1/6/13

Η Τουρκία εκρήγνυται.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε έναν εμφατικό λόγο του στα media εξήρε την οικονομική πορεία της Τουρκίας (πράγματι η οικονομία τα πάει πάρα πολύ καλά) και υπενθύμισε ότι “η μειοψηφία δεν μπορεί να επιβληθεί στην πλειοψηφία”. Ο λόγος του Ερντογάν αποτελεί ακριβή έκφραση της κατασταλτικής μορφής της σύγχρονης κοινωνικής αναπαραγωγής. Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις/ταραχές παρότι υπερασπίζονται τη δημοκρατία στην ουσία βρίσκονται απέναντί της, γιατί η σύγχρονη δημοκρατία που πρέπει να επιβάλλει τον αποκλεισμό μέρους του προλεταριάτου που περισσεύει και να αυξήσει το ποσοστό υπεραξίας κυρίως απαξιώνοντας την εργασιακή δύναμη είναι υποχρεωμένη να έχει αυτή τη μορφή. Την ίδια ώρα συμμετέχοντες στα γεγονότα αναφέρουν στο twitter ότι ήδη υπάρχει ένας χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ του “κεμαλιστικού στοιχείου” και των υπόλοιπων διαδηλωτών που δεν αυτοπροσδιορίζονται με βάση την εθνική τους ταυτότητα οι οποίοι είναι κυρίως στην οδό Istiklal Street. Επίσης, ήδη έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Η φωτογραφία είναι από το Λονδίνο:
BLquI6ZCIAAoc1kΣημειώνονται ήδη συγκρούσεις και στην Άγκυρα, η αστυνομία χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους (τοπική ώρα 8 το πρωί!), ενώ οι τραυματίες είναι πλέον σύμφωνα και με τις κρατικές πηγές πάνω από 500.

BLqml10CcAA5Qsz

Χιλιάδες κόσμου πλέον κατακλύζουν τις γειτονιές της  Ιστανμπούλ. Μέχρι εχθές το βράδυ από τη ροή πληροφοριών φαινόταν ότι δεν είχαν εμπλακεί οι φτωχογειτονιές, κάτι που αν συνέβαινε θα άλλαζε τα δεδομένα της σύγκρουσης. Σήμερα ανέβηκε στα social media αυτή η φωτογραφία από τη γειτονιά Gazi, φτωχογειτονιά που κατοικείται περισσότερο από  ανθρώπους κουρδικής καταγωγής. Η διασπορά των συγκρούσεων πέρα από τις πλατείες που συμβολίζουν την κρατική εξουσία, η αυθαιρεσία της οποίας αμφισβητείται ως τώρα και όχι η ίδια ως εξουσία, αν συμβεί θα είναι σημαντική:
480839_485388888200916_787002519_n

Εδώ εχει συγκεντρωθεί μια λίστα από το twitter που μεταδίδει κυρίως στα αγγλικά.


Η χθεσινή (31/5) ανάρτηση:

BLnPvL-CMAIBB2W

Η Τουρκία, η χώρα πρότυπο του ΔΝΤ, με μισθό κάτω από 300 ευρώ (παρά το επίσημο 400), με χιλιάδες γυναίκες να δολοφονούνται για “λόγους τιμής” (αύξηση 1400% τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτός είναι ο “εκσυγχρονισμός”), με την ασύλληπτη ακόμη για τα ελληνικά δεδομένα καταστολή ενάντια σε κάθε είδους αριστερά και γενικότερα πολιτική αντίδραση, επιτέλους ξεσπάει… Το γεγονός ότι η διαμαρτυρία ξεκίνησε από τη διεκδίκηση ελεύθερου δημόσιου χώρου δεν είναι τυχαίο. Συνδέεται με την ολοένα και μεγαλύτερη ταύτιση της κοινωνικής αναπαραγωγής με την καταστολή, με την αδυναμία διεκδίκησης μέσα στους χώρους εργασίας κτλ (όπως έγραψε κάποια στο twitter: Δεν πρόκειται μόνο για το πάρκο, είμαστε στο δρόμο για το νόμο για τις εκτρώσεις, για την απαγόρευση του ποτού, για τη φτώχεια και για τη σκατά-ζωή που ζούμε…). Ο κοινωνικό-πολιτικός χαρακτήρας του ξεσπάσματος είναι αντίστοιχος με αυτόν των κινημάτων Αγανακτισμένων, το (μη-)αίτημα για περισσότερη δημοκρατία και “ελευθερία” είναι αυτό που εκφράζει τα πλήθη που συρρέουν:
“Μετά από μια σειρά ειρηνικών διαδηλώσεων για την υπεράσπιση ενός δημόσιου χώρου αναψυχής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που έχει αποφασιστεί να κατεδαφιστεί με σκοπό την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, η Τουρκική αστυνομία επιτέθηκε βίαια τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού σημαδεύοντας απευθείας στα πρόσωπα και τα σώματα των διαδηλωτών. Δεκάδες διαδηλωτές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και η πρόσβαση στο πάρκο αποκλείστηκε χωρίς καμία νομική βάση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση ή έχουν επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς με αυτή, να αρνούνται να καλύψουν τα περιστατικά αυτά. Πρακτορεία τύπου μπλοκάρουν τη ροή πληροφοριών. Παρακαλώ μοιραστείτε αυτό το μήνυμα ώστε ο κόσμος να μάθει για το αστυνομικό κράτος καταστολής που δημιουργήθηκε από το AKP του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο συχνά θεωρείται ως πρότυπο για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Τουρκική δημοκρατία και ο λαός της αναμένει τη βοήθειά σας. Σας ευχαριστούμε!”

Αυτά τα κινήματα βρίσκονται πλέον σε μια διαλεκτική σχέση με τα κινήματα ταραχών που συμβαίνουν παράλληλα αλλά επίσης οι ταραχές εισβάλλουν αναγκαστικά στα ίδια αυτά κινήματα γιατί το κράτος δεν τους δίνει κανένα περιθώριο “ειρηνικής ύπαρξης” (για μια ανάλυση σχετικά με αυτή τη διαλεκτική δες: Η μεταβατική περίοδος της κρίσης, η εποχή των ταραχών: Update Σεπτέμβριος 2011)

Αρκετές χιλιάδες ανθρώπων βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες στα κέντρα των πόλεων καθώς πέρα από την Κωνσταντινούπολη συγκεντρώσεις γίνονται και στην Άγκυρα (όπου έγιναν και συγκρούσεις), την Ιζμίρ, τα Άδανα την Μπούρσα…

Η καταστολή είναι αντίστοιχη της φήμης του τουρκικού κράτους, όπως άλλωστε αντίστοιχη είναι και αυτή του ελληνικού κράτους το οποίο συνεργάστηκε εχθές άψογα με το τουρκικό για την απαγωγή του Μπουλούτ Γιαιλά:

tumblr_mno63v4Vqy1ste7qoo1_1280

Πέρα από αυτήν την κοπέλα που χαροπαλεύει, υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον  ένα νεκρό αλλά συνεχώς ανεβαίνουν πληροφορίες και για άλλους στα social media  οι οποίες θα φανεί σύντομα πόση βάση έχουν. Τα ελικόπτερα ψεκάζουν τους διαδηλωτές από ψηλά, οι μπάτσοι έχουν αρχίσει να ρίχνουν πλαστικές σφαίρες, ολοένα και περισσότερος κόσμος κατεβαίνει στην Ταξίμ.

BLnmFKBCQAEbl4I

Η βαρβαρότητα της καταστολής (πολλοί αναφέρουν ότι είναι αντίστοιχη της δεκαετίας του 1970) είναι σαφές ότι δεν είναι τόσο μεγάλη γιατί πρέπει να χτιστεί ένα mall,  αλλά γιατί πρέπει να δοθεί το μήνυμα στη Διεθνή του κεφαλαίου ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί το υψηλό ποσοστό εκμετάλλευσης όπως αμφισβητείται για παράδειγμα στην Αίγυπτο, ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί αυτή η διάρθρωση του ισλαμικού νεοφιλελευθερισμού που ως τώρα δούλευε περίφημα… Από την άλλη πλευρά όπως και στην Αίγυπτο, οι φανατικοί οπαδοί της Μπεσίκτας και της Γαλατά εμφανίζονται ενωμένοι ενάντια στην αστυνομία…Τα media οι βασικοί πλέον ιδεολογικοί μηχανισμοί κάθε κράτους δεν αναφέρουν το παραμικρό για τα γεγονότα παρά το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει “πάρει μυρωδιά” τι συμβαίνει:


BLnpfiFCQAEj0sr

Διαδήλωση αλληλεγγύης έγινε στη Γερμανία και στην Τυνησία. Για αύριο προετοιμάζεται διαδήλωση αλληλεγγύης στο γνωστό Zucotti park στη Νέα Υόρκη…

Πηγή: http://communisation.espivblogs.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου