9/6/13

Η Λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία, δεν σταματά!


Supporters of Erdogan wave the Turkish flag upon the prime minister's arrival in Istanbul, on June 7.Χιλιάδες ψήφισαν πλατεία - Επεισόδια στην Άγκυρα

Η τουρκική αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκανε χρήση κανονιών νερού για να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Άγκυρας, κατά την ένατη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης με στόχο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταξίμ. 
Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διέκοψαν την κυκλοφορία και αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις προσταγές των αρχών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την πλατεία, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας.
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Νωρίτερα, το κόμμα AK του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αψήφησαν την έκκλησή του για άμεσο τερματισμό των διαμαρτυριών.
Ο Χουσεΐν Τσελίκ, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) το οποίο ίδρυσε ο Ερντογάν πριν από μια δεκαετία, δήλωσε πως οι δημοτικές και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο όπως έχει προγραμματισθεί και οι βουλευτικές εκλογές το 2015.

"Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ρολόι. Δεν υπάρχει τίποτα που να καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών", είπε στους δημοσιογράφους, έπειτα από μία σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη.
Σε απόσταση λίγων μόνο χιλιομέτρων, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι αψήφησαν την έκκληση που απηύθυνε ο Ερντογάν να σταματήσουν αμέσως τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκεντρώθηκαν και πάλι στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, όπου αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τους διαδηλωτές πριν από μία εβδομάδα.

Τουρίστες και ντόπιοι ενώθηκαν με τους διαδηλωτές σε μια πρόχειρη κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Γκεζί, μια δασύφυλλη γωνιά της πλατείας όπου οι ακτιβιστές κοιμούνται σε αντίσκηνα και κατεστραμμένα λεωφορεία ή τυλιγμένοι με κουβέρτες κάτω από τα δέντρα.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια εκστρατεία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να κτίσει πάνω στο πάρκο εξελίχθηκε σε μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση λαϊκής οργής απέναντι σε αυτό που θεωρείται ωςαυταρχισμός του Ερντογάν και του ισλαμικών καταβολών κόμματός του, οδηγώντας στις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών.

Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, χιλιάδες οπαδοί από τις τρεις κυριότερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Κωνσταντινούπολης, την Μπεσίκτας, τη Γαλατασαράι και τη Φενερμπαξέ, που έχουν βοηθήσει να οργανωθούν ορισμένες από τις διαδηλώσεις, πραγματοποίησαν πορεία στην Ταξίμ φωνάζοντας "Ταγίπ, παραιτήσου;" και "Χέρι με χέρι κατά του φασισμού".

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της νύχτας στην εργατική συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης, η οποία είχε ζήσει σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη δεκαετία του '90.
Παρόμοιες ταραχές σημειώνονταν κάθε νύχτα την εβδομάδα αυτή σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και σχεδόν 5.000 να τραυματιστούν.

Ο Ερντογάν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το αν σχεδιάζει να "εκκαθαρίσει" την Ταξίμ, γύρω από την οποία οι διαδηλωτές έχουν στήσει δεκάδες οδοφράγματα καμωμένα από πλάκες πεζοδρομίου, οδικές πινακίδες, κατεστραμμένα οχήματα και λαμαρίνες, φράζοντας ένα μέρος του κέντρου της πόλης.
Η αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία πριν από αρκετές ημέρες.
 
"Ας μας επιτεθούν. Δεν μπορούν να μας σταματήσουν", φώναξε από το μεγάφωνο στην κορυφή ενός λευκού βαν στην πλατεία ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος ενώπιον ενός πλήθους που επευφημούσε.
πηγή: nooz.gr 
Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταξίμ - Ένταση στην Άγκυρα

Protesters shout anti-government slogans during a demonstration at Taksim Square in Istanbul. (Reuters / Osman Orsal)
Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου AFP, το κυβερνών κόμμα προτίθεται να καλέσει τους υποστηρικτές του σε αντιδιαδήλωση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, αψηφώντας το κάλεσμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που μαίνονται πλέον για εννέα συναπτές ημέρες.

Στην πλατεία Ταξίμ ενώθηκαν οι αντίπαλοι οπαδοί της Φενερμαχτσέ, Γαλατασαράι και Μπεσίκτας, παραμερίζοντας τις διαφορές τους. 

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αστυνομία έριξε το Σάββατο το βράδυ δακρυγόνα και έκανε χρήση κανονιών νερού για να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Άγκυρας, όπως μεταδίδει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί  έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διέκοψαν την κυκλοφορία και αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις προσταγές των αρχών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την πλατεία, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας.
Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων ήλθε λίγη ώρα αφότου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απέρριψε το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, διαψεύδοντας την έντονη φημολογία που είχε ξεσπάσει κατά τις τελευταίες ημέρες για προσφυγή στις κάλπες.
Πηγή: http://www.skai.gr

Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή και χθες οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. 
Τρεις επιβεβαιωμένοι νεκροί, χιλιάδες oι τραυματίες από την άγρια καταστολή σε Κων/πολη, Άγκυρα και άλλες πόλεις. Το κόμμα του Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σάββατο 8/6

Ζωντανή εικόνα από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ: 
πηγή: left.gr
 
Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην συνοικία Σουλτνγκαζί στην Κωνσταντινούπολη. 
Σύμφωνα με τη Huriyet, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού κατά περίπου 5.000 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν υψώσει οδοφράγματα στον δρόμο.

Συνεδριάζει το κεντρικό συμβούλιο αποφάσεων και διοίκησης του Κόμματος Δικαοσύνης και Ανάπτυξης. Απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογώνπαρά την έντονη φημολογία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ανοικτός» στα δημοκρατικά αιτήματα και... «αντίθετος στη βία» δήλωσε ο Ερντογάν αποκορύοντας τις επικρίσεις της ΕΕ για τη βίαιη καταστολή της τουρκικής εξέγερσης.

Τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί αντιπροσωπεία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με συμμετοχή της Δέσποινας Χαραλαμπίδου και του Ηλία Χρονόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ.

 Το link του καναλιού του Hayat που εκπέμπει επί 24ωρου βάσεως  τα γεγονότα: http://www.evrensel.net/ // Ένα βίντεο 7 λεπτών στο οποίο συνοψίζεται η πρώτη βδομάδα αντίστασης στην Κωνσταντινούπολη // Μια διαφωτιστική συνέντευξη: «Το Ταξίμ είναι η εξέγερση της γενιάς που μεγάλωσε με τον Ερντογάν» // Επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας και τρίτος νεκρός.
 Παρασκευή 7/6, Σάββατο 8/6

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η αστυνομική καταστολή στην Τουρκία ενώ οΕρντογάν έκανε έκκληση για «άμεσο τερματισμό» των  διαδηλώσεων, μετά την επιστροφή του στη χώρα από το ταξίδι του στη Βόρεια Αφρική. Στημένη φιέστα κατά την επιστροφή του καταγγέλλουν οι διαδηλωτές. Μικρή νίκη για το κίνημα υπεράσπισης του πάρκου Γκεζί αποτελεί το «πάγωμα» του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου από την τουρκική κυβέρνηση

Τρεις οι επιβεβαιωμένοι νεκροί της τουρκική εξέγερσης, ενώ χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος αστυνομικού που έπεσε από γέφυρα ενώ καταδίωκε διαδηλωτές στα Άδανα.  
Απελάθηκε τελικά ο έλληνας φοιτητής, ο οποίος προσήχθη μαζί με άλλους ξένους φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα. 

Περισσότερες φωτογραφίες για τη βίαιη καταστολή στην Άγκυρα ΕΔΩ.

πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου