial Times, υπαινισσόμενος προφανώς την Ελλάδα, ενώ ο γερμανός επίτροπος για την Ενέργεια πρότεινε ουσιαστικά να αναλάβει η Γερμανία την οικονομική διοίκηση της Ελλάδας και ως μια μορφή τιμωρίας οι σημαίες των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα να κυματίζουν μεσίστιες στο κτίριο της ΕΕ. Ένα ντελίριο!
Η κατά μέτωπο που δέχθηκε η κυβέρνηση του Γιωργάκη Τσολάκογλου δείχνει ότι δεν υπάρχει αίσιο τέλος σε αυτό τον εφιάλτη, όσες παραχωρήσεις κι αν κάνουν. Με όσο μεγαλύτερη συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση τις καταστροφικές οδηγίες ΔΝΤ, ΕΕ και φυσικά των κατ’ επάγγελμα αεριτζήδων του ΣΕΒ, τόσο πιο βαθιά βυθίζεται στην ύφεση η οικονομία, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η φτώχεια για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και έρχεται πιο κοντά η χρεοκοπία.
Σε μας επαφίεται αν θα τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το καταστρεπτικό τους έργο!
Ας θυμηθούμε την ροή των γεγονότων.
Η προ-προηγούμενη εβδομάδα έληξε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι καλύτερες από ποτέ και δεν υπάρχει ούτε ένα σύννεφο που να τις επισκιάζει. Την Κυριακή το υπουργείο επανέρχεται για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που επιμένουν να τονίζουν ότι η Τρόικα σχεδόν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την διαπίστωση της ότι τίποτε σχεδόν δεν προχωράει κι ότι απαιτείται η επίσπευση των συμφωνηθέντων μέτρων κι ακόμη η εφαρμογή νέων!
Τα σχετικά δημοσιεύματα που αναιρούσαν πλήρως τους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν κατέκλυσαν μόνο τον ελληνικό Τύπο αλλά και τον διεθνή. Κι εκεί υπαγορεύτηκαν από την ίδια την Τρόικα. «Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο βοήθεια διάσωσης ύψους 8 δισ. ευρώ» ήταν για παράδειγμα ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των κυριακάτικων Financial Times. Ανέφερε δε στη συνέχεια: «Οι διεθνείς δανειστές προειδοποίησαν την Ελλάδα πως κινδυνεύει να χάσει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ αν δεν επιταχύνει την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας και δεν κλείσει μια νέα τρύπα στον προϋπολογισμό της.
Οι αξιωματούχοι της Τρόικας διέκοψαν απότομα τις συνομιλίες και έφυγαν από την Αθήνα την Παρασκευή, παρότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν σε 10 μέρες. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από σοβαρές διαφωνίες για το πως θα καλυφθεί έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ενώ κατηγόρησαν την Ελλάδα για κωλυσιεργία στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων, των σχεδίων ιδιωτικοποίησης και της συλλογής φόρων». Επίσης, άκρως επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις που ακολούθησαν από ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έφεραν την κυβέρνηση στη θέση του λαγού που όταν βρίσκει μπροστά του την τίγρη, αφού πρώτα έχει διαλαλήσει τις ερωτικές επιδόσεις μαζί της σε όλο το δάσος, απολογείται με χαμηλωμένα μάτια: «ε, λέμε και κανένα... ψέμα που και που για να περνάει η ώρα».
Έτσι φθάσαμε στις δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου την Τρίτη το βράδυ. Ένα διάγγελμα – σοκ που θα το ζήλευαν ακόμη κι η Μάργκαρετ Θάτσερ με τον Πινοτσέτ, επίδειξη νεοφιλελεύθερου τσαμπουκά από μια κυβέρνηση – μαριονέτα, μια κυβέρνηση εντεταλμένων οργάνων ντόπιων και ξένων κέντρων οικονομικής εξουσίας.
Οι δηλώσεις του Βενιζέλου έθεταν επί τάπητος την επίλυση εδώ και τώρα προς όφελος του κεφαλαίου των εξής ζητημάτων αιχμής: Ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, κατάργηση δημοσίων οργανισμών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κάθετη μείωση των μισθών όσων θα μείνουν μέσω του ενιαίου μισθολογίου, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, άλωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων μέσω της επονομαζόμενης απελευθέρωσής τους, αλλαγή του φορολογικού συστήματος σε αντιλαϊκότερη κατεύθυνση και περαιτέρω μείωση των δαπανών υγείας μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του Βενιζέλου αφορούσαν πρώτο το άρον – άρον ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων, η ιδιωτικοποίηση των οποίων είχε προγραμματισθεί από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ακόμη και για έναν χρόνο αργότερα. Έσοδα έτσι αναμένεται να εισπράξουν από την επέκταση της σύμβασης και τη χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ, την παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, την πώληση μεριδίου μετοχών της ΔΕΠΑ ύψους 55% (από το 65% που κατέχει το δημόσιο), την πώληση του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ και την πώληση δημόσιων κτιρίων. Να σημειώσουμε ότι η επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (μέσω του πρόσφατα ιδρυθέντος Ταμείου Ακίνητης Περιουσίας που έχει στελεχωθεί όχι μόνο με ΠΑΣΟΚους αλλά και με πρόσωπα που επίσης υπέδειξε η ΝΔ και το ΛΑΟΣ) συνιστά την εφαρμογή στην πράξη της σύστασης που είχε απευθύνει πρόσφατα ο Όλι Ρεν, όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα καθυστέρησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στον βαθμό που η πώληση όσων επιχειρήσεων είχε προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο δεν θα αποφέρει τα προϋπολογισθέντα έσοδα λόγω πτώσης των τιμών των μετοχών. Η απάντησή του ήταν «πουλήστε περισσότερα για να συγκεντρώσετε τα ίδια λεφτά».
Αυτήν ακριβώς την οδηγία εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου διευκολύνοντας κάθε λογής απατεώνα εγχώριας και διεθνούς κοπής που θέλει να αγοράσει έναντι πινακίου φακής επιχειρήσεις που έγιναν κερδοφόρες από τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων. Και τώρα που έρχεται η στιγμή να αποδώσουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα δέοντα, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα χαριστούν στους Γερμανούς έναντι ενός τιμήματος που συνιστά σκάνδαλο και θα καθιστά υπόλογους εφ’ όρου ζωής όσους εμπλακούν σε αυτό το φαγοπότι.
Ας κρατήσουμε χαρακτηριστικά πρόσφατη καταγγελία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ που με στοιχεία απέδειξε την υποτιμητική κερδοσκοπία που συντελείται εις βάρος της μετοχής της ΔΕΗ συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να φθάσει η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης να κατρακυλήσει στα 1,25 δισ. ευρώ!
Παραπέρα η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι αντί για τους εννέα μήνες, όπως αρχικά είχε δεσμευτεί, θα επιταχύνει την κατάργηση δεκάδων φορέων του Δημοσίου μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους ενεργοποιείται άμεσα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας που σε συνδυασμό με την δημιουργία της νέας κατηγορίας του «κρατικού υπαλλήλου» θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικές μεταθέσεις, αλλαγή της εργασιακής σχέσης, μείωση μισθού και απολύσεις, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Επιταχύνεται επίσης η εφαρμογή του σχεδίου για μείωση των συμβασιούχων κατά 50%, ενώ η εξίσωση του βαθμολογίου με το νέο μισθολόγιο θα προκαλέσει μείωση μισθών.
Για τον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προώθηση των ειδικών επιχειρηματικών συμβάσεων, που θα αποτελέσουν ένα επιπλέον πλήγμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, προς όφελος φυσικά της εργοδοσίας που έτσι θα μπορεί να επιβάλει ότι μισθούς και εργασιακές σχέσεις κάνει κέφι. Μεσαίωνας! Κι όλα αυτά με το επιχείρημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όταν το πραγματικό ζητούμενο είναι η στήριξη της ιδιωτικής κερδοφορίας. Το ίδιο επιχείρημα, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επικαλέστηκε κυβέρνηση και Τρόικα για να επιταχύνει το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόρων, φαρμακοποιών, ταξιτζήδων, κ.λπ). Αυτό που στην πραγματικότητα όμως επιδιώκουν είναι την διευκόλυνση της δραστηριοποίησης του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμη και πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε πεδία επιχειρηματικής δράσης που κυριαρχούσαν τα μικροαστικά στρώματα.
Ως αποτέλεσμα αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης η πρόσβαση των χαμηλών εισοδημάτων στις υπηρεσίες των «απελευθερωμένων» επαγγελμάτων δεν θα διευκολυνθεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση επιχειρώντας να δώσει ένα φιλολαϊκό επίχρισμα στην ακραία φιλοεργοδοτική πολιτική της, αλλά θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, καθώς τα τιμολόγια τους θα συνεχίσουν να είναι στα ύψη, προς όφελος όμως του μεγάλου κι όχι του μικρού κεφαλαίου.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα σε δύο εβδομάδες ως κύριο χαρακτηριστικό θα έχει την αναίρεση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολόγησης, στο όνομα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διεύρυνσης τη φορολογικής βάσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα καταργηθούν πολλές φοροαπαλλαγές που αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα κι όχι προφανώς οι 60 σχεδόν φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών που έχουν άλλωστε συνταγματική θωράκιση. Δεν αποκλείεται να καταργηθεί ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ και να πέσει κάτω από το όριο του 20%, καλύπτοντας το κενό που θα δημιουργηθεί (στα χαρτιά πάντα) από την μείωσή του, με αυξήσεις στον ΦΠΑ που βαρύνει άλλα είδη. Η τάση συγκέντρωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο ποσοστά κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ενδιάμεσο βήμα στην κατεύθυνση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή (για έμμεσους και άμεσους φόρους) που αποτελεί την επιτομή της αντιλαϊκής φορολογίας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κυρίως απαντάται στην ανατολική Ευρώπη. Σε χώρες δηλαδή που η φορολογική νομοθεσία σχηματίσθηκε χωρίς την επίδραση κοινωνικών αγώνων, την εποχή της αποχαλίνωσης του καπιταλισμού.
Παρότι όμως τα παραπάνω μέτρα απέδειξαν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεπερνάει σε ενδοτικότητα και υποτέλεια ακόμη και τους δοσίλογους της κατοχής, είναι δηλαδή μια κυβέρνηση υπάκουη σκυλίτσα της Τρόικας και του κεφαλαίου, παρόλα αυτά η υποδοχή που επιφύλαξαν στα μέτρα Γερμανία και Βρυξέλλες, αποτέλεσε ένα δεύτερο σοκ. Κλωτσιά στα μούτρα έφαγε η κυβέρνηση την ώρα που περίμενε να την χαϊδέψουν τρυφερά εν είδει επιβράβευσης. «Η επόμενη δόση δεν είναι δεδομένη» υπενθύμισε ξανά ο υπουργός Οικονομικών του Τέταρτου Ράιχ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τον διορισμό επιτρόπου που θα έχει την αρμοδιότητα όχι μόνο να δίνει πρόστιμα αλλά και να προτείνει την έξοδο των απείθαρχων χωρών από την ευρωζώνη πρότεινε ο ολλανδός πρωθυπουργός με άρθρο του στους Financial Times, υπαινισσόμενος προφανώς την Ελλάδα, ενώ ο γερμανός επίτροπος για την Ενέργεια πρότεινε ουσιαστικά να αναλάβει η Γερμανία την οικονομική διοίκηση της Ελλάδας και ως μια μορφή τιμωρίας οι σημαίες των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα να κυματίζουν μεσίστιες στο κτίριο της ΕΕ. Ένα ντελίριο!
Η κατά μέτωπο που δέχθηκε η κυβέρνηση του Γιωργάκη Τσολάκογλου δείχνει ότι δεν υπάρχει αίσιο τέλος σε αυτό τον εφιάλτη, όσες παραχωρήσεις κι αν κάνουν. Με όσο μεγαλύτερη συνέπεια εφαρμόζει η κυβέρνηση τις καταστροφικές οδηγίες ΔΝΤ, ΕΕ και φυσικά των κατ’ επάγγελμα αεριτζήδων του ΣΕΒ, τόσο πιο βαθιά βυθίζεται στην ύφεση η οικονομία, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει η φτώχεια για την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και έρχεται πιο κοντά η χρεοκοπία.
Σε μας επαφίεται αν θα τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το καταστρεπτικό τους έργο!
πηγή: "Πριν" 11/9/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου