1/2/11

Αίγυπτος, η πορεία των εκατομμυρίων ανθρώπων

Ατμόσφαιρα γιορτής στην Πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου, γράφει τη Δευτέρα 31/1 η εφημερίδα AlMasryAlYoum. Παρά τα πυρπολημένα αυτοκίνητα, τις πέτρες και τις σπασμένες βιτρίνες, απομεινάρια των προηγούμενων ημερών όταν η πλατεία ήταν ένα θανάσιμο αδιέξοδο –δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής--, οικογένειες έρχονται τώρα μαζικά. Παιδιά με πατίνια, παρέες φίλων, καλλιτέχνες που παρουσιάζουν το έργο τους, μικροπωλητές που βγήκαν από τις γωνιές που είχαν κρυφτεί όταν έπεφταν οι σφαίρες και τα δακρυγόνα πουλούν την πραγμάτεια τους, άνθρωποι που έχουν κατασκηνώσει εδώ μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ, όπως λένε.
Και ενώ προετοιμάζεται η “πορεία των εκατομμυρίων” σήμερα Τρίτη, οι διαδηλωτές της Πλατείας Ελευθερίας –η πιο σημαντική πολιτική δύναμη της Αιγύπτου τούτη τη στιγμή-- ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να κάνουν πορεία προς την Ηλιούπολη, στο προεδρικό μέγαρο του Μουμπάρακ, την Παρασκευή, ύστερα από την προσευχή των Μουσουλμάνων και τις λειτουργίες των Χριστιανών, την “Παρασκευή της Αναχώρησης” όπως την ονομάζουν, “εκτός εάν ο στρατός ξεκαθαρίσει τη θέση του”. Ομάδες νέων κάλεσαν όλους τους Αιγύπτιους να βαδίσουν στο προεδρικό ανάκτορο, στο Κοινοβούλιο και στο κτίριο της τηλεόρασης. Κάλεσαν το στρατό να πάρει θέση, μέχρι την Τετάρτη το πρωί “Με το λαό ή με το καθεστώς”. Εν όψει των μεγάλων κινητοποιήσεων, θα επαναληφθεί το φίμωμα των μέσων επικοινωνίας, όπως αναφέρεται από επιτόπια ρεπορτάζ.

Ο στρατός εξέδωσε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση στην οποία λέει μεταξύ άλλων: “Η παρουσία του στρατού στους δρόμους ... εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία σας. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν σε χρήση βίας εναντίον του σπουδαίου λαού μας... Οι ένοπλες δυνάμεις σας, που γνωρίζουν τη νομιμότητα των αιτημάτων σας και θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους ως προς την προστασία της χώρας και των πολιτών, επιβεβαιώνουν ότι η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνικά μέσα είναι εγγυημένη για όλους”. Η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί συνθήκες ακόμη πιο μαζικής συμμετοχής.

Τη Δευτέρα επίσης, ο Χ. Μουμπάρακ ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνηση και έγινε η ορκωμοσία της. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ-Άλντι , υπεύθυνος για τους 102 θανάτους και 2.000 τραυματισμούς, απολύθηκε ως κίνηση εκτόνωσης. Υπάρχει σημαντική παρουσία πρώην στρατιωτικών και απουσία επιχειρηματιών που στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαν προωθήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στις οποίες οφείλεται η φτώχεια των Αιγυπτίων. Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν μιλώντας στην τηλεόραση είπε ότι ο “πρόεδρος του ανέθεσε να αρχίσει συνομιλίες με την κόμματα της αντιπολίτευσης για όλα τα θέματα που προέκυψαν, για συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωσή τους”. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, θα διενεργήσει επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρειες που το αποτέλεσμα ήταν αμφισβητούμενο” (οι κοινοβουλευτικές εκλογές έγιναν προ δύο μηνών μόλις) και ότι θα παρθούν μέτρα για τη φτώχεια και τους μισθούς. Τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και οι ανακοινώσεις του  Σουλεϊμάν δεν ελήφθησαν στα σοβαρά από κανέναν, από σχολιαστές σημειώθηκε δε ότι οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στη διευκόλυνση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ , πρώην πρέσβη στο Κάιρο, Φρανκ Γουάισνερ, που έφτασε στην Αίγυπτο “για να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση”και να διαμηνύσει στον Χ. Μουμπάρακ ότι αν δεν κάνει κάτι γρήγορα, δεν θα υπάρχει άλλη λύση από την απομάκρυνσή του (BBC).

Οι δυτικοί ευελπιστούν ότι ο Σουλεϊμάν θα αποτελέσει το πρόσωπο-κλειδί σε μια τύπου Τυνησίας αλλαγή, όπου ο έμπιστος του Μουμπάρακ και ο στρατός θα του δείξουν ευγενικά την έξοδο. Ο Μάρτιν Ιντάικ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, είπε στο BBC ότι το ¨καλύτερο σενάριο είναι να παρέμβει ο Σουλεϊμάν και να πει στον Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει για το καλό της χώρας”. Τον Σουλεϊμάν έβλεπαν οι Αμερικανοί ως διάδοχη λύση εδώ και χρόνια. Σε διπλωματικό έγγραφο του 2007 που διέρρευσε, ο πρέσβης τους στην Αίγυπτο αναφέρει ότι είναι “αξιόπιστο πρόσωπο, απίθανο να τρέφει φιλοδοξίες προέδρου δεκαετιών”. Τρομερή επιχειρηματολογία. Ο Σουλεϊμάν ήταν ήδη άνω των 70 ετών... Η λύση που φαίνεται να προωθούν άμεσα οι Αμερικανοί δεν έγινε δεκτή  από την πολιτική αντιπολίτευση, η οποία απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ και των ανθρώπων του, όσο για την αντίδραση του αιγυπτιακού λαού είναι ενδεικτικό αυτό που γράφει σαρκαστικά ο Guardian: ένα καινούργιο όνομα προστέθηκε στη λίστα αεροπορικών επιβατών προς τη Σαουδική Αραβία που φτιάχνουν οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους: Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, “στενός φίλος των Αμερικανών και οικείος των Ισραηλινών” (Economist 28/1) και εμπλεκόμενος σε βασανιστήρια και παράνομες μεταφορές κρατουμένων στην Αίγυπτο για “ανάκριση”, στο πλαίσιο της “αντιτρομοκρατίας”, δικαίως αντιμετωπίστηκε με χλευασμό και αποδοκιμασία από τους Αιγύπτιους.

Πηγή: http://aristerovima.gr/details.php?id=1777

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου