11/6/13

Κλιμακώνεται η εργατική-λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία!


tourkia-diadiloseis12η μέρα: Κλιμακώνεται η εργατική-λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία!

Νέες συγκρούσεις στις γειτονιές της Κων/πολης

Διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προανήγγειλε ο Ερντογάν

Στον απόηχο της μαζικότερης και δυναμικότερης αντικυβερνητικής διαδήλωσης των τελευταίων ημερών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (9/6) στην Κωνσταντινούπολη με κεντρικό σύνθημα την παραίτηση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση του "χημικού" Ερντογάν επιλέγει την στρατηγική της όξυνσης. 
 
Πέρα από την πρωτοφανή κρατική καταστολή που έχει εξαπολύσει η τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει στοιχίσει την ζωή σε 3 πολίτες και έναν αστυνομικό,  επιχειρείται νέα κλιμάκωση με την εμπλοκή των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος στην αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Για να το πετύχει αυτό, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. «Το Σάββατο, είστε έτοιμοι για μια μεγάλη συνάντηση στην Άγκυρα;... Την επομένη θα έχουμε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κάλεσε τη Δευτέρα τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να κλιμακώνει την πολιτική ένταση. Σε σχόλια του, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Δευτέρας της εφημερίδας Hurriyet, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν «προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με την καλλιέργεια της έντασης και απλώνει τη φωτιά σε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα», όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Συγκρούσεις σε συνοικία αλεβιτών στην Κωνσταντινούπολη

Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα της Δευτέρας (10/6) σημειώνονται ισχυρές συγκρούσεις στη συνοικία Γκαζί στην Κωνσταντινούπολη, όπου κατοικούν κυρίως αλεβίτες. Κάθε βράδυ από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο κέντρο της συνοικίας Γκαζί.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν πρακτική παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται στην πλατεία Ταξίμ: μπλοκάρουν την είσοδο στην περιοχή με οδοφράγματα και συγκρούονται με αστυνομικούς για να παρεμποδίσουν παρέμβαση στη διαμαρτυρία.
Η αστυνομία απαντά με ρίψη νερού και χρήση δακρυγόνων.
Ο Βελί Γκιλσόι, επικεφαλής του Γκαζί Τσεμεβί (οίκου λατρείας των αλεβιτών) δηλώνει ότι οι κάτοικοι της συνοικίας αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην απόφαση να ονομαστεί η τρίτη γέφυρα της Κωνσταντινούπολης Γιαβούζ Σουλτάν Σουλεϊμάν, από το όνομα ενός αυτοκράτορα γνωστού για τις σφαγές αλεβιτών.

Ερντογάν: καλεί σε διάλογο ενώ απαγορεύει τις διαδηλώσεις
 
Το βράδυ της Δευτέρας (10/6), μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση εννέα ωρών, ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν  πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, με εκπροσώπους των διαδηλωτών προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης και να σταματήσουν οι ταραχές.
Αυτό είπε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιοι θα είναι αυτοί οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών. 

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση διαμηνύει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί στο μέλλον τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρίντς, σε δημοσιογράφους σήμερα στην Άγκυρα, οι «παράνομες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται πλέον στην Τουρκία».

πηγή: ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου