2/6/13

Σε ρυθμούς γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης η Τουρκία

Σε ρυθμούς γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης η Τουρκία!

Ο "χημικός" Ερντογάν εξαπολύει βία και γεμίζει αέρια τις τουρκικές πόλεις
Πληροφορίες για 4 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες!
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους διαδηλωτές στην Αθήνα τη Δεύτερα (3/6)


Ενώ στη ρημαγμένη Ελλάδα της κοινωνικής εξαθλίωσης, μάλλον, επικρατεί μια περίεργη νηνεμία, τη σκυτάλη των εξεγέρσεων, μετά τη χώρα «πρότυπο»(!), τη Σουηδία, λαμβάνει η Τουρκία, της οποίας το «οικονομικό θαύμα» διαφημίζεται ιδιαίτερα μεγαλόστομα.

Όλα δείχνουν ότι η περιοχή μας και η Ευρώπη έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων, που, ίσως, σε λίγο θα καταστήσουν αγνώριστες τις όψεις τους και ελπίζουμε ριζοσπαστικά αριστερά αγνώριστες!

Εν τω μεταξύ ύστερα από οδομαχίες τουλάχιστον 40 ωρών, κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκε με απίστευτη αγριότητα κάθε μέσο καταστολής –δακρυγόνα, μάνικες νερού, σπρέι πιπεριού- η τουρκική αστυνομία αποχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου (1/6) από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, επιτρέποντας σε χιλιάδες διαδηλωτές να συνεχίσουν εκεί την διαμαρτυρία τους.
Η απομάκρυνση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ  σχολιάζεται ως μια πρώτη νίκη των διαδηλωτών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν το Σάββατο  το απόγευμα την «ανακατάληψη» της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και τη «νίκη» τους επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την υπαναχώρηση της αστυνομίας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις, από την Άγκυρα και τη Σμύρνη μέχρι την Αττάλεια. Στο Ντιγιαρμπακίρ, Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.
Τέλος, στη δημοσιότητα δόθηκε ο επίσημος απολογισμός των μαζικών διαδηλώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε 90 διαδηλώσεις σε 48 πόλεις της Τουρκίας.
Για 79 τραυματίες μιλά το υπουργείο, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 1.000 τραυματίες και δύο νεκρούς.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των αστυνομικών δυνάμεων  και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μουάμερ Γκιλέρ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τα γεγονότα, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί.
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ άλλοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ  ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Αντιμέτωπη με γενικευμένη εξέγερση φαίνεται πως βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση του "χημικού" Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε άλλες πόλεις. Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώθηκε νέα αναταραχή, όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη πλατεία Ταξίμ και δέχθηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις.
To μεσημέρι του Σαββάτου, πλήθη κόσμου  συγκεντρώθηκαν  στην Κωνσταντινούπολη, προετοιμάζοντας άλλη μια μεγάλη διαδήλωση που βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε πορεία έχει καλέσει επίσης και το Λαϊκό Κόμμα, η οποία θα κινηθεί από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ, όπου αποτελεί το κεντρικό σημείο συγκέντωσης των διαδηλωτών.Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται στα πλοιάρια του Βοσπόρου, για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς τα σημεία συγκέντρωσης είναι στην περιοχή Μπεσίκτας και στο Ταξίμ.Οι διαδηλωτές, που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ, έχουν περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις, καθώς «παρεξήγησαν» την τακτική υποχώρηση της αστυνομίας νομίζοντας ότι αποχωρεί.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται  και στην Άγκυρα, ενώ η αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Παράλληλα, έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα που υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ακόμη και στην παροχή ρεύματος σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. altΑξίζει να αναφερθεί, πως χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν το πρωί του Σαββάτου, την γέφυρα του Βοσπόρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από την πρωτοφανή αστυνομική βία της Παρασκευής.

Εντύπωση προκαλεί και η στάση που τηρούν τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης της Τουρκίας. Η κάλυψη των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με τον διεθνή Τύπο, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία.


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (3/6)

Έχει παρθεί πρωτοβουλία αριστερών ελληνικών, τουρκικών και κουρδικών οργανώσεων για σσυγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο αδελφό λαό της Τουρκίας. Το ραντεβού έχει δοθεί για τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 5:30 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία Βασ Σοφίας και Ρηγίλλης.
Το Ταξίμ είναι και δικιά μας πλατεία.

πηγή: Ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου