1/2/11

Στα πρόθυρα λαϊκής εξέγερσης και η Ελλάδα.



Β.ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΛΥΣΗ!

Ο κύριος λόγος του «ντόμινο» των εξεγέρσεων στη Βόρεια Αφρική που εξελίσσονται, κλιμακώνονται και εξαπλώνονται, με αποκορύφωμα τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο, είναι οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν προσλάβει τα κοινωνικά προβλήματα, επιφέροντας μεγάλη φτώχεια, δυστυχία, απελπισία και αδιέξοδο!
 Οι κεντρικότερες, όμως, πηγές που τροφοδοτούν αυτές τις εξεγέρσεις είναι από τη μία η καλπάζουσα ακρίβεια και ιδιαίτερα η ιλιγγιώδης, αυτή την περίοδο, αύξηση των τιμών των τροφίμων, που δίνει τη χαριστική βολή στα φτωχά στρώματα και από την άλλη η εκρηκτική ανεργία, η οποία έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα μέσα στη νέα γενιά των αραβικών χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν χώρες του Μαγκρέμπ, όπως η Αλγερία, όπου 9 στους 10 νέους είναι άνεργοι, με συνέπεια όχι μόνο μαζική μετανάστευση αλλά και καθημερινές αυτοπυρπολήσεις!!!
Η σημερινή (31/01) υπό τον Χρ. Παπουτσή κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των ηγεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της ΕΥΠ (!), δείχνει τον τρόμο της κυβέρνησης όχι μόνο για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση του κύματος των μεταναστών από τις χώρες της Β. Αφρικής αλλά κυρίως από την ενδεχόμενη ''μετάδοση'' των εξεγερσιακών εξελίξεων από τη Β. Αφρική προς τον ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα! Μόνο που ούτε τα μεταναστευτικά κύματα και πολύ περισσότερο τα κύματα των εξεγέρσεων δεν ανακόπτονται με αστυνομικά μέτρα ούτε από τους αξιοθρήνητους μηχανισμούς της ΕΥΠ και των μέσων της! 

Αντίθετα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση συγκάλεσε με τυμπανοκρουσίες σύσκεψη των Σωμάτων Ασφαλείας απέναντι σε επαναστατικές διεργασίες γειτονικών χωρών, αποκαλύπτει όχι μόνο την υφή και τον αντικοινωνικό προσανατολισμό της αλλά και τον φόβο και τα αδιέξοδά της. Και αυτός ο φόβος είναι, μάλλον, δικαιολογημένος, αφού τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα των διεφθαρμένων αυταρχικών καπιταλιστικών καθεστώτων της Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής, γίνονται σιγά-σιγά και εφιαλτικά προβλήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου! 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πρώτα απ' όλα η Πορτογαλία, η Ισπανία και ιδιαίτερα η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν ήδη μια ανεργία που προσεγγίζει αυτή των Αραβικών χωρών, ενώ μαστίζονται από μια καλπάζουσα ακρίβεια, η οποία σπρώχνει στην εξαθλίωση τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις. 

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ένας στους δύο νέους μέχρι 22 ετών στη χώρα μας δεν έχει δουλέψει ποτέ, διότι δεν μπορεί να βρει δουλειά! 

Οι κυρίαρχοι κύκλοι τρέμουν από μια εξέγερση τύπου Τυνησίας και Αιγύπτου στην Ελλάδα.
Και τρέμουν γιατί οι εξεγέρσεις δεν προβλέπονται αλλά ξεσπάνε! Τρέμουν, επίσης, διότι οι μεγάλες πηγές που τροφοδοτούν εξεγερτικά φαινόμενα είναι η διαρκής συρρίκνωση εισοδημάτων, ιδιαίτερα μισθών και συντάξεων, η επιταχυνόμενη ακρίβεια μαζί με τις διευρυνόμενες ανισότητες και κυρίως η μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη ανεργία. Και οι τέσσερις αυτές πηγές εξεγερτικών εξελίξεων συνυπάρχουν εξόφθαλμα στη χώρα μας, με την ανεργία να δίνει τον τόνο. Την ίδια ώρα ζούμε στη χώρα ένα μεγάλο κοινωνικό αναβρασμό σε όλα τα επί μέρους στρώματα, κοινωνικές κατηγορίες και κλάδους από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας έως τα μικρομεσαία στρώματα στις πόλεις και την ύπαιθρο.

Αυτές τις μέρες ένας πυρετός κοινωνικών κινητοποιήσεων και απεργιών τείνει να αγκαλιάσει μισθωτούς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έως το σύνολο σχεδόν των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ οι εργαζόμενοι  στον ιδιωτικό τομέα βλέπουν τη θέση τους να καταρρέει  και μόνο η απειλή της απόλυσης ακόμα τους συγκρατεί! 

Σε αυτές τις συνθήκες μόνο μια ΣΠΙΘΑ (ΙΣΚΡΑ) αρκεί για να ανάψει τη φωτιά της εξέγερσης!
Και αυτή η σπίθα, που λείπει, μπορεί να προέλθει μόνο από μια μεγάλη ενωμένη συμπαραταγμένη Αριστερά, η οποία θα βρει τη δύναμη να ενοποιήσει σε μια μεγάλη αγωνιστική συμπόρευση και συμμαχία τη σύγχρονη εργατική τάξη των μισθωτών με τα μικρομεσαία, ιδιαίτερα μικρά και πολύ μικρά, στρώματα επιχειρήσεων, καλλιεργητών και επαγγελματιών, πάνω σε μια αξιόπιστη ριζοσπαστική προοδευτική εναλλακτική λύση! 

Δυστυχώς, όσο οι αριστερές δυνάμεις δεν βρίσκουν τους δρόμους της συμπαράταξης και τις ριζοσπαστικές προγραμματικές εναλλακτικές συγκλίσεις, μάλλον διευκολύνουν στην πράξη το σύστημα και αναστέλουν, έστω προσωρινά, ανατρεπτικές εξελίξεις, όσο και αν εμφανίζονται καταγγελτικές απέναντί του! 

Εκτός και αν οι εξεγέρσεις λάβουν χώρα με τυφλό τρόπο, ερήμην της Αριστεράς ή με την Αριστερά σχεδόν αμήχανο παρατηρητή των δρώμενων ή και εύκολο κατήγορο των ''ανώμαλων'' εξελίξεων! 

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου